Egyéb

Profi tolvajok, Mészáros Lőrinc és a kémszappanopera

„Előre nem fogadunk el pénzt” és „lopni az tud, aki profi a szakmájában, az amatőr az megbukik” – jelentette ki a VII. kerület egyik balliberális képviselőjelöltje egy hangfelvételen, amelyet a Magyar Nemzet közölt. A politikus lejáratásról beszél és feljelentette a lapot Garabits Károly, aki korábban fideszes volt, de most a baloldal egyéni jelöltként indította az Erzsébetvárosban, a lopás technikájáról, Hunvald György leütéséről és hamisított igazolványokról is beszél a felvételeken. Garabits szerint semmilyen bűncselekményt nem követett el, nem lép vissza, függetlenként folytatja.

Mészáros duplázik
A legfrissebb Közbeszerzési Értesítőben jelent meg, hogy összesen 249,9 millió forintot nyert közbeszerzésen egy konzorcium tagjaként a Mészáros és Mészáros Kft. (vagyis Mészáros Lőrinc cége). A megbízás, mely nyilvános hirdetmény nélküli, tárgyalásos eljárás során hullott a cég ölébe, pestszentimrei szennyvíz-csatornázási munkálatokra vonatkozik. Az MFOR cikke szerint ezzel az idén is megvan a duplázás Mészáros Lőrinc cégénél, 2014-ben már több mint 26 milliárd forint értékű győztes közbeszerzési pályázatban vett részt a felcsúti polgármester cége. 2010 óta összesen egyébként 17,4 milliárdos árbevétel mellett 3,9 milliárdos nyereséget termelt a polgármester cége, melyből 2,4 milliárdnyi osztalék kifizetésére is lehetőség volt az eltelt négy év során. Részben ennek is köszönhető, hogy négy év alatt a 100 leggazdagabb magyar közé sikerült beverekednie magát az egykori gázszerelőből lett polgármesternek.

 

Tudj meg még többet a közérdekűadat-igénylésről és az oknyomozó újságírásról ma az Átlátszó esten, gyere el!

 

Kovács Béla és a kémszappanopera
Az EU intézményei elleni kémkedéssel vádolt jobbikos EP-képviselőről, Kovács Béláról közölt hosszú cikket az Index, amelyből egyre inkább az körvonalazódik, hogy Kovács és orosz felesége nem kis halak, az oroszoknak pedig biztosan hozott hasznot a jobbikos politikus kétezres években indult politikai pályája is. A cikk szerint Kovács és felesége múltjában vannak olyan, eddig eltitkolt momentumok és tények, amelyek arra utalnak, hogy az egyik közös pont a házaspár életében éppen a szovjet titkosszolgálat, a KGB volt. Az érintett képviselő szerint viszont „titkosszolgálati dezinformációkkal” manipulálták az Index újságíróját.

Hernádi bajban
A távollétében is elítélhetik Hernádi Zsoltot Horvátországban, miután az ottani legfelsőbb bíróság elutasította a Mol-vezér védőinek fellebbezését, így a jelenléte nélkül is megkezdődhet a per. A cégvezetőt Horvátországban azzal vádolják, hogy 2009-ben Ivo Sanader, akkori miniszterelnöknél, kenőpénzért cserébe elérte: a Mol – a veszteséges gázüzletág kivételével – megszerezhesse az INA horvát energetikai társaság irányítási jogait. A vádat tagadó magyar üzletember ellen Magyarországon is indult eljárás hasonló váddal, egy volt Mol alkalmazott és kisrészvényes kezdeményezésére. Első fokon május végén Budapesten a bíróság felmentette Hernádi Zsoltot, másodfokon az ősszel folytatódik a per.

Norvégok felfüggesztve
Felfüggesztette az adóhatóság az Ökotárs és a Demnet Alapítvány adószámát, írja a Népszabadság a keddi számában. A Norvég Civil Alap támogatásait kezelő alapítványok közül így már csak az Autonómia Alapítványnak van érvényes adószáma. A Transparency International magyarországi szervezetének honlapján pedig arról lehet olvasni, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) nemzetközi emberi jogi tanácskozásán a magyarországi civil szervezetek mellett a külföld képviselői sem hagyták szó nélkül a magyar kormány civil társadalom ellen tett intézkedéseit.

További érdekességek itthonról és külföldről:

Szakvélemény van eladó? A HVG cikke a Rezesova-ügyből elfogultság miatt kizárt igazságügyi szakértő esete alapján azt veti fel, hogy egy sor súlyos problémát vetett fel a szakértők botrányos csörtéjévé vált Rezesova-per, és ezek rendezése nélkül bárki pórul járhat, aki az igazságszolgáltatás területére sodródik.

MNB-s biztonsági cég. Napi.hu beszámolója szerint újabb, ezúttal őrző-védő céget alapított a Magyar Nemzeti Bank. A társaság fő feladata a jegybank és telephelyeinek védelme fegyveres biztonsági őrséggel, az induló létszáma száz fő lesz.

Simicskáéknak csurran-cseppen. 1,4 milliárd forintos állami kommunikációs tenderen hirdettek eredményt, és az látszik, hogy Orbán-Simicska háború (a legújabb értékelés itt) ide vagy oda, egyelőre még Lajosnak is csurran-cseppen.

Forrásvédelmi tanácsok. Az Átlátszó rövid összefoglalója a jelenlegi magyar forrásvédelmi szabályozásról, egyben praktikus tanácsok arra az esetre, ha a hatóságokat hirtelen egyik vagy másik cikk elkészítésének háttere érdekli.

Konteónyomás. Az Átlátszó blogja arról kérdezett magyar újságírókat, hogy miként szűrik a rengeteg olvasói tippet, üzenetet, amelynek az oroszlánrésze úgy kezdődik „az évszázad bűnügye, az ország legnagyobb átverése, sőt nemzetközi összeesküvés”, hogyan veszi ki belőle az értékeset?

A korrupció és a nemzetbiztonság. Egy érdekes cikk szerint az antikorrupciós harc szorosan összefügg Ukrajna nemzetbiztonságával és nemzeti szuverenitásával. Ha a harc sikertelen, Ukrajna elbukhat és újra orosz befolyás alá kerülhet.

Független ember vagy? Pont téged keres az Átlátszó: ha lesz 4 ezer független ember, aki rendszeres havi összeget utal nekünk, nincs az a lázárjános, aki megállít bennünket.  Legyél független az Átlátszóval! Tudnivalók itt!

Megosztás