Egyéb

Az államtitkár családi trafikja és az autópályán bográcsozás

Az M31-es autópálya nyomvonalának nagyrészét sikerült kisajátítania az államnak, de vannak még rendezetlen ügyek. Az Index egyik olvasója azt fontolgatja, hogy egy nap kiül bográcsozni, vagy esetleg díjat szed az autópályának azon a részén, amely hivatalosan még mindig az ő tulajdona, mert az állam azt nem vette még meg tőle. A férfi évek óta próbál a végére járni az ügynek, amelyben a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a komplikált papírmunkára hivatkozik. Az Index szerint a tulajdonos örülhet, ha vége a levelezésnek, sok pénzt úgyse kap végül a földjéért.

Itt a kitiltási botrány doksija!
Mindenki eldöntheti, tényleg nem tartalmaz-e „konkrétumokat”, tényleg „komolytalan”-e az adokumentum, amelyet az USA budapesti nagykövetsége adott át a Külügyminisztériumnak arról, hogy miért tiltottak ki korrupciós ügyek miatt hat magyart az országból. A magyar kormány azt állítja, hogy ezekben a papírokban nincs semmi, miközben Washington tételesen felsorol ügyeket, találkozókat, kifogásokat a trafikmutyitól az áfacsalásokig.
Családi vállalkozás a trafikozás
Úgy tűnik, a Fidesz különadók egész sorát vetné ki, de a legújabb ötlet, a dohányipari különadó széleskörű bevetésének gátat állíthat, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium egyik államtitkára úgy módosítaná a javaslatot, hogy az adó magukra a trafikosokra ne legyen érvényes. Nincsenek véletlenek, a Cink írta meg, hogy az államtitkár családjának kiterjedt trafikhálózata van, és ha már helyzetben van, elintézi, hogy legalább nekik ne legyen rossz. Az új adóból befolyó pénzt aNapi.hu szerint kizárólag az egészségügyre fordítják majd, az indoklás szerint azért, mert a dohányzás miatt kialakuló betegségek nagy terhet rónak a rendszerre.

Döntéselőkészítés mindörökké
Már megint azt állította a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő egy közérdekű adatos perben, hogy döntéselőkészítő jelleggel kell titkolóznia. Ezúttal egy LMP-s képviselő kérte ki két tankönyvkiadó megvásárlásának részleteit. Az információkat nem akarta kiadni az MNV, ezért per indult az adatok megismeréséért, és a bíróság úgy rendelkezett, hogy mivel a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadót és az Apáczai Kiadót már államosították, nincsen itt mit előkészíteni. Sőt, még a zárszámadási törvénybe is belekerülnek ezek az információk. Így első fokon a  Vagyonkezelő megint vesztett ezzel az érveléssel, számolt be az Index.

Olimpiai törekvések Csepelen
És megint olimpiát rendezne Magyarország, a 444.huszerint a 2024-es olimpiára pályáznánk, de a valódi cél a 2028-as játkok megrendezése lenne. Az olimpia az eddigi számítások alapján közel 4000 milliárd forintba, vagy még annál is jóval többe kerülhetne az országnak, de Budapesten a londonihoz hasonlóan egy városrész felújítására, konkrétan Csepel-sziget kipofozására menne el a költség. Ami rossz esetben egyébként sok éves adósságba verné az országot, egy kicsit jobb esetben csak nem tudnánk mit kezdeni az állami pénzből felépített stadionokkal. A rendezés jogára jövőre kell pályázni.

Vagyonokat keresnek a megfigyeléseden
Egy elemzés szerint a rossz német szabályozás teszi lehetővé azt, hogy a Németországban működő, megfigyelési technológiákat áruló cégek olyan országoknak adjanak el lehallgató szoftvereket, amelyek köztudottan a saját állampolgáraik ellen használják fel azokat. Az elemzés részben a brit-német Gamma International ügye miatt indított német parlamenti vizsgálatból kiszivárgott eredményeken alapszik. Ez a cég gyártja a FinFisher lehallgató szoftvert, amely a magyar állam is vett felhasználói licencet. Az ilyesfajta szoftverek forgalmazását Németországban engedélyhez kötik, de a gyártók sokszor kibújnak a szabályozás alól, amely abból is látszik, hogy jelentős az engedéllyel és engedély nélkül értékesített termékek összértéke közti különbség.

 

Hahó, podcastosok! Az Átlátszó Rádió már az iTunes-on is. Meg a Soundcloudon.

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

Jelöld a kedvenc újságíródat! A Soma-díjra olyan fiatal tényfeltáró újságírót jelölhetsz, aki valamilyen magyarországi társadalmi vagy gazdasági visszásságra hívta fel a figyelmet cikkeiben. A jelölés részleteihez kattints ide.

Évi rendes szabi. A Kanári-szigetekre utazott a NAV elnöke, amikor az RTL Klub a kitiltási botrány közepén interjút próbált készíteni vele a bécsi reptéren. A Figyelő szerint évi rendes szabadságát pont ekkorra vette ki Vida Ildikó, és az eddigi hírekkel ellentétben, nem a helyettesével, hanem egy barátnőjével ment nyaralni. Mindeközben támogató aláírásokat gyűjtenek neki a NAV dolgozói. Az MTI-ben (vigyázat!) közreadott szakmai életrajza pedig itt olvasható.

Kísértetház. Még mindig nem tudni, hogy mikor bontják le a pécsi huszonöt emeletes magasházat. Pécs polgármestere szerint a még versenyben lévő két közbeszerzési ajánlat túl magas árat kér, nekik pedig csak egymilliárd forintjuk van a 25 éve üresen álló épület lebontására.

Nincs pénz. 150 milliárd forint lenne a városligeti múzeumi negyed felépítése, a Népszabadság írja, hogy ehelyett viszont csak 8,8 millió forintot különítettek el rá, így azért nagy valószínűséggel nem lesz beruházás. A projekt megvalósulása ellen többször tüntettek.

Felmentés. Na nem a sportolás alól, hiszen Katar és Oroszország is megtarthatja labdarúgó vb-ket, mert így látta jónak a FIFA etikai bizottsága. A korrupció miatt indult vizsgálat összegzése szerint az összes pályázó ország megpróbálta valamilyen módon megvesztegetni a rendezői jogok döntéshozóit.

Tenderügy. 600 ezer euróval drágábban vettek meg egy CT-gépet egy szlovák kórházban. A gépet egy olyan cégtől vásárolták, amelyben tulajdonrésze volt a kormánypárti házelnöknek. A Parameter.sk szerint most egyeztet a szlovák állami számvevőszék és a rendőrség a túlárazott kórházi berendezések ügyében, különösen azért, mert ezekről az esetekről valamiért sosem kapnak közérdekű bejelentést.

Független ember vagy? Pont téged keres az Átlátszó: ha lesz 4 ezer független ember, aki rendszeres havi összeget utal nekünk, nincs az a lázárjános, aki megállít bennünket.  Legyél független az Átlátszóval! Tudnivalók itt!

 

Megosztás