Egyéb

Nemlétező statisztikából cikk

Csodafegyver-e a fordított áfafizetés?
A magyar kormány már hosszú ideje egy olyan eszköz bevetésével akarja megoldani a láncolatos áfacsalások problémáját, amit az Európai Unióban csak különleges esetekben engedélyeznek: a fordított áfafizetést. Egy év alatt háromszor kérte a magyar kormány Brüsszeltől, hogy egyes mezőgazdasági szektorokban bevezethesse, illetve fenntarthassa a fordított áfa-fizetést. Az eddigi mérleg egy igen (gabonafélék) és egy nem (sertés ágazat). Április végén aztán megjött a második nem is: a cukorra vonatkozó kérés elutasítása alig burkoltan oktatja ki a kormányt, mit kellene tennie ahelyett, hogy Brüsszelt nyaggatja az áfa-csalás elleni atomfegyver bevetésének engedélyezéséért.

Kinyittatnák a zöld dossziét
Áfacsökkentést, új parlamenti vizsgálóbizottság felállítását és az adóhatóság vezetőinek számon kérését javasolja Vágó Gábor volt LMP-s képviselő a NAV-botrányt elemző jelentésében. A dokumentum szerint a NAV tehetetlen az áfacsalások elleni küzdelemben, a törvénysértéseket ráadásul a láncolatos vizsgálatokat leállító adóhatósági vezetők és az áfacsaló bűnszervezetek közötti érdekegyezések miatt sem lehet megfékezni, ebben pedig a jelentés szerint a NAV-vezetőknek van személyes felelősségük is. A bizottság Vágó Gábor javaslata alapján kinyitná a Horváth András által többször meglobogtatott „zöld dossziét”, és meghallgatná a nyilatkozatoktól eddig elzárkózó NAV-vezetőket is.

A Kreatív majd megírja állítólag
Megjelent egy hír a Kreatívon arról, hogy a 100 leggazdagabb magyar listáján 11 médiás érdekeltségű üzletember van. Aztán eltűnt a cikk, különösebb magyarázat nélkül. Az Átlátszó megtudta, hogy nulla óra egykor fogják megint kitenni, remélhetőleg ugyanoda, ahonnan levették, és remélhetőleg ugyanazzal a 11 emberrel, de én akkor speciel már aludni fogok, és nincs az az Isten, hogy ezért a 11 emberért külön felkeljek, főleg, hogy nyolcat magamtól is mondok, bármikor felébresztenek.

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót!

Nemlétező statisztikából cikk
Az Átlátszó szerint nemlétező statisztikából írt cikket a Magyar Nemzet. A lap közadatigénylésben kérte ki a Türr István Képző és Kutató Intézettől (TKKI) a mintegy 40 ezer közfoglalkoztatott szintfelmérőn elért eredményeinek országos összesítését, amiből a Magyar Nemzet februárban drámai hangvételű cikket írt. A kormányközeli lap megállapította, hogy a közmunkások lesújtó eredményeket értek el a teszten, és alaptalan a sok sajtó- és ellenzéki kritika, igenis szükség van a képzésükre. A TKKI viszont most azt írta, hogy ők nem is készítettek ilyen statisztikát.
Rogán feljelentője ellen nyomoznak

Avagy lődd le a rossz hír hozóját. Lejárt a Rogán Antal vagyonosodása miatti feljelentéshez elrendelt kiegészítés határideje, amit még 15 nappal meghosszabbítottak ugyan, de közben a hatóságok gyorsabban és hatékonyabban lépnek fel az ellen az Együtt-PM-es képviselő ellen, aki a feljelentést tette. Neki rágalmazás miatt kell felelnie. A gyanú persze továbbra is ott lebeg Rogán Antal feje felett: nehéz elképzelni ugyanis, hogy a jogszerűen megszerzett vagyona még kölcsönnel együtt is elegendő lett volna a tulajdonában álló ingatlanok (balatoni nyaraló, luxuslakóparki lakás) piaci értékének megfizetésére.

Feljelentést tett az Orbán-Tiborcz esküvő pincére
Nem hagyta annyiban, az őt ért sérelmek miatt feljelentést tett az Orbán-lány esküvőjén pincérkedő férfi, akitől – mint a személyzet összes tagjától – DNS mintát vettek, miután az egyik mulatozó potentátnak eltűnt a mobiltelefonja. Vajon mi lehetett azon a telefonon, hogy a rendőrség ekkora fontosságot tulajdonított a készülék előkerítésének? A lakodalmon dolgozó hatvan embertől vettek DNS-mintát, két hónappal az eset után, hogy a telefon tokján maradt esetleges nyomok alapján beazonosíthassák az elkövetőt. A férfi most hivatali visszaélés miatt tett feljelentést az ügyészségen

Titokzatos külföldiek Kapuváron
Rejtélyes hátterű külföldiek veszik meg a kapuvári húsgyárat, miután végre eredményes volt az egykori kapuvári húsgyárat működtető két társaság vagyonára kiírt, sorrendben ötödik pályázat. Az érdekesség, hogy egyelőre semmit sem lehet tudni a „boldog” vevőkről. A Nemzeti Reorganizációs Nonprofit (NRN) Kft. ügyvezetője – tekintettel arra, hogy a pályázóval még nem kötötték meg a szükséges szerződéseket – sem a nyertes kilétéről, sem a vételárról nem kívánt nyilatkozni. Csak annyit árult el, hogy részben külföldi tulajdonú vállalkozásról van szó, amely nem tartozik az ismert húsipari cégek körébe.

Minket nem pénzelnek oligarchák, csak akkor leszünk, ha te is fontosnak érzed, hogy dolgozunk. Légy szíves, támogasd az Átlátszót és a Mutyimondót rendszeres, akármilyen kicsi havi adománnyal! Rajtad is múlik!

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére sem, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide!

További érdekeségek itthonról és külföldről:

Az utolsó kapcsolja le a villanyt! Lemondott a Szerencsejáték Szövetség elnöke. Ezzel tiltakozik az ellen, hogy kiderült, a Nemzetgazdasági Minisztérium Andy Vajna filmproducer és a debreceni focicsapat tulajdonosának osztotta le az elérhető kaszinókoncessziókat. Mivel pedig ezek után a piac kissé beszűkülni látszik, nincs is kit képviselnie, várhatóan megszűnik a Magyar Szerencsejáték Szövetség.

Miskolc és a gettólakók. A Vastagbőr blog beszámolója szerint Miskolc fizetne a gettólakóknak, hogy máshova költözzenek. A miskolci Fidesz-KDNP-frakció javaslatának lényege, hogy 1,5-2 millió forint közötti összeget fizetne a város azoknak a nyomortelepi lakosoknak, akik Miskolcon kívül vásárolnak ingatlant.

Ukránok kontra arabok. Ukrán és arab befektetőkharcolnak két magyar erőműért. A bezárt tiszapalkonyai és borsodi erőmű értékesítésére kiírt hetedik pályázat sikeres volt. Az üzlet szépséghibája, hogy az ukránok 600 milliós vételárával szemben az arab befektetők 1,2 milliárd forintot ajánlottak, ám ez az ajánlat érvénytelen volt. Felülvizsgálatot kértek a miskolci bíróságon.

Firtas a New York Timesban. A nálunk is jól ismert Dmitrij Firtas ügyéről ír az amerikai napilap, főleg arról, hogy hogyan küzd az FBI nyomozás és a kenőpénz-vádakkal szemben. Csak az óvadéka volt 170 millió dollár, amiből lehet következtetni az ügy nagyságára.

Macedóniai politikai korrupció. A Transparency International oldala a macedóniai politikai korrupcióról közölt elemzést. A kormány ott is korrupció-ellenes harcot hirdet, csakúgy, mint nálunk, de a valóságban business as nagyon usual.

Mi tuti nem építünk stadiont az 1%-os szja-felajánlásodból, de kinyomozzuk, hova ment a 99 százalék. Köszönjük, ha idén az Átlátszót támogatod!

Megosztás