Egyéb

Orbán Svájcban sétál, itthon rés a pajzson

Nincs persze rendes statisztikám, de gyanítom, Orbánon kívül nem sok hivatalban lévő miniszterelnök utazgat ennyit Svájcba. Hol azért, hogy egy jó kis zürichi misét hallgasson meg, hogy meg azért, mint most, hogy állítólag a lányát látogassa meg, aki Lausanne-ban vendéglátós suliba jár. Ezt a kormányszóvivő nyilatkozta az Abcúgnak. Ebben a svájci városban van egyébként a világ egyik legdrágább vendéglátós főiskolája. Közben a többi fideszesnek itthon fő a feje a teljesen agyament módon elfogadott internetadó miatt, ami állítólag a nagyfőnök fejéből pattant ki és több tízezres tömegtüntetést okozott Budapesten. Svájcban mindeközben nagy a nyugalom.

Kis kellemetlen ország lettünk
444.hu számolt be arról, hogy felfüggeszthetik Magyarország tagságát az egyik legnagyobb korrupcióellenes szervezetben. Az Open Government Partnershipnél (OGP – Nyílt Kormányzati Együttműködés)  jelentették be, hogy megváltoztatták alapszabályukat. Magyarország neve ugyan nem szerepel a közleményben, de elég egyértelmű, hogy miért léptek. Az ország tagsága, úgy tűnik, kellemetlenné válik miután a magyar kormány szinte semmit sem tett a csatlakozás óta az eredeti célok, tehát a nyílt kormányzás megvalósítása érdekében, sőt éppen ellenkezőleg. A hírek szerint már tavaly sem nézték jó szemmel, hogy a kormány keresztülverte a Lex Átlátszót, hogy bevezette a magyar joggyakorlatba a visszaélésszerű közadatigénylés fogalmát, és a civil szervezetek ellen indított idei támadás sem esik teljesen egybe az OGP céljaival.

Tiltakozik a NAV, de nem cáfol
Tiltakozik az adóhatóság az ellen, hogy vezetőit a lapok korrupciós vádba keverték, miután az Egyesült Államok bejelentette, hogy hat magyar tisztviselő, közszereplő szerepel a korrupció miatt az országból kitiltottak listáján. A NAV-os sajtóközlemény érdekessége, hogy a nagy tiltakozás ellenére tételes cáfolat nem olvasható benne arról, hogy esetleg az adóhatóság egyes csúcsvezetőiről van szó. Csak annyit mondanak, hogy visszautasítják a vádakat, amik szerintük rontják az adómorált. Ez elég kacagtató, hiszen az adómorált éppen az rombolja, hogy egyáltalán nem tudhatjuk, mely magyar közszereplőket minősítette olyan korruptnak az USA, hogy nem engedi be az országba. A HVG.hu közben arról írt, hogy a NAV központi épülete előtt három napja nincs ott a hírbe kevert adóhatósági vezetők autója, hirtelen nagyon szellősek lettek a helyek a parkolóban. A Műegyetemen vizsgafeladat lett abból, hogy hol van a NAV-elnök, A fejlesztési miniszter tételesen cáfolt viszont, és itt egy jó és friss háttércikk az ügyről.

Máris kavart okoz a netadó
Az internetadó hirtelen felbukkant tervezete akkora kavarodást okozott, hogy a hazai internetszolgáltatók mellett magát az adóhatóságot is elbizonytalanította. Az Index megkereste a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, hogy az új adó (illetve hivatalosan a távközlési adó kiterjesztése) miatt kell-e adózni a nemrég bevezetett online pénztárgépek után. És persze fogalmuk sem volt, azt válaszolták, tessék megkeresni magát a jogalkotót, aki nem más, mint Orbán Viktor, aki – mint lásd feljebb – Svájcban üdül.

 

Hahó, podcastosok! Az Átlátszó Rádió már az iTunes-on is. Meg a Soundcloudon.

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

Nem elég a 200 milliárd. Nem elég 200 milliárd forint, a teljes magyar felsőoktatás éves állami támogatásának másfélszerese az MNB-nek a neoliberális tanoktól mentes közgazdasági képzés finanszírozására – derül ki a HVG friss számából. Újabb 10 milliárdnyi vagyonnal látta el a Magyar Nemzeti Bank az öt Pallas Athéné nevű alapítványa közül a Matolcsy György jegybankelnök kuratóriumi elnöksége alatti Domus Animae-t. Így az immár közel 54 milliárdból gazdálkodhat, amit már el is kezdett költeni.

Paks és a megakorrupció. Az atomerőmű-építéshez hasonló beruházások tankönyv szerint is magas korrupciós kockázatokat rejtenek magukban. A Paks II. kivitelezésével kapcsolatos orosz-magyar megállapodás ezeket a kockázatokat nem csökkenti, sőt: a jelenlegi konstrukcióba bele van kódolva, hogy a projekt korrupt beszerzések sokasága mellett, nagy korrupciós veszteségekkel fog megvalósulni.

Rés a pajzson. A HVG.hu írt arról, hogy könnyedén kijátszható az áfacsalások kiszűrésére szolgáló rendszer. Az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszert azért hozták létre, hogy ne indulhasson útnak áruszállítmány a NAV tudta nélkül. Ám a rendszer számos visszaélésre ad lehetőséget.

Demján nem adja fel. „Nagy baj van abban az országban, ahol a lopást a törvény rangjára emelik” – mondja Demján Sándor üzletember, aki úgy érzi, elvették tőle a kedvenc játékszereit, a takarékszövetkezeteket. Most azt ígéri: mindent megtesznek azért, hogy az eredeti állapot visszaálljon a szektorban.

Széles nem indít légitársaságot. 600 millió helyett végül 700 millió forintot fizetett a sármelléki reptérért Széles Gábor. A reptér melletti 200 hektáros területre elővételi joga van Szélesnek, amit valószínűleg apránként fog megvenni. Az is kiderült, hogy Széles nem indít új légitársaságot.

Független ember vagy? Pont téged keres az Átlátszó: ha lesz 4 ezer független ember, aki rendszeres havi összeget utal nekünk, nincs az a lázárjános, aki megállít bennünket.  Legyél független az Átlátszóval! Tudnivalók itt!

Megosztás