szolgálati közlemény

Megint nem szereti a kormánysajtó az Átlátszót, a kampányban bezzeg imádta

A kormánypárttal szövetséges médiumok ismét megkérdőjelezik az Átlátszó tárgyilagosságát, miközben néhány hónapja, az áprilisi kampányhajrában a kormánysajtó tucatjával szemlézte a baloldali ellenzékhez köthető Datadat cégcsoporttal kapcsolatos, két évvel korábbi tényfeltárásunkat.

A szebb napokat látott Origó után a jobb sorsra érdemes Magyar Nemzet, az Orbán-rendszer Pravdája is utánközölte a Tűzfalcsoport nevű ellenségkijelölő blog legújabb bejegyzését, ami ismét megpróbálja megkérdőjelezni az Átlátszó tárgyilagosságát.

Ez a cikk maga új ugyan, de vádjai a szokásos, hosszú évek óta ismételgetett verklit tolják: Soros György, balliberálisok, Big Pharma (???), jugoszláv békaemberek. A szöveg megalapozottsága is a kormánysajtótól megszokott színvonalat hozza. Innen is szeretnénk üzenni a Magyar Nemzetnek és társainak, hogy ismét hülyeségeket (alaptalan híresztelést, ordas hazugságot stb.) méltóztattak leírni, ugyanis valótlan tényállítások is bőven akadnak a megjelent szövegekben.

A teljesség igénye nélkül: Gáli Csaba jogász, az Átlátszót kiadó nonprofit kft. résztulajdonosa véletlenül sem jogi tanácsadója 2019 őszétől Karácsony Gergelynek. Azt az embert, aki a főpolgármester tanácsadója, Tordai Csabának hívják, korábban nem fb-tagja, hanem résztulajdonosa volt a kiadónak. Amely tulajdonrészétől 2019 novemberében, közéleti szerepvállalására készülve tisztességes módon eljárva megvált, amely eseményről az Átlátszó hasábjain illő módon be is számoltunk a magyar nyilvánosságnak. Önkormányzati megbízatása „nem összeegyeztethető azzal, hogy egy független oknyomozó portál kiadójában tulajdonrésze legyen” — nyilatkozta akkor Tordai.

Ugyanakkor alig néhány hónapja úgy a Magyar Nemzetben, mint az Origóban megbízható, pártatlan hírforrásnak tételezték az Átlátszót. Másképpen nehezen volna megmagyarázható ugyanis, hogy a kormánysajtó az április választások előtti kampányhajrá során több száz cikkében is hivatkozott az Átlátszó korábbi tényfeltárásaira.

A 2020 elején, tehát több mint két évvel az idei választások előtt megjelent A levitézlett óbaloldal adatbányász cégcsoportja segítette az ellenzéket a tavalyi választásokon és az Európa-szerte aktív Bajnaiék adatbányász cége, Észtországban szépen keresnek címeket viselő tényfeltáró cikkeinkről beszélünk, amelyekből a magyar olvasó először értesülhetett például arról, hogy egy akkoriban még alig ismert cégcsoport, a Datadat munkája Gyurcsány Ferenc elhíresült chatbotja.

Vagy arról, hogy az Ezalényeg nevű ellenzéki propagandakiadvány cikkeit a választók orra elé toló facebookos hirdetési kampányában a célcsoportok kialakítását és a hirdetések célzását ugyanez — a 2010 előtti balliberális politikai elithez kötődő — cégcsoport végezte.

Ezeket a cikkeket a kampányhajrában hivatkozási alapként kezelte úgy az Origo, mint a Magyar Nemzet, tucatnyi megyei napilap, a Demokrata, a 888 és a Mandiner. Sőt, a választás hetén az Átlátszó hivatkozott cikkeket jegyző munkatársa egy gazdátlan Ripost magazinba botlott, amely A választás manipulálására készül a baloldal című összeállításában előkelő helyen hivatkozott az egyik átlátszós sztorira.

A Ripostban két sorosozás között így is hivatkoztak az Átlátszóra

Ráadásul a kormánysajtó által két éves spéttel felkapott cikksorozat miatt megorrolt ránk a szóban forgó politikai és cégcsoport, így ők viszont dafke nem terjesztették a kormánypárt viselt ügyeiről szóló cikkeinket a kampány során, például az erosito.hu cikkajánló felületén keresztül sem. Amikor reklamáltunk náluk emiatt, olyanokat vágtak a fejünkhöz, hogy „én sokat gondolok az Átlátszóra, például ma is, úgy saccolom most már 500 fölött van az Átlátszó remek cikkének propaganda recyclingja”, továbbá hogy „neked 12 év Orbanisztán nem volt elég, hogy ezt a belgagiccset átértékeld”, sőt, hogy „egy ilyen cikk akár feljelentő levélnek is minősülhet”.

Így aztán az ellenzék szekerét toló Datadat nem nagyon támogatta a tényfeltáró cikkeink elérését, ellentétben a most ismét vadul sorosozó kormánysajtóval, ezért az Átlátszó munkája – legalábbis a cikkeinkre történt tömeges hivatkozások formájában – elsősorban a kormányoldal választási kampányában hasznosult.

Sarkadi Nagy Márton—Bodoky Tamás

Címlapkép: 2020-as infografikánk a Datadat cégcsoportról

Megosztás