Egyéb

Matolcsy szabadságharca és a szórakoztató korrupció

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elleni támadásoknak nevezte a sorozatos ingatlanvásárlások és a saját alapítványok támogatására fordított pénzek miatti kritikákat Matolcsy György. A jegybank-elnök e-mailben adott interjút a Vs.hu-nak, ebben megírta, hogy a támadások azt mutatják, a szabadságharcnak még nincsen vége. Az interjúban Matolcsy elmagyarázza, hogy a jegybanki alapkamat csökkentésével takarítottak meg annyit, hogy ne az adófizetők pénzéből kelljen költeni. Azt tagadta, hogy hegedűt vagy festményeket vásároltak eddig a társadalmi felelősségvállalás program keretében, de nem zárta ki a lehetőségét annak, hogy ha szükség van rá, nemzeti érdekből vásároljanak nemzeti kincset. Az MNB alapítványainak szánt 200 milliárdról megtudtuk, hogy a neoliberális közgazdasági iskola tévedéseit fogják korrigálni a 2010-ben elindult új közgazdasági gondolkodás sikereire alapozva. Ezzel kapcsolatban a 444.hu hívta fel a figyelmet arra, hogy a jegybank simán többet költ el a saját alapítványaira, mint amennyit a költségvetésből költünk a teljes magyar felsőoktatásra.

Bővül Lázár János birodalma
Kilátásba került a de facto központosított rezsicsökkentés. Az Index írta meg, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter irányítása alá kerül majd egy villamosenergia-, földgáz- és távhő-közszolgáltatásokat nyújtó állami holding. Az erről szóló kormányhatározat szerint egy miniszterekből álló munkacsoport feladata lesz előkészíteni az új közszolgáltatási rendszert. Szeptember 15-ig kell majd megmondaniuk, hogyan nézzen ki Lázár János megaszolgáltatója.

Titokzatos antikorrupciós harc
Az Igazságügyi Minisztérium (IM) nem adott ki minden dokumentumot egy tenderrel kapcsolatban, amelynek azért kérdezett utána az Átlátszó, mert hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzést írtak ki rá. Összesen 680 millió forintot kapott a minisztérium a korrupció elleni harcra a közigazgatásban, ebből eddig több mint 300 millió forintot fizettek ki. A tájékoztató kampányhoz kapcsolódó szerződéseket és teljesítési igazolásokat közzétette az IM, de a kampányelemeket döntéselőkészítő jellegre hivatkozva visszatartották.

Szórakoztató korrupció
Bedobott két ötveneuróst a rendőrök autójába egy szlovák sofőr, miután nem akarták tőle elfogadni a kenőpénzt a 150 eurós büntetés kiváltására. Ehhez hasonló szürreális sztorikat szemezget a Bumm.sk a szlovák Transparency International jelentéséből. A korrupció ellen harcoló civil szervezet több mint 200 korrupciós esetet vizsgált meg, amelyekből kiderült, hogy a szlovákok a legtöbb alkalommal orvosokat, hivatalnokokat és rendőröket próbáltak megvesztegetni. Volt olyan sofőr, aki addig emelte a felajánlott kenőpénz összegét, hogy végül pont ugyanannyira, 400 euró büntetésre ítélte vesztegetés miatt a bíróság. Egy másik esetben a szervezők a vissza nem térítendő támogatások elnyerésére összehozott találkozóért kértek részesedést. A szlovákiai vállalkozók szövetsége szerint a szokásos részesedés 13 százalék körül szokott lenni, az említett esetre viszont azért derült fény, mert a szervezők húsz százalékot kértek az elnyert támogatásból, aztán vérszemet kaptak, és még tíz százalékot követeltek, ekkor már feljelentették őket a pályázók.

Nincs és nem is volt pénz
Magyar és amerikai ingatlanforgalmazók képviselőjének adta ki magát két magyar nő, így összesen 200 millió forintot gyűjtöttek be emberektől. Azt ígérték nekik, hogy olcsón megvásárolt amerikai ingatlanok eladása révén, magas kamattal adják majd  vissza nekik a pénzt. Ebből semmi nem volt igaz, az Index szerint a társaságnak sem vagyona, sem bevétele nem volt, amiből létrejöhettek volna az ígért tranzakciók és kifizetések. Mindkettejüket börtönbüntetésre ítélték.

 

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót.

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

Tejelt az RTL. Az RTL-csoport fizette be a nagyrészét a reklámadóból befolyt állami bevételnek. Ez a befizetés a bevétel több mint 80 százaléka, azaz több mint egymilliárd forint. De legalább ötvenezer új nézőt köszönhet az RTL Klub a reklámadó miatt kialakult híradó-háborúnak.

Különös házasság. A volt virginiai kormányzó most arról próbálja meggyőzni a bíróságot, hogy nem működhetett együtt feleségével korrupciós ügyletekben, mivel az ő esetükben nem működött az amerikai családmodell, és a családi életük kész káosz volt. McDonnelléket azzal vádolják, hogy fejenként több mint 150 ezer dollár értékben fogadtak el kenőpénzt és ajándékokat egy üzletembertől az étrendkiegészítő termékének a promotálásáért.

Kínai körkép. A New York Times bemutatja, hogyan alakult a közelmúltban a Kína iparát kiszolgáló munkások migrációja. Az ország kevésbé iparosodott belső részein a helyi tisztviselők ajándékokkal és különleges bánásmóddal próbálják magukhoz édesgetni a külföldi gyártókat, miközben egyre több fizikai munkás dolgozik inkább szülővárosa közelében, lassan munkaerő-hiányt teremtve a hagyományosan iparosodottabb dél-kínai tartományokban.

Eredményes 200 év. 1797-ben alapították azt a svájci bankot, amely most tette először közzé pénzügyi dokumentumait. A Business Insider szerint a svájci magánbankok a válság és a titkolózás miatti kritikák nyomására kezdenek nyitni a nyilvánosság felé.

Túl kicsik. Kambodzsában a kis- és középvállalkozások esnek leggyakrabban áldozatul a korrupciónak. Ideérve azt, hogy nem csak kenőpénzt kell fizetniük, ha el akarnak valamit intézni, hanem egy helyi vállalkozó szerint az üzletelés egyszerűen nem lesz jövedelmező, ha valaki minden adót befizet.

Független ember vagy? Pont téged keres az Átlátszó: ha lesz 4 ezer független ember, aki rendszeres havi összeget utal nekünk, nincs az a lázárjános, aki megállít bennünket.  Legyél független az Átlátszóval! Tudnivalók itt!

 

Megosztás