Egyéb

Taxissztrájk fenyegetés és túlburjánzó jófejség

Az „Így írnánk mi” blog szerzői szerint rosszul jár az ország a kormány bürökráciacsökkentési terveivel. A 2010 óta állami rendszerbe szervezett okmányirodák és a tovább nyitva tartó, egyszerű ügyekre és tanácsadásra létrehozott kormányablakok nagyon sok haszonnal jártak, így az lesz igazán nevezhető pénzkidobásnak, ha a kormányablakokat most megszüntetik, nem sokkal a bevezetés után. Az állampolgárnak mint ügyfélnek szolgáltatásokat nyújtó szervek visszavágása tévút a közigazgatási kiadások csökkentésében, mert a költségvetési forrást messze túllépő társadalmi költséget jelenthet majd.

 

Rogán igazolása
Pár napja azt nyilatkozta Rogán Antal, papírja van arról, hogy mindent rendben talált nála az adóhatóság. A Népszava viszont egy adószakértőre hivatkozva azt írja, hogy a frakcióvezető által emlegetett vizsgálat nem terjedhetett ki az utólag kiegészítgetett vagyonnyilakozatra. A szakértő szerint a NAV csak akkor végezhetett volna vagyonosodási vizsgálatot, ha Rogán maga mutat be vagyonáról terhelő bizonyítékokat, így azonban csak egy formai eljárásról lehetett szó. Rogán persze cáfol.

Taxissztrájk fenyeget
Népszabadság szerint a taxisok már demonstrációra készülnek egy nemrég napvilágra került jogszabálytervezet miatt, amely országos szinten előírná a taxisoknak, hogy csak hét évnél fiatalabb járművel szállíthatnak utasokat. Volt olyan taxis, aki erre azt mondta, lehetetlen a vidéki fuvardíjak mellett az új autó árának kitermelése. A szabályozás emellett azt is kötelezővé tenné, hogy ötévente újravizsgázzanak a sofőrök. A piacot hátráltató következményeken felül a lap szerint a szigorítás szinte meghívót ad az olyan alternatív megoldásoknak, mint a mobil alkalmazásokon alapuló magántaxi szolgáltatások.

Marad a böriben
Korrupció miatt jogerősen elítélték a volt szlovén miniszterelnököt, mégis sikerült képviselővé választatnia magát a nyáron. A korrupt politikus 2006-ban kenőpénzt fogadott el egy finn fegyvergyártó cégtől. Miután elítélték, a börtönből járt a parlamenti ülésekre, a magából kikelt szlovén parlamenti többség most végül felmentette mandátumából Janez Jansát. Az Indexszerint követői politikai leszámolásról beszélnek és jogellenesnek tartják a döntést.

A drogbáró is állampolgár
A bolíviai rendőrök szépen megvárták, hogy leadja a szavazatát egy régóta körözött drogkereskedő, majdelfogták. Bolíviában kötelező szavazni a választásokon, aki elmarad, azt pénzbírsággal sújtják, vagy zárolják a bankszámláját. Látszik, hogy a drogbáró felelős állampolgár, hiszen bandájának kiterjedt dél-amerikai üzlete, saját kokaintermelő laboratóriuma és repülőgépflottája ellenére is fontosnak tartotta, hogy részt vegyen a szavazáson. Aligha a pénzbírság fenyegetése tartotta vissza.

Sokba vannak a rendőrautók
Egy brit autós lap írta meg, hogy az egyesült királyságbeli rendőrségek nagyrésze többet költ a rendőrautókra, mint amekkora a költségvetésük. A lap 43 közérdekűadat-igénylést küldött helyi rendőrségeknek, ebből hat nem tudta közzétenni a kért adatokat, a többi dokumentumból pedig az derült ki, hogy mindössze 11 olyan rendőrség volt, amely a költségvetésen belül vagy éppen annak a határán maradt. Összesen több mint 48 milliárd forintnak megfelelő angol fontot költöttek el a brit rendőrségek az autóik karbantartására és javítására.


Hahó, podcastosok! Az Átlátszó Rádió már az iTunes-on is. Meg a Soundcloudon.

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

Megírom. Az a Papp Dániel lesz a közmédia új hírigazgatója, aki korábban meghamisított egy tudósítást. Papp Dániel ennek ellenére előbb főszerkesztő, majd tartalomszolgáltatási igazgató lett – ezúttal azzal a kiegészítéssel, hogy ő irányítja majd a hírosztályt is.

Új választás. A XV. kerületben megismétlik a helyi választást, miután az ottani Fidesz csalással vádolta meg a Demokratikus Koalíció polgármesterjelöltjét, mondván: médiamegjelenéseiben úgy tett, mintha az összes ellenzéki erő közös jelöltje lenne, pedig nem is az volt. A választási bizottság ismétlést rendelt el, mert amúgyis alacsony volt a szavazatkülönbség, írta meg azIndex.

Nemzeti reorganizáció. Eladták a vörösiszap katasztrófát okozó Mal Zrt-t, írja a Napi.hu. A kormány a katasztrófa után stratégiailag kiemelt gazdálkodó szervezetté nyilvánította a vállalatot és elkezdte a timföldgyár felszámolását azzal a céllal, hogy az eladás és átszervezés révén munkahelyeket tartsanak meg.

Kínai módra. Orbán Viktor azt szeretné, hogy nagykorú gyermekek gondoskodjanak idősödő szüleikről. A miniszterelnök az Idősügyi Tanács legutóbbi ülésén vetette fel, hogy amúgy ez áll az Alaptörvényben. A Világgazdaság véleménycikke ennek a lehetséges kimenetelnek a megvalósítását vizsgálja.

RabszolgákÖtezer, többségében a romániai Botosányból származó nőt dolgoztatnak nappal a földeken, éjjel pedig szexrabszolgaként Szicíliában. A szicíliai agrárvállalkozások afrikai napszámosait a kétezres évek közepétől Romániából érkező munkaerő váltotta le.

Független ember vagy? Pont téged keres az Átlátszó: ha lesz 4 ezer független ember, aki rendszeres havi összeget utal nekünk, nincs az a lázárjános, aki megállít bennünket.  Legyél független az Átlátszóval! Tudnivalók itt!

 

Megosztás