Egyéb

Jánosnak lövése van, de Rogán bukta

Több ezer fácán retteghet a Prágától 40 kilométerre elterülő cseh állami erdészeti területen attól, hogy Lázár János vagy vadásztársai puskacsöve elé kerülnek – emlékeztet az Origo.hu, arra, hogy hónapokkal ezelőtt az Átlátszó szellőztette meg, hogy ennyi madár lelövésének jogát vásárolta meg november első hétvégéjére a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki az előleg befizetését is vállalta. Azt nem lehet egyelőre tudni, hogy tényleg megvolt-e a nagy vadászat, de a Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt péntekre szabadságot vett ki.

Az Átlátszó nekilát…
Az Átlátszó nekilát a Századvég átvilágításának, miután a Fidesz közeli intézmény pénzügyei átláthatatlanok. 2012 decembere óta ugyanis nem adja ki a kormány, hogy milyen munkáért fizet a Századvég Gazdaságkutató Zrt-nek közel ötmilliárd forintot. Annak a cégnek, amelyet a 2010-es választások előtt hoztak létre, és ahol olyan személyek fordulnak meg, mint Giró-Szász András volt kormányszóvivő, Lantos Csaba, a Heti Válasz volt tulajdonosa, Szalay-Bobrovniczky Kristóf, a Heti Válasz volt lapigazgatója, vagy éppen Habony Árpád, a Fidesz kommunikációs guruja. És amely cégről Mellár Tamás korábbi kutatási igazgató azt mondta, hogy „az egész műhely csak egy pénzmosoda.” Az Átlátszó első körben nem kér sokat: csupán az összes közpénzből finanszírozott szerződés másolatát 2010 január óta, a kifizetések teljesítési igazolásait és a teljesítés során átadott iratok felsorolását, ha már volt teljesítés.

Firtas fél
444.hu beszámolója szerint magyar bérgyilkosoktól retteg az ukrán maffia. Aki fél, Dmitro Firtas ukrán gázoligarcha, aki, miután idén tavasszal kipengetett egy 125 millió eurós óvadékot, hogy ne adják ki az őt pénzmosás miatt üldöző Egyesült Államoknak, most Bécs városára korlátozva éli életét. A Die Presse osztrák lap szerint rettegésben él Firtas az osztrák fővárosban, kisebb magánhadsereg követi mindenhova, mert tavasz óta meg akarják gyilkolni. Egy magyar-román bérgyilkoscsoport még ki is bérelt egy lakást a gyilkosságot előkészítendő.

Remeg a szájuk…
Az amerikai kitiltási ügynek van egy olyan pontja, amelyet a kormánynak a mai napig nem sikerült tisztázni – írja az Index. A kormány tagjai a botrány kirobbanása óta váltig állítják, hogy fogalmuk sincs, ki az a hat ember, akit kitiltott a korrupció gyanúja miatt az Egyesült Államok. Vida Ildikó a szerdai Magyar Nemzetnek adott interjújában viszont azt állította, hogy a kitiltásról tájékoztatta a kormány egyik illetékesét, miután levélben értesítette őt a nagykövetség. A díjnyertes magyarázatot a fideszes képviselő, egyben koszorús költő L. Simon László adta: szerinte elveszhetett a levél a postán. Ezért. Érdemes megnézni a videót, remeg a szája, amikor ezt mondja, na vajon miért. A Transparency International átfogó és pártatlan vizsgálatot követel.

Rogán-bukta
A korrupciógyanús ügyek nyilvánosságra hozatala nem más, mint az önkormányzati rendszer működésének és tevékenységének bírálata, ami minden képviseleti demokráciában, minden demokratikus társadalomban szabad és alkotmányosan védett magatartás – ezzel az indoklással dobta vissza a bíróság Rogán Antal panaszát, aki rágalmazás miatt perelte be Juhász Pétert, az Együtt-PM társelnökét. A politikus ugyanis folyamatosan hozza nyilvánosságra a kerület  piszkos ügyeit, de a bíróság szerint ez nem rágalmazás, hiszen részben ez is a feladata. Pont.

 

Hahó, podcastosok! Az Átlátszó Rádió már az iTunes-on is. Meg a Soundcloudon.

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

Rejtély a NAV-nál, aztán mégsem. Előbb a Blikk írt arról, hogy rejtélyes kiürítés zavarta meg az adóhatóság központját, a lap ezt a korrupciós kitiltási botránnyal hozta összefüggésbe. A NAV gyorsan cáfolt, szerintük egy tüntetés miatt volt a hajcihő.

Nyomozás Hargitán. Hivatali visszaélés miatt nyomoznak egy magyar politikus ellen Romániában. Tánczos Barnát, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Hargita megyei szenátora már ki is hallgatta a román korrupcióellenes ügyészség egy kb. 10 éves üggyel kapcsolatban.

Titkolózó óriáscégek. Csak minimális információt hoznak nyilvánosságra a világ legnagyobb multinacionális vállalatai a külföldi működésükről, ez derült ki a Transparency International most nyilvánosságra hozott elemzéséből. A tanulmány szerint a világ 124 legnagyobb tőzsdei cégéből 90 nem akarja a kisbefektetői orrára kötni,  hogy mennyi adót fizet külföldön, 54 pedig még a hazain kívüli bevételeiről sem számol be.

Juncker a présben. A német baloldal szerint Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság jelenlegi elnöke Luxemburg miniszterelnökeként éveken át segédkezett a multinacionális vállalatoknak adóterheik elkerülésében. És nem járnak messze a valóságtól.

Krisztina nem mosott pénzt. A spanyol Krisztina hercegnőt tisztázták a pénzmosás vádja alól, de az adóelkerülés ügyében még lesz dolga a hatóságokkal. Az ügy elsősorban a férjéről szól, de hercegnőnek eddig még nem sikerült bizonyítania, hogy ártatlan.

Bűn és bűn. A Pew Research felmérése szerint az afrikai, közel-keleti, ázsiai és latin-amerikai feltörekvő államokban a bűnözés és a korrupció a legfontosabb problémák, amelyek miatt az emberek aggódnak. Az egészségügy, vagy a környezetszennyezés csak ezek után jön a sorban.

Független ember vagy? Pont téged keres az Átlátszó: ha lesz 4 ezer független ember, aki rendszeres havi összeget utal nekünk, nincs az a lázárjános, aki megállít bennünket.  Legyél független az Átlátszóval! Tudnivalók itt!

 

Megosztás