szolgálati közlemény

Érdekel a tényfeltáró újságírás? Jelentkezz gyakornoknak az Átlátszóhoz!

Ismét gyakornoki programot indít az Átlátszó, 2022. szeptembertől 2023. májusig. A kilenc hónapos programra az ország minden részéről várjuk 18 év feletti fiatalok, főiskolai és egyetemi hallgatók jelentkezését. A képzés teljes időtartama alatt egy-egy átlátszós mentor segíti majd a kiválasztott jelöltek munkáját, fejlődését.

Érdekel a tényfeltáró újságírás, de eddig nem volt lehetőséged kipróbálni magad ezen a területen? Szeretnéd lenyomozni a közpénz útját? Szeretnéd, ha az oktatási intézmények átláthatóbban működnének? Akkor jelentkezz az Átlátszó gyakornoki programjára!

Olyan fiatalok jelentkezését várjuk, akik most folytatják, vagy nemrég fejezték be felsőfokú tanulmányaikat, és érdeklődnek a független, minőségi újságírás iránt. Előzetes tapasztalat az oknyomozó újságírás területén nem szükséges, de a jó íráskészség elengedhetetlen.

Mit ajánlunk?

Az Átlátszó kilenc hónapos gyakornoki programjában minden résztvevő egy mentort kap maga mellé az Átlátszó újságírói közül, aki a program teljes időtartama alatt segíti a gyakornok munkáját.

A mentoráláson kívül kéthetente hétköznap csoportos gyakorlati képzésen is részt vesznek majd gyakornokaink. A képzés során az Átlátszó újságírói és szerkesztői, valamint más neves meghívott előadók fognak beszélni többek között az oknyomozó újságírásról, az újságírás jogi és etikai kérdéseiről, emellett a tényfeltáráshoz szükséges gyakorlati tudást is átadják: a gyakornokok mindent megtudhatnak a különböző adatbázisok használatáról, a közérdekű adatigénylés menetéről vagy éppen az adatvizualizáció alapjairól.

Nem dobja a gép a cikkeinket? Kövesd az Átlátszó újságíróit is a Facebookon | atlatszo.hu

Az Átlátszó olvasóinak jelentős része a Facebookról kattint a cikkekre, ám a közösségi oldal folyamatosan korlátozza a híroldalak elérését, ami nem jó sem nekünk, sem a többi sajtóterméknek. Nekünk nincsenek százmillióink hirdetésre, de van megoldás, hogy ne maradj le rólunk: ha az oldalunkat már követed, kövesd be az újságíróinkat is, és továbbra is megjelennek majd a cikkeink a hírfolyamodban.

Csapatunk leendő tagjaként költséghatékonyabb és átláthatóbb működésre sarkallhatod az oktatási intézményeket a visszaélések és korrupciós ügyek feltárásával. Gyakornoki programunk során megkapod az oknyomozó újságíráshoz szükséges tudást, megtanulod feltárni a tényeket és elfogultság nélkül átadni őket az olvasóknak.

A gyakornokok által írt cikkek az Átlátszó Oktatáson jelennek majd meg.

Az Átlátszó oktatással foglalkozó oknyomozó blogját, az Átlátszó Oktatást diákok készítik közel tíz éve. Célja, hogy az oktatás és hozzá kapcsolódó területeken harcoljon a nyilvánosságért és az átláthatóságért.

Az elkészült cikkekért tisztességes honort fizetünk. Sikeres együttműködés esetén az Átlátszó további blogjain, illetve főoldalán is lesz publikálási lehetőség. A program végén közösen értékeljük az eltelt időszakot, kölcsönös elégedettség esetén további közös munkára is lehetőség nyílik.

Jelentkezés:

A gyakornoki programra 18 és 25 év közötti fiatalok, elsősorban egyetemi és főiskolai hallgatók jelentkezését várjuk, akik érdeklődnek az oknyomozó újságírás iránt.

Első körben az alábbiakat várjuk 2022. augusztus 25. éjfélig Szopkó Zitának címezve a [email protected] címre:

  • rövid önéletrajz
  • témajavaslat maximum 1500 karakter terjedelemben: miről írnál cikket, miért érdekes szerinted a téma, hogyan dolgoznád fel
  • előnyt jelent, ha elküldöd egy saját írásodat is (ez lehet még nem megjelent publikáció is).

A kiválasztott jelentkezőkkel egy online interjúra is sor kerül majd, előreláthatóan augusztus utolsó hetében. Minden jelentkezővel igyekszünk a lehető leghamarabb felvenni a kapcsolatot.

Megosztás