Egyéb

Az Amway-miniszter és a kishantosi színjáték

Lázárnak vallania kell

Kézhez kapta és nyilvánosságra is hozta a Transparency International annak az első fokú ítéletnek az írásos változatát, amelyet még május végén hozott a bíróság Lázár János titokzatos utazásaival kapcsolatban. Ez az ügy vezetett a közérdekű adatigénylést beadó oknyomozó újságíró, valamint az Origo főszerkesztőjének távozásához. Az ítélet egyértelmű: a bíróság kötelezi a Miniszterelnökséget, hogy 15 napon belül adják ki, hogy az utakra milyen feladatok végrehajtása érdekében volt szükség, melyik szállodákban szállt meg a delegáció, és részletezni kell a költségeket utazásonként és szállodánként is. Mindez ugyanis, ha akarja Lázár János, ha nem, ha kifizette saját zsebéből végül az utat, ha nem, közérdekű adat. A Miniszterelnökség valószínűleg fellebbezni fog.

Seszták cégei nem fizettek adót
Az Index oknyomozása szerint  az Amway-hálózat kereskedelmi ügyleteihez használhatták azt a mintegy 700 darab orosz és ukrán állampolgárok nevére bejelentett céget, amelyek létrehozásában ügyvédként Seszták Miklós, jelenlegi fejlesztési miniszter is közreműködött. Az is kiderült, hogy ezek a cégek egyetlen fillérnyi adót sem fizettek be az államkasszába. Hiába tagadta, a lap cikke szerint a problémákról helyi politikusként Sesztáknak is tudnia kellett, hiszen a viták az önkormányzatban zajlottak, a képviselőtestületnek pedig akkor ő is tagja volt. A fiktív cégek alapításának megnehezítését kérte ugyanis még 2005-ben az Igazságügyi Minisztériumtól Kisvárda jegyzője, miután kiderült, hogy a városban két-három címre összesen több mint 700 olyan vállalkozást jelentettek be, amelyek létrehozásuk óta nem fizettek iparűzési adót. Az önkormányzat arról panaszkodott a minisztériumnak, hogy senkit sem tud elérni a külföldi tulajdonosok közül.

 

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót.

 

 

L. Simon vesztesei is nyertek
Népszabadság cikke szerint azok a cégek is megbízást kaptak különböző munkákra, amelyek végül nem nyertek az L. Simon László-féle kommunikációs tenderen. Ez volt az a kistérségi pályázat, amelyen az államtitkár – mint tegnap elmondta – amúgy is csak azokat a vállalkozásokat engedte elindulni, amelyek a közeli munkatársainak érdekeltségei voltak. Nos, a vesztesek sem maradtak munka nélkül, a lap nyomozása szerint a Nemzeti Kulturális Alaptól kaptak röviddel utána megbízást. Lehet találgatni, hogy ki volt akkor az alap elnöke. A megfejtéseket várjuk a szerkesztőség címére. A 444 megnézte az L. Simon-féle cégek hátterét, megbízásait és elég érdekes kép rajzolódott ki: közpénzek elnyelésében jeleskedő vállalkozásokról van szó.

Politikusmentes reklámadó
Többedszer módosítják a frissiben elfogadott reklámadóról szóló rendelkezéseket, most éppen azért, mert L. Simon László emlékezetes módon beégett az RTL kamerái előtt. Azt hitte neki nem kell fizetni reklámadót a Facebookon elhelyezett hirdetései után, aztán kiderült: kell. Gyorsan módosították tehát a jogszabályt, hogy ne kelljen. A magánszemélyeknek egyáltalán nem kell reklámadót fizetniük egy újabb törvénymódosítás szerint. Mivel a Facebookon bevallottan hirdető politikusok is magánszemélynek számítanak, így ők most kikerülnek a törvény hatálya alól. L. Simon mellett persze kiáll a Fidesz: nem baj, ha valaki hülyét csinál magából, mert ott az a norma.

Színjáték Kishantoson
A VS.hu cikke szerint másfél évvel a döntés után kezdhetik meg csak érdemben vitatni a földpályázatok eredményét az egykori kishantosi biogazdálkodók. Közben a Nemzeti Földalap még mindig mindent megtesz azért, hogy ne legyen átlátható az állami földek odaítélése. A lap szerint aki képes átrágni magát a pdf-tengeren, az érdekes eredményeket kaphat: senki által nem ellenőrizhető, szubjektíven pontozott tervekkel lehetett értékes földekhez jutni.

 

Legyél a minioligarchánk és támogasd az Átlátszót havi rendszeres összeggel!

 

További érdekességek itthonról és külföldről:

Kis-Közgép. A nyomtatott HVG a „kis-Közgép” bámulatos sikereiről ír. Építési és felújítási munkákban megkerülhetetlen szereplő lett több megyében a Kis-Közgépnek is becézett családi vállalkozás, amely a Simicska-érdekeltségekhez hasonló sikereket mutat fel, igaz egyelőre csak lokálisan.

Az IMG újabb sikere. 150 millióért kommunikálhatja a nemzeti útdíjfizetéssel kapcsolatos nélkülözhetetlen tudnivalókat az IMG, a kormány kedvenc médiatervező és reklámcége. Egyébként tavaly is ők nyertek amúgy az Állami Autópálya Kezelő meghívásos tenderén, akkor 377 millió forintért végezhették ezt a munkát.

Elektronikus anyakönyv. A Vastagbőr-blog egy újabb állami sikersztoriról ír, az elektronikus anyakönyvi rendszer bevezetéséről. A rendszert sikerült öt év pályáztatás, tökölés, előkészítés után végre elindítani, persze akadozva.
Lebukott rendőr. Pénzt kért egy váci nyomozó az előzetesben ülő gyanúsítottak családjától, cserébe pedig azt ígérte, hogy elintézi az előzetes letartóztatás megszüntetését. A rendőrt egy pénzátadás során tetten érték.

Így néz majd ki a Városliget. Egyelőre minden csak tervrajzokon van, sőt a legtöbb adatot csak olvasni lehet, így valójában senki sem tudhatja biztosan, hogyan fog végül kinézni a Városliget 2018-ban. A VS.hu a most ismert adatok alapján megpróbálta felvázolni.

Letöltendő korrupt parkolóőröknekLetöltendő börtönbüntetésre ítélt kilenc egykori fővárosi parkolóőrt, egy ellenőrt, valamint a parkolási társaság ellenőrzési csoportvezetőjét a Fővárosi Törvényszék kenőpénz elfogadása.

 

Minket nem pénzelnek oligarchák, csak akkor leszünk, ha te is fontosnak érzed, hogy dolgozunk. Légy szíves, támogasd az Átlátszót és a Mutyimondót rendszeres, akármilyen kicsi havi adománnyal! Rajtad is múlik!

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére sem, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide! Lájkolj minket a Facebookon is!

 

 

Megosztás