Az ígéret szép szó

Mégsincs pénz a nagy csinnadrattával bejelentett sokmilliárdos Pest megyei lakossági vízfejlesztésre

Eredménytelen lett a közbeszerzés, amiről korábban azt állította a DMRV Zrt. és fideszes politikusok is, hogy megoldják a vízhiánnyal küzdő Pest vármegyei települések vízellátását. A közel 10 milliárd forintos projektet 2024 év végéig befejezték volna, a napokban kihirdetett eredmény szerint viszont el sem kezdik.

2022-ben az aszály miatt a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. több Pest megyei településen vízkorlátozást vezetett be, majd bejelentettek egy 16 milliárd forintos fejlesztést. Az állami vízszolgáltató tavaly azt írta az Átlátszónak, hogy a beruházás 2024-re enyhítheti a vízellátási gondokat a térségben – erről tavaly októberben írtunk.

Felidéztük, hogy a kritikus napok után Szente Kálmán (Fidesz-KDNP), Solymár polgármestere arról beszélt egy lakossági fórumon, hogy „a szolgáltató, a Duna Menti Regionális Vízmű (DMRV) Zrt. tájékoztatása szerint a probléma oka nem a víz hiánya, hanem a rendszer kapacitása és a kánikula miatt megnövekedett vízfogyasztás.” A cikkben azt is felidéztük, hogy Szente a térség országgyűlési képviselőjével, a fideszes Menczer Tamással is konzultált az ügyben, és azzal nyugtatta a kedélyeket, hogy

„kormányzati szinten van a probléma hosszútávú megoldása”,

és lehet, hogy már ősszel elkezdődnek a munkálatok.

Nem sokkal később 16 milliárdos fejlesztési projektet jelentettek be, „a koncepciótervben meghatározott fejlesztések I. üteme a KEHOP 2.1.11-21-2022-00005 azonosítószámú projektben kerül megvalósításra, mely beruházás költsége 9 691 533 652 Ft. A projekt várható befejezése: 2024. év vége.” – reagált akkor közadat-igénylésünkre a DMRV Zrt. Így javult volna Fót, Mogyoród, Csömör, Szentendre, Pomáz, Budakalász, Üröm, Solymár, Dömös, Dunakeszi, Gödöllő, Őrbottyán, Csomád, Pilismarót, Szada, Szentendre, Leányfalu, Tahitótfalu, Vác, Solymár vízellátása.

A közbeszerzést kiírták, eredménye csak most lett. Vagyis, nem lett.

A közbeszerzési értesítő szerint 4 részre írták ki a tendert:

  • Szentendre-belváros szennyvíz-és ivóvíz fejlesztésre
  • Szentendre 11.sz. főút mentén vízvezeték fejlesztésre
  • Duna Jobbparti Regionális VKR ivóvíz fejlesztésére
  • Duna Jobbparti Reg. VKR szennyvíz fejlesztésére

De csak egy rész lett nyertes, a Duna Jobbparti Reg. VKR szennyvíz fejlesztését nettó 477 millió forintért a Terra Épker Hungária Kft. végezheti.

A többi, valóban fajsúlyos, 1,5-9,9 milliárd forintra árazott munkának nincs eredménye.

Az első részre a Szabadics Zrt. 9,988 milliárd forintos ajánlatot adott, a másodikra a Veolia Mélyépítő Magyarország Kft. 2,395 milliárdosat, míg a Mészáros és Mészáros Kft. 2,26 milliárdosat. A harmadik részre a DHJ Építő Építőipari Kft. 1,889, a STRABAG Vízépítő Kft. 1,664, a Mészáros és Mészáros Kft. 1,714, míg a Veolia Mélyépítő Magyarország Kft. 1,584 milliárdos ajánlatot adott. A negyedik részre, amin 477 millióval a Terra Épker Hungária Kft.-t hirdették ki győztesnek, a többiek 1 milliárd forint feletti ajánlattal pályáztak.

Samsungma2

A Samsung ivóvíz-ellátásával nem lesz gond, az a munka halad. A lakosság pedig ráér, ha meleg lesz, jöhet az újabb térségi vízkorlátozás. Fotó: Balogh Dénes

A közbeszerzési értesítő szerint ha „az ajánlatkérő a szerződés megkötésére vagy teljesítésére képtelenné vált vagy a szerződéstől való elállásnak vagy a szerződés felmondásának lenne helye”. A kiíró DMRV Zrt. ezt azzal magyarázza, hogy a tender „feltételes közbeszerzési eljárásként került megindításra”, vagyis csak akkor lett volna munka, ha lenne rá forrás. De nincs. Az értesítőben az áll, az

„Ajánlatkérő nem kapott támogatást,

kizárólag az új, állami beruházások rendjéről szóló 2023. évi LXIX. törvény szerint történő előkészítésre a 2023.12.22. napján kelt támogatási szerződés szerint.”

Vagyis hiába ígértek meg mindent 2022-ben a fideszes politikusok, a lakossági vízhálózat-fejlesztés dugába dőlt, nincs rá pénz. A bejelentéstől számítva közel két év telt anélkül, hogy érdemben javult volna a térség vízellátása. Ha újabb hőhullámok érik el nyáron Pest vármegyét, újabb vízkorlátozások várhatóak – ahogy 2023 egyébként esős nyarán a DMRV Zrt. előrevetítette.

Segesvári Csaba

Címlapkép: A honvédség vízszállító járműve Solymáron 2022. július 22-én. A kánikula és a megnövekedett vízfogyasztás miatt a szolgáltató másodfokú vízkorlátozást rendelt el tizennégy településen. MTI/Lakatos Péter

Megosztás