Egyéb

Jaj, de nagyon drágul az aszfalt!

Lázár János szerint egyáltalán nem épít irracionálisan drágán a Közgép Magyarországon mindenfélét, utat, vasutat, stadionokat. Egyszerűen csak arról van szó, hogy nagyon drágult az utóbbi években az építőanyag. Főleg a bitumen és az aszfalt, ezekre még pontos adattal is rendelkezett, a kimutatása szerint ezeknek az ára 43 százalékkal emelkedett az elmúlt tíz évben. További hivatkozás, hogy újabban az útépítések mindenféle újfajta technológiai megoldásokat igényelnek, ráadásul a domborzati viszonyok is kifejezetten nehezedtek. Mintha pont ezeket az érveket már hallottuk volna a szocialista-liberális kormányok aszfalt- és domborzati szakértőitől.

Lázár ketten volt
Lázár János nem egyedül hozta össze a kirívó hotelszámlákat, amelyekről korábban az Origo írt. Ketten voltak rá. A portál a Miniszterelnökség ellen pereskedik, hogy kiderüljön, pontosan milyen utakra költötte az adófizetők pénzét az államtitkár, hogyan jött össze a borsos számla. Három, összesen csaknem kétmillió forintnyi adófizetői pénzt felemésztő utazásról van szó, a perben most a bíró úgy döntött, hogy a Miniszterelnökségnek további adatokat kell szolgáltatnia.

Az úgynevezett médiapiac
Rövid, ám annál érdekesebb az a lista, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium az 5 millió forintos értékhatár feletti szerződéseiről tett közzé. A Napi.hu nézte át a listát, amelyből kiderül, hogy milliók jutottak két kormányközeli médiumnak, az Echo TV-nek és a Lánchíd rádiónak, gondolom, jutalmul az elfogulatlan nemzeti tájékoztatásért, amit a gazdasági folyamatok bemutatásával nyújtottak. A tárca egyébként már 90 milliót költött utazásokra, külső tanácsadókra és ügyvédekre.

Milliárdos TEK-pénzek
Az Átlátszó a Terrorelhárító Központ weboldalán azt vette észre, hogy a gazdálkodás menüpont alatt konkrétan semmi sincs, az oldal teljesen üres. Az oknyomozó portál tehát megpróbálta kideríteni, hogy a 2010 szeptemberi megalapítása óta mire költött a szervezet.  A lap közadatigénylésben kérte ki a nettó 5 millió forintot elérő szerződéseik listáját – aminek egyébként kint kellene lennie a TEK honlapján. A Terrorelhárító Központ határidőben válaszolva, egy csinos kis táblázatban küldte el a kért adatokat, ebből kiderül, hogy három és fél év alatt 8,5 milliárd forint értékben kötöttek szerződéseket. Ezek az Átlátszó oldalán olvashatók, a TEK honlapján továbbra sincs semmi.

 

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót!

 

Keszekusza hálapénz
A Legfőbb Ügyészség törvénymódosítást kezdeményezett, mert a jelenleg hatályos Btk.-ban egyszerre vannak a hálapénz büntethetőségére és annak hiányára utaló sorok is. Az ügyészséghez a Magyar Rezidens Szövetség fordult korábban, felvázolták a jogi problémát, és ennek alapján az ügyészség  arra a következtetésre jutott, hogy a Büntető Törvénykönyv értelmezése során markáns jogi érvek szólnak a büntetőjogi felelősség megállapítása és annak hiánya mellett is. Ebből egyelőre sokat nem lehet érteni, meglátjuk majd milyen lesz a törvénymódosítási javaslat.

Karlendítés Erdélyben
Az Átlátszó cikksorozatot indított az erdélyi magyar radikálisokról, miután az utóbbi években egyre több fiatalt lehet látni a radikális rendezvényeken. Ez azért különös, mert szociológusok felmérésekre alapozva állítják: a nemzeti radikális mozgalmaknak egyelőre nincsen tömegbázisuk az erdélyi magyarság körében. Ezt alátámasztja az a tény, hogy az országgyűlési választásokon a Jobbik a vártnál is jóval kevesebb szavazatot szerzett határon túlról.

Minket nem pénzelnek oligarchák, csak akkor leszünk, ha te is fontosnak érzed, hogy dolgozunk. Légy szíves, támogasd az Átlátszót és a Mutyimondót rendszeres, akármilyen kicsi havi adománnyal! Rajtad is múlik!

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére sem, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide!

További érdekességek itthonról és külföldről:

Utalni öröm. Megszerezte ügyfelei jelszavát, és magának utalta pénzüket egy kaposvári banki ügyintéző, aki igazi balek volt: az internetes banki rendszer használatához szükséges jelszó fogadásához egyszerűen a saját telefonszámát adta meg. És meglepődött, amikor lebukott.

Belefáradtak a korrupcióba. Egy felmérés szerint a magyar vállalatok a feketegazdaságot a magyar gazdaság integráns részének tekintik már. Azt persze tudják, hogy negatívan befolyásolja az üzleti tevékenységet, de kénytelenek megszokni, együtt élni vele.

Betyárbecsület Romániában.  A bukaresti képviselőház nem járult hozzá, hogy a korrupcióellenes ügyészség kérésére előzetes letartóztatásba helyezzenek egy befolyással való üzérkedéssel gyanúsított ellenzéki képviselőt: a keddi szavazáson a honatyák nagy többsége elutasította társuk kiadását.

Cantona a FIFA ellen. Eric Cantona, a korábbi francia válogatott focista egy videóinterjúban beszélt a FIFA korruptságáról. Szerinte mindaz, ami Brazíliában történik az előkészületekkel, és az, hogy Katar kapta a 2022-es vb rendezési jogát megint csak azt bizonyítja, hogy a FIFA-t a foci egyáltalán nem érdekli. Szerinte a futballszövetség hatalmasabb, mint sok ország, de a velejéig korrupt.

Csalás a bitcoin szárnyalása mögött? Egy most közzétett tanulmány azt feltételezi, hogy automata szoftvereknek, botoknak köszönhető a bitcoin árfolyamának tavalyi rendkívüli emelkedése. Az egyik felelős az azóta már csődöt jelentett MtGox lehet.

Ismerős arcok Székelyföldön. A Transindex ír arról, hogy egy homályos tulajdonosi hátterű cég vásárolt fel, majd adott tovább egy osztrák cégnek gyanús körülmények között 70 hektárnyi földterületet a székelyföldi Réty határában. Egy volt képviselőnek ráadásul jóval nagyobb lehetett a szerepe a befektetés megvalósulásában, mint amennyit eddig a közvélemény elé tárt.

Választások és korrupció. Transparency oldala a közeljövő fontos választásait tekinti át Kolumbiától Egyiptomig, azt vizsgálva, hogy milyen hatása van a voksolásra a korrupciónak.

Megosztás