Egyéb

A nagy felcsúti leleplezés és a birkák

444.hu arról ír, hogy a Földművelésügyi Minisztérium rendeletben nyilvánította veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajtának a magyar merinó birkát, ezután pedig, a védettségre hivatkozva, mindenféle támogatás jár majd a birka után. A helyzet viszont a lap szerint az, hogy Magyarországon néhány évtizede kitenyésztettek egy juhfajtát gyapjútermelési célra, a magyar merinó viszont végül se húsbirkának, se gyapjúbirkának nem volt igazán jó, mindkét kategóriában sokkal eredményesebb és sikeresebb fajták vannak a világon. Most tehát majd pénzt költ az ország arra, hogy egy igazából semmire sem kellő birkafajtát fenntartson. Az is lehet, hogy hungarikum lesz

Szigorúan titkos szigetelés
Napi.hu vette észre, hogyan kerüli meg a rendőrség a közbeszerzést. Végre elindul a rendőrségi épületek korszerűsítése, az első ütemben 4,22 milliárd forintot költenek a munkákra, és ennek jelentős részét uniós támogatásból állják. Az érdekesség viszont az, hogy mindezt nyílt közbeszerzés nélkül teszik: az indoklás szerint azért, mert a rendőrségi épületekben olyan munka folyik, ahol a szigetelést nem rakhatja fel akárki.  A közbeszerzés alóli felmentést a parlament nemzetbiztonsági bizottsága adta meg. Ezen közbeszerzéseknél nem kell a sokszor hosszadalmas nyílt közbeszerzési eljárást lefolytatni, hanem az Alkotmányvédelmi (korábban Nemzetbiztonsági) Hivatal által átvilágított cégek közül választhatnak a beruházók.

 


A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót.

 

Rejtegetett földszerződések

Blikk szerint megint titkolják az állami földek adatait, és azok használóinak listáját. Hiába nyert tavaly ősszel a lap újságírója pert a Nemzeti Földalap ellen, hiába kényszerítette ki az adatok kiadására az állami szervezetet, idén újból megtagadták a kérést. Ezúttal is a pályázat nélkül használatba adott földekre volt kíváncsi az újságíró,  mivel csak egy évre lehet ily módon szerződést kötni a használókkal, vagyis minden év elején újra kell kötni az összes földterületre a szerződéseket. A Földalap vezetője ráadásul pofátlan indoklást is adott: szerinte azért nem jár az újságnak az adat, mert adatigénylés célja nem más, mint az NFA gazdálkodásának átfogó, illetve tételes ellenőrzése.

A nagy felcsúti leleplezés
Árulkodó módon éppen a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát működtető alapítvány közhasznúsági jelentése dönti el a vitát, hogy közpénzből épült-e a felcsúti stadion. Ismeretes, hogy a miniszterelnök, valamint Mészáros Lőrinc, az alapítvány elnöke többször is úgy nyilatkozott, hogy a stadion magáncégek hozzájárulásából épült, nem közpénzből.  Az Átlátszó is megírta azonban, hogy a társasági adókedvezmény nagyon is közpénz, elmaradt állami bevétel, olyan adó, amit a cégeknek be kellene fizetniük az államkasszába, de inkább Orbán Viktor hobbiprojektjébe tolják be, és most ne firtassuk miért. A miniszterelnök még olyat is mondott egyszer, hogy kommunista dolog azt állítani, közpénzből épült a háza mellé stadion. Ehhez képest viszont örvendetes, hogy ha a kommunikációjában nem is, könyveiben azért közpénzként szerepelteti a felcsúti stadion építéséhez kapott milliárdokat az alapítvány. Ezt a Figyelő vette észre, a lap hozzáteszi, hogy a jelentést természetesen maga az alapítvány elnöke, tehát Mészáros Lőrinc szignálta.

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

Eladásra váró MIG-ek. HVG értesülései szerint napokon belül új gazdára találhatnak a honvédség hadrendjéből kivont MIG-jei. Egyelőre alig lehet valamit tudni a tervezett tranzakcióról, ami sokat elárul a honvédségi tulajdon értékesítésének átláthatóságáról és számonkérhetőségéről.

Matolcsyék fb nélkül. Elképzelhető, hogy hónapokon keresztül felügyelőbizottság nélkül működik majd a Magyar Nemzeti Bank, az előző Országgyűlés mandátumával együtt ugyanis ennek mandátuma is lejárt. Egyébként az előző felügyelőbizottságot is csak a 2010-es választások után több hónappal nevezték ki, valamikor novemberben.

 

GVH-s bírságok. Az első félévben 41 ügyet zárt le a Gazdasági Versenyhivatal, ezek között a fogyasztóvédelmi jellegű ügyek voltak túlsúlyban, a kiszabott bírság pedig 3,2 milliárd forintot tett ki.

A Maldív-szigetek titkai. A Transparency International oldala új szempontból mutatja be a Maldív-szigeteket, mert sokan csak a csodálatos napfényt és a homokos tengerpartot látják. A napfény mellett van ott embercsempészet és korrupció is.

Kompbaleset után akciócsoport. A dél-koreai  kormány antikorrupciós akciócsoportot hozott létre, miután kiderült, hogy az április kompbalesethez nem kis részben korrupció vezetett: a hajózási cégek és az állami tisztviselők összejátszása is kellett ahhoz, hogy ekkora katasztrófa legyen. És itt olvasható a New York Times cikke a hajótársaság mögött álló milliárdos csúnya haláláról.

 

Független ember vagy? Pont téged keres az Átlátszó: ha lesz 4 ezer független ember, aki rendszeres havi összeget utal nekünk, nincs az az orbánviktor, aki megállít bennünket.  Legyél független az Átlátszóval! Tudnivalók itt!

 

Megosztás