Egyéb

Mínusz meg mínusz, az plusz

Közpénz nem vész el
Mínusz 600 milliárd forintra teszik az Eon földgázkereskedő piaci értékét. Ez az a cég, amelyet a Magyar Villamos Művek vásárolt meg közpénzből. Az Átlátszó másfél év pereskedés után megkapta a tranzakcióval kapcsolatos dokumentumokat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől. Az előterjesztés szerint az egész adásvétel komoly állami támogatási kockázatokat hordozott magában. A dokumentum kockázatként említi a gázkereskedő ún. take or pay kötelezettségét, ami azt jelenti, hogy az orosz Gazpromtól egy hosszú távú szerződés alapján kötelező előre meghatározott mennyiségű földgázt megvásárolnia a magyar kereskedőknek. Akkor is, ha nem használja fel. A Vagyonkezelő ráadásul többször jelezte, hogy a vásárlással kapcsolatban felmerül az a probléma, hogy az Európai Unió kimondhatja: az ügylet megvalósításának módja tiltott állami támogatásnak minősül.

Bizonyíték, nem ígéret
A Magyar Narancs szerint csak a jéghegy csúcsa az a tízmilliós megbízás, amelyet L. Simon László, a miniszterelnökség parlamenti államtitkára sajtófőnökének és családjának cége kapott. A lap szerint L. Simon László egykori vagy jelenlegi munkatársaihoz köthető cégek rendszeresen indulnak egyszerre és sikeresen közpénzes megbízásokért. Maga L. Simon László egyszer azt mondta, hogy nincsen abban semmi különös, ha megbízható ismerősök nyernek pályázati pénzeket.

Ez a hajó sokba kerül
Több mint 400 magyar jacht- és vitorlástulajdonost érint az, hogy Horvátországban a hatóságok elkezdtek áfa-befizetési igazolásokat kérni a tulajdonosoktól. A Napi.hu szerint a többség éppen azért ment az Adriára, mert ott a vámszabadterületen nem kellett a hajók után adót fizetni. A horvátok uniós csatlakozásuk után mindössze 5 százalékos forgalmi adót vetettek ki a hajókra, de sok magyar tulajdonos még így is inkább kerülőutakat választott. A lehetséges megoldások között van az, hogy átregisztrálják a hajót egy török kikötőbe, vagy kereskedelmi tevékenységet folytató hajózási céghez jegyzik be. A horvát idegenforgalmi közösség budapesti képviseletvezetője szerint a magyaroknak van a 11. legnagyobb külföldi flottája az Adriai-tengeren.

Ha van bankod és pénzed
Korrupcióval vádolják a kínai Postabank volt vezetőjét, kenőpénz elfogadása és közpénzek elsikkasztással szerepel a vádak között. A bank egy autópálya-építéssel kapcsolatos hitel szerződéssel bukott le két éve. A bank vezetőjének testvére 200 millió jüant kért az építőcégtől kenőpénzként, ebből a cég 15 millió jüant adott át készpénzben és más formában.

Mikor a csatornák megtelnek
Öt rendőr ellen indítottak vizsgálatot Indiában miután a hatóságok létrehoztak egy korrupció bejelentésére szolgáló új segélyvonalat. A segélyvonal lényege, hogy nem csak hívni lehet, hanem egy mobilos azonnali üzenetküldő szoftveren keresztül fényképet és videót is megoszthatnak az állampolgárok. A program elindulását meghirdették az újságokban és a rádiókban, augusztus elejéig majdnem négyezer üzenetet fogadott a hatóság és több mint hatszázszor hívták fel őket az állampolgárok, hogy elmondják, kenőpénzt kellett fizetniük valamilyen köztisztviselőnek vagy a hatóság munkatársának. Magyarországon anonim kenőpénzes sztorikat a Fizettem.hu-n lehet megosztani.

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót.

További érdekességek itthonról és külföldről:

Nem is volt. Seszták Miklós fejlesztési miniszter vagyonnyilatkozatát részletezi egy KiMitTud-on beadott adatigénylés alapján a Népszabadság. A lap szerint annak ellenére, hogy a miniszter azt állította, hogy autós cégén és ügyvédi irodáján kívül soha nem volt semmilyen más társaságban érdekeltsége, a kétezres évek elején maga vallotta be kültagságát egy később felszámolásra került bt-ben.

Családban marad. Orbán Sára a Nagyon Balatonnál dolgozik, a Nagyon Balaton fesztiválsorozat programjairól az MTVA támogatásával készültek videók. A Comment:com blog emlékeztet arra, hogy Orbán Ráhelnek pedig a Szigetnél és a Voltnál voltak saját projektjei.

Legyetek jók. Nem szállítják le a franciák az orosz hadseregnek rendelt hadihajót addig amíg Moszkva nem módosít Ukrajnával szembeni politikáján. A Napi.hu arról ír, hogy Oroszország viszont feltételhez köti, hogy kifizesse a francia gyártmányú helikopterhordozó árát.

Fellebbeztek. Nem jogerősen fejenként tízezer eurós bírsággal büntette a volt szlovák miniszterelnök tanácsadóját és a volt kubai nagykövetet a specializált büntetőbíróság. A vád szerint 30 ezer eurót kaptak azért, hogy megszerezzenek egy 300 ezer eurós kormányzati támogatást.

Ottragadt. A parlamenti ülések idejére elhagyhatja a börtönt Szlovénia korrupció miatt elítélt volt miniszterelnöke. Janez Jansát a múlt hónapban újra beválasztották a parlamentbe, a 444.hu szerint most próbálják eltávolítani onnan.

Független ember vagy?

Pont téged keres az Átlátszó: ha lesz 4 ezer független ember, aki rendszeres havi összeget utal nekünk, nincs az a lázárjános, aki megállít bennünket.  Legyél független az Átlátszóval! 

Tudnivalók itt!

Megosztás