Egyéb

Ildikó jobbra el, de Bástya elvtárs él

A HVG.hu úgy tudja, hogy az adóellenőrzésért felelős három adóhatósági vezetőnek tiltotta meg a belépést az Egyesült Államok korrupciós ügyek miatt, de hivatalos megerősítés egyelőre nincs, hogy pontosan ki az a hat ember, akit a követség szerint nem engednek be. Az USA nem mond neveket, a magyar politika hárít, a gyanúba kevert érintettek vagy külföldre távoznak, mint például a NAV első embere, akit az RTL Klub a schwechati reptéren kapott el, éppen nyaralni indult, és sem megerősíteni, sem cáfolni nem akart semmit. Vagy cáfolnak és perrel fenyegetőznek, mint például a Századvég Alapítvány elnöke. Ő  – idézem – azt mondta,„magánemberként nem köteles beszámolni (…) az érintettségével kapcsolatos feltételezések az ő magánügyét képezik. A Századvég az alapítvány korrupciós ügyben való érintettségét leíró, vagy azt sugalló sajtóhíreszteléseket terjesztő médiumokkal szemben eljárást indít.” Egy jó háttércikk, és egy másik itt a kutyaszorítóról, amibe a magyar kormány belelavírozta magát.

Gyors vizsgálat, figyelemelterelés
Figyelemelterelés a NAV-razzia Horváth András szerint. A volt adóellenőr az Origónak nyilatkozott arról a rohamütemben, az amerikai kitiltás-botrány kirobbanása után bejelentett vizsgálatról, amelyben költségvetési csalás gyanúja miatt máris négy embert őrizetbe vettek. Horváth András szerint a most „leleplezett” 2 milliárdos áfacsalás egy stróman-fantomcég átlagos háromhavi teljesítménye, ráadásul valószínűleg egy, már hónapokkal korábban felderített ügyet vett elő újra az adóhatóság.

„Súlyos” norvégbűnözés a KEHI-jelentésben
Az Átlátszó arról ír, hogy nyilvános lett a KEHI jelentése a norvég civil alap ügyében lefolytatott, egyébként finoman szólva sem jogállami keretek között zajló vizsgálat eredményeiről. A jelentés jórészt az Ökotárs és konzorciumi partnereinek magatartását vizsgálja úgy tíz évre visszamenőleg, valamint a norvég állam részéről eljáró szereplők döntéseit. Miközben a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal semmit nem lépett a nyilvánvaló korrupciós ügyekben, a trafik-, a föld- és a kaszinópályázatok után, vagy a gyanús közbeszerzések miatt, a norvég közpénzek elköltésének vizsgálatára óriási erőket vetett be. A nagyjából 6 milliárd forintos alap esetében azonban elenyésző, pár millió forint ügyében látott egyáltalán valamilyen gyanús jelet. Az Index szerint az egész jelentés igazából egy 50-es évek beli koncepciós dokumentumra emlékeztet, a külügy ostoba módon büszkélkedik vele. A jobboldali sajtó hozza a Rákosi-korszakot.

Bástya elvtárs él!
Az RTL Klub Híradója számolt be arról, hogy saját kulcsa volt az önkormányzati fürdőhöz az alpolgármesternek Orosházán. Mint a Tanú című filmben a legendás Bástya elvtárs. A dolgozókat fényképes felhívás figyelmeztette, hogy az alpolgármester este nyolc után is bent lehet a fürdőben,  mert saját kulcsa van a fitneszteremhez. A dolgozókat kérték, fokozottan ügyeljenek rá, és kiadták az utasítást, hogy nem lehet őt „bántalmazni”. Az érintett azzal vágta ki magát, hogy ő csak a hőfokot, a vízminőséget és a biztonsági szolgálatot ellenőrizte éjjelente, soha nem fürdött ingyen. A szolgáltatásokat pedig épp az ellenzék tagjai kifogásolták az üléseken.


Hahó, podcastosok! Az Átlátszó Rádió már az iTunes-on is. Meg a Soundcloudon.

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

Kinek kedvez az internetadó. Nem fogjátok kitalálni. A rendőrök mellett természetesen a Magyar Telekomnak. Az Index szúrta ki, hogy van egy kitétel, ami szerint az előző évi társasági adójuk tizenkettedét havonta levonhatják majd a szolgáltatók az internetadóból. Nos a legnagyobb cég, a Magyar Telekom nagyjából 1,4 milliárdot vonhatna így idén le.

Kísérletkastély. Népszabadság szerint L. Simon Lászlóék minden jel szerint az államtitkár régi ismerősének adták el családi cégüket azzal a kastéllyal együtt, amelynek felújítására később több milliót utalt át a még L. Simon által alelnökölt Nemzeti Kulturális Alap. Az államtitkár nem kívánt reagálni.

A szívás neve: pdf. Az Adatújságírás blog szerint Magyarországon, de a régió más országaiban is előszeretettel szolgáltatnak közérdekű adatokat .pdf formátumban a kormányzati szervek. A .pdf formátumnak a számos előnye mellett egy – az adatokkal való munka szempontjából óriási – hátránya van: az adatokat nem lehet szerkeszteni.

Habony és Mihók. Érdekes képet készített a Magyar Narancs fotóriportere a Four Seasons Hotelben. A képsorozaton Mihók Attila, a Mediaworks Hungary Zrt. és a Népszabadság Zrt. ügyvezető igazgatója beszélget és teázik Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadóval a szálloda előterében. Kérdés, miről dumálnak?

Brit kánaán. Egy friss elemzés kimutatta, hogy a brit képviselők október közepéig a lobbistáktól  összesen több mint 100 ezer fontnyi ingyenjegyet kaptak sporteseményekre, bálokra és operaelőadásokra, miközben 800 ezer forintnyi külföldi utazásban részesültek.

Amerikaiak Tiranában. Amerikai üzlettársaival fizettetett egymillió dollárt politikusok megvesztegetésére egy albán milliárdos, a tét egy telekommunikációs üzlet megszerzése volt. Oknyomozó újságírók írták meg a sztorit.

Független ember vagy? Pont téged keres az Átlátszó: ha lesz 4 ezer független ember, aki rendszeres havi összeget utal nekünk, nincs az a lázárjános, aki megállít bennünket.  Legyél független az Átlátszóval! Tudnivalók itt!

Megosztás