Egyéb

Kartellező apuka és átlátható önkormányzatok

Magyarország egyik legnagyobb kartellbírságát szabták ki abban az ügyben, amelyben Szijjártó Péter külügyminiszter apja is részt vett. Korábban a külügyminiszter azt nyilatkozta, hogy a szülei pénzéből vette dunakeszi villáját, most azonban az Index rámutatott, nem biztos, hogy ezzel büszkélkednie kellene. Szijjártó Péter apja 2004-től más vasútépítő cégek vezetőivel együtt kartellt formált, hogy mindannyian hasznot húzhassanak az európai uniós pénzből végzett vasúti felújításoknál. A Gazdasági Versenyhivatal 2007-ben csapott le a kartellre, az összejátszást bizonyító feljegyzéseket épp Szijjártóéknál találták meg. A férfi végül együttműködött a vizsgálódó hatóságokkal, így megúszta a büntetést, míg a többieknek több mint 7 milliárd forintot kellett kifizetniük.

Az EU nézi a szexmilliárdost
Az Európai Unió Bírósága elé vitte a magyar adóhatóság a Gattyán György egyik cége ellen indított vizsgálatot. A Hvg.hu szerint az erotikus internetes tartalomgyártásra szakosodott cég egy részét végül Luxemburgba költöztette a milliárdos vállalkozó. Az adóhatóság egy, a magyar cég és egy portugál cég közti szerződést vizsgált, amelyet gyanújuk szerint a magyar adójogszabályok kijátszására kötöttek. A cég nem akarta kifizetni az adókülönbözetet, ezért az Európai Unió Bírósága elé került az ügy, a magyar bíróság a vizsgálattal kapcsolatos kérdésekben kért iránymutatást az EU-s intézménytől.

Területenkívüliség
Önszántából mondott le Magyarország több mint 200 milliárd forint európai uniós támogatásról, hogy a költségvetésből finanszírozza az EU-s támogatások kiosztásáért felelős adminisztrációt. Az Index emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor korábban területenkívüliségnek nevezte azt, hogy a támogatási elosztórendszerben dolgozók közvetlenül az EU-tól kapták a fizetésüket. A lap egyik informátora szerint Orbán Viktor azt gondolja, hogy ha nem magyar költségvetésből kapja valaki a fizetését, akkor nem lesz lojális az országhoz. Heil Péter, a megszűnt Nemzeti Fejlesztési Ügynökség volt vezetője azt mondta, a pénzek átcsoportosítása ideológiai döntés és szakmailag érthetetlen. A Nemzetgazdasági Minisztérium azzal érvelt, hogy a 200 milliárd nem vész el, hiszen elérhető lesz támogatásként a pályázók számára.

Ez a minimum
193 jelölt írta alá az Atlatszo.hu, a K-Monitor, a Political Capital és a Transparency International Magyarország közös kezdeményezését, az Önkormányzati Minimum-programot. A program támogatásával a jelöltek vállalták, hogy megválasztásuk esetén már munkájuk első száz napjában fellépnek önkormányzatuk átláthatóbbá tételéért, és ennek érdekében konkrét intézkedéseket is kezdeményeznek. Az aláírók közül 44 jelölt jutott mandátumhoz, így szinte minden budapesti kerületi önkormányzatban ül majd olyan képviselő, aki fontosnak tartja a közélet tisztaságát, és megválasztottak egy átláthatóság-párti polgármestert is. Minden parlamenti párt jelöltjétől érkezett aláírás.


Hahó, podcastosok! Az Átlátszó Rádió már az iTunes-on is. Meg a Soundcloudon.

További érdekességek itthonról és külföldről:

Pénzosztó polgármester. Kömlőn az a Turó Tamás lett a polgármester, aki tavaly pénzt osztott a gyerekeknek egy általános iskolai ballagási videón. A 444.hu szerint Turó Tamás polgármesterjelöltként együtt énekelt Kis Grofóval egy koncerten.

Kommunikációs ember. Kommunikációért felelős államtitkár lesz a Miniszterelnökségnél Giró-Szász András volt kormányszóvivő. A VS.hu szerint vége a Giró-Szász jövőjével kapcsolatos találgatásoknak, ő fogja koordinálni a mostani kormányszóvivő munkáját is.

Kamu kommunikáció. Egy kábítószer-terjesztésben elítélt nő a letöltendő börtönbüntetés elkerülése érdekében együttműködött az amerikai hatóságokkal. Aztán meglepve látta, hogy a mobilján talált fényképekből – amiken a gyereke is szerepelt – a kábítószer-ellenes hatóság kamu profilt eszkábált. A nyomozók eljárását kritizálja Styxx az Átlátszó blogon.

Nagy rablás Irakban. 1,6 milliárd dollár tűnt el abból a 14-ből, amelyet Irakba vittek az amerikaiak, hogy biztosítsák az ország működését. A pénz 2004-ben tűnt el, 2010-ben egy libanoni katonai bunkerben találták meg 200 millió dollár értékű aranyrúddal együtt. A sztorit egy hamarosan megjelenő könyvben lehet olvasni.

Korrupció az EP-ben. Hároméves börtönbüntetést kapott egy volt osztrák európai parlamenti képviselő, mert belement, hogy évi százezer euróért jogszabály-módosításokat terjeszt elő a pénzt fizető lobbisták kérésére. A lobbisták a Sunday Times újságírói voltak, akik három másik képviselőt is korrupción kaptak.

Független ember vagy? Pont téged keres az Átlátszó: ha lesz 4 ezer független ember, aki rendszeres havi összeget utal nekünk, nincs az a lázárjános, aki megállít bennünket.  Legyél független az Átlátszóval! Tudnivalók itt!

Megosztás