Egyéb

Orbán Zürichben és az orosz mosoda

Moldovai bírók és lettországi bankok működtették a húszmilliárd dolláros orosz pénzmosodát – írja a balkáni szervezett bűnözéssel foglalkozó blog, amely szerint nem kizárt, hogy Kelet-Európa legnagyobb pénzmosási ügylete lepleződött le a közelmúltban. Az OCCRP oknyomozó cikke szerint a nagyösszegű pénzügyi csalás olyan bankokon és cégeken keresztül működött, amelyek a régió meghatározó szereplőihez köthetők. A hálózat tucatnyi offshore cégből, bankból, hamis hitelekből és strómanokból állt össze. Az eljárást az apró méretű Moldovai Köztársaság legálisnak nyilvánította és az újonnan létrehozott alapok Európa-szerte megjelentek. Most a moldovai ügyészség és a hatóságok vizsgálódni kezdtek.

A reklámadó háttértanulmánya
Az Átlátszó közérdekű adatigénylésben kérte, két hónap packázás után megkapta, és most közzétette a reklámadó bevezetését előkészítő és indokló minisztériumi anyagot, amelynek létéről a miniszterelnök egy rádióinterjúban szólta el magát. A kormányfő két nappal a törvény megszavazása után a szokásos péntek reggeli rádióműsorában azt mondta: “a háttérszámítások léteznek és nyilvánosak is“, sőt, azt is állította, hogy a szükséges szakmai egyeztetések is megtörténtek. A tanulmány alapján mindenki eldöntheti, igazat mondott-e Orbán Viktor, de árulkodó tény, hogy a szerzők elismerik: fogalmuk sincs mekkora bevétel származhat ebből a sarcból, és egyáltalán nem tudják, milyen hatása lesz a piacon.  Plusz a háttéranyagban az egyik hivatkozott tanulmány oldalakon keresztül taglalja a reklámadó negatív következményeit.

A tankügy és a hülyeség
Az orosz külügyminisztérium a napokban egy nevenincs magyar weboldal cikkére hivatkozva azzal vádolta a magyar Honvédelmi Minisztériumot, hogy egy “meghatalmazotton” keresztül hulladékvas árban tankokat játszik át Ukrajnának. Az Átlátszó utánajárt a kérdéses cég hátterének és számos okot talált, amely mind-mind azt bizonyítja, hogy a vád hülyeség. Az állítólagosan az ügylet hátterében álló cég először is inkább cseh, mint magyar, ráadásul a számláját is egy orosz állami kézben lévő banknál vezeti, a tankok pedig nem is ócskavasárban keltek el.

Félmilliárd Felcsútnak
Vastagbőr-blog arról ír, hogy tavaly félmilliárd forinttal támogatta az állam az emberi erőforrás minisztériumon keresztül a felcsúti fociakadémiát, amely mögött a miniszterelnök házi alapítványa áll. Természetesen megérdemelték a pénzt, főleg, mert maga Orbán Viktor ragaszkodott ahhoz több nyilatkozatában is, hogy a fociakadémiába nem, nem és nem, egyetlen fillérnyi közpénz sem áramolt. Ezzel együtt a nem mellesleg szintén közpénznek számító társasági adókedvezmény összege is megugrott Felcsúton: az MFOR weboldal összesítése szerint az akadémia TAO bevétele egy év alatt 1,9 milliárd forintról 3,5 milliárd forintra nőtt, az egyéb adományok pedig 850 millióról 2,8 milliárdra. Milyen rendesek a magyar vállalkozók, akik annyira a szívükön viselik a felcsúti akadémia sorsát, hogy egy év alatt 350%-kal növelték az adományok összegét.

Átvert vállalkozók?
HVG.hu arról cikkezik, hogy ugyan többmilliós „ingyenpénzt” ígért a kampányban a Fidesz a fiatal vállalakozóknak, de a már két éve futó program a választások után megtorpant. A felhívásra jelentkező 1600 vállalkozó hónapok óta arra vár, hogy a kormány végre eldöntse, kinek a pályázatát támogatja. A minisztériumnál „kilincselő” fiataloknak eddig be kellett érniük egy automatikus rendszerüzenettel: köszönik a türelmüket.


A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót.

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

Pont Zürichbe? A Blikk olvasója a zürichi járaton fotóztale a miniszterelnököt és hűséges Sancho Panzáját, Lázár Jánost. A hivatalos magyarázat szerint magánúton jártak “kikapcsolódni” Zürichbe. Jesszus, Zürichbe? Az összeesküvéselméletek máris beindultak.

Sukoró reloaded. Oszkó Péter volt pénzügyminisztert is tanúként hallgatja meg a bíróság a szeptemberben folytatódó Sukoró-perben. A Sukorón meghiúsult kaszinóberuházás miatt Washingtonban, nemzetközi választott bíróság előtt folyó másik perben már novemberben ítélet várható: a tét 140 milliárd forint.

Már a raklapot is. Hihetetlen, hogy mi mindenhamisítása üzlet Magyarországon. Egy dél alföldi férfi raklaphamisításból csinált üzletet. A speciális védjegyhez szükséges besütővasa megvolt, az üzlet kézenfekvőnek tűnt. A NAV most lefültelte.

Az illegális cigi és a trafikmutyi. A kormány szerint nem az intézkedéseik és trafikkoncessziós pályázatok, vagyis az állami monopólium bevezetése miatt alakul úgy, ahogyan a legális cigi forgalom, tehát nem ezért ugrott meg a feketekereskedelem. Egyszerű időbeli egybeesés. Ja.

Állami ivászat-kampány. A Magyar Turizmus Zrt. gyors berúgásra buzdítja a fiatalokat. Ha magyar pezsgőt és gyöngyözőborokat isznak, boldogok lesznek – szól a kampányüzenet. A kampányért 50 millió forintot fizetnek a Bell and Partnersnek, ami 2010 óta rendszeresen kap közpénzes megbízásokat.

A domain és én. Az Adatújságírás blog olyan eszközöket mutat be, amelyekkel a domain-nevek vizsgálata válik könnyebbé, különösen olyan esetekben, amikor olyanokról kell információt gyűjteni, akik megpróbálják elfedni egy-egy weboldal valódi hátterét.

 

Független ember vagy?

Pont téged keres az Átlátszó: ha lesz 4 ezer független ember, aki rendszeres havi összeget utal nekünk, nincs az a lázárjános, aki megállít bennünket.  Legyél független az Átlátszóval! 

Tudnivalók itt!

 

 

Megosztás