dezinformáció

Gálavacsorán futott össze a magyar nemzetbiztonság a kétes hírű francia exkémmel

Claude Moniquet a Terrorism 3.0 konferencia résztvevőivel találkozott, amikor meghívott előadóként 2019 decemberében Budapesten járt. A kétes hírű exügynök a magyar nemzetbiztonság krémjének társaságában költhetett el egy gálavacsorát és több ebédet a budapesti Marriott Hotelben. A férfi korábban egy nemzetközi dezinformációs akció környékén bukkant fel, budapesti látogatásának köze lehetett a Magyar Nemzet megkérdőjelezhető hitelességű, „Soros karmesteréről” szóló cikksorozatának megjelentetéséhez.

2019. december 5-én, este hét órakor vette kezdetét a gálavacsora a Budai Várra néző, ötcsillagos Marriott Hotelben. A Terrorism 3.0 konferencia külföldi és hazai előadói tiszteletére megrendezett eseményen körülbelül 25-30 ember gyűlhetett össze aznap este. A meghívottak — közülük többen a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok magas rangú tisztviselői, akik meghívott előadóként vettek részt az eszmecserén – a kerek asztalok körül 4-5 fős társaságokba rendeződve beszélgettek a terrorizmus nemzetközi szakértőivel.

Öt csillag ide vagy oda, a felszolgált menünek nem sikerült megragadnia a Migrációkutató Intézet meghívására a konferencia előadójaként Budapestre látogató francia exkém, Claude Moniquet képzeletét. A francia szakértő három évvel az esemény után legalábbis nem sokra emlékezett a vacsorából, amikor budapesti tartózkodásával kapcsolatban kérdeztük.

A december 5–6. között megrendezésre kerülő Terrorism 3.0 – Current Security Challenges And Prospects címet viselő konferencia egy másik résztvevőjének ezzel szemben csak  a gálavacsorán felszolgált ételek okoztak maradandó élményt: „[a konferencia] unalmas volt, tolták a migráncsozást, vagy hülyeséget beszéltek a rossz előadók, a kaja viszont jó volt” – mesélte az illető az Átlátszónak.

Az ötcsillagos Hotel Marriott étkezője (forrás: Hotel Marriott/Facebook)

Moniquet budapesti útjának okaival és körülményeivel az Átlátszó több cikkben is foglalkozott, következtetéseink szerint ugyanis útjának köze lehetett a Magyar Nemzetben megjelent, „Soros karmesteréről” szóló, megkérdőjelezhető hitelességű, hatrészes cikksorozat megjelenéséhez.

Arra jutottunk, hogy a Magyar Nemzet a saját elmondása szerint évekig a francia titkosszolgálatnak dolgozó Moniquet brüsszeli stratégiai elemző cégétől kaphatta azokat az elemzéseket, amelyek a „tényfeltáró” cikkek egyik legfontosabb hivatkozási alapját képezik. 

Feltételezésünk szerint az ezzel kapcsolatos egyeztetések egy részére a francia szakértő budapesti tartózkodása alatt kerülhetett sor.

Ez az egyetlen értelmes magyarázata ugyanis annak, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) vizsgálja a kormánnyal baráti napilap érdemben komolytalan cikksorozatát. Erről a Magyar Nemzet úgy számolt be, mintha a polgári elhárítás nem a cikkek hátterét vizsgálná, hanem a cikkek célkeresztjébe került osztrák férfi után nyomozna.

Már megint egy politikai lufival dezinformálja a Magyar Nemzet az olvasóit és a kémelhárítást | atlatszo.hu

Már megint egy politikai lufival dezinformálja a Magyar Nemzet az olvasóit és a kémelhárítást

Feltételezésünk szerint az AH-t a cikksorozat mögött álló politikai erők és szövetségeseik csőbe húzták. A kétes hírű exkém Moniquet magyarországi konferenciafellépését, a honi nemzetbiztonsági elit közvetlen környezetében folytatott kvaterkázásait az AH-nak hivatalból figyelemmel kellett kísérnie. Ha a figyelés közben a férfi valakinek átadta volna a későbbi Magyar Nemzet-cikkek alapjául szolgáló muníciót, az máris megmagyarázná, hogy miért érdekli az elhárítást a komolytalan cikksorozat.

Márpedig Moniquet elemző cége, az ESISC évekkel korábban éppen a Magyar Nemzet sorozatának célkeresztjében álló osztrák férfival kapcsolatban állított össze különböző, kétes minőségű elemzéseket, akkor feltehetően azerbajdzsáni megbízásból.

Az Európában már lebukott azeri lobbi inspirálta a Magyar Nemzet legújabb tényfeltárását | atlatszo.hu

Az Európában már lebukott azeri lobbi inspirálta a Magyar Nemzet legújabb tényfeltárását

Kutatási igazgató: „Nézze, mi nem zárdaszüzeket akartunk idehívni”

Moniquet és a European Strategic Intelligence and Security Center (ESISC) nevű elemzőcége hírnevét a meghívás idején már több kétes ügylet is csorbította. Az ESISC gyanús tevékenységéről 2016-ban a magyar Honvédségi Szemle is beszámolt. A Magyar Honvédség katonai-szakmai folyóiratának angol különszámában egy, az afrikai iszlám terrorizmussal foglalkozó tanulmány négy oldalon keresztül foglalkozott Moniquet a marokkói kormány „álhír gépezetének” támogatásában játszott szerepével. A szerző arra jutott, hogy az ESISC által kiadott — szinte biztosan a marokkói kormány által rendelt —, egyik elemzésnek döntő szerepe volt abban, hogy a Nyugat-Szahara felszabadításáért küzdő Polisario Frontot hamis tények alapján megpróbálják összemosni az egyik afrikai terrorszervezettel. A szerző végül kijelentette: Moniquet rosszhiszeműségéhez az ügy kapcsán nem fért kétség.

Nehezen elképzelhető tehát, hogy a Migrációkutató Intézet egy kutatójának sem volt tudomása Moniquet kétes ügyleteiről, pláne, hogy a vezetőség — Janik Szabolcs, a Migrációkutató Intézet operatív igazgatója – elmondása szerint minden, a konferencián szereplő előadóra tett javaslatot külön felülbírált:

„Nálunk ez úgy szokott lenni, hogy a kutatóink saját kereséseik alapján, saját irodalom ismereteik (sic!)  alapján nyugodtan javaslatot tesznek az egyes résztvevőkre és aztán megvitatjuk, hogy az adott szakember profilba illő-e, jó vendég lesz-e, emeli-e majd a szakmai színvonalát a rendezvénynek” – jelentette ki az Átlátszónak az operatív igazgató.

Marsai Viktor, a Migrációkutató Intézet kutatási igazgatója sem találkozott a Honvédségi Szemlében megjelent cikkel – pedig azért olyan sokat nem írtak magyarul a francia exkémről. Marsai elmondta nekünk: Moniquet kétes hírnevével kapcsolatban a konferencia során sem figyelmeztette senki annak ellenére sem, hogy a francia elemzővel a Honvédelmi Minisztérium helyettes államtitkára, sőt, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat igazgatója is egy napon adott elő és egy ebédre, valamint gálavacsorára volt hivatalos.

„Nem, senki nem jelezte, sőt: azt sem vettem észre, hogy a Moniquet-al nem tárgyaltak volna, vagy nem beszélgettek volna”  – mondta el nekünk.

Kémek kémek hátán 

Moniquet meghívását Marsai szerint egyébként elsősorban a francia titkosszolgálati múltja indokolta. Elmondása szerint nem Moniquet volt az egyetlen volt titkosszolga, aki meghívót kapott a konferenciára: többek között az Egyesült Királyság titkosszolgálatának (MI6) volt igazgatója is a meghívottak között szerepelt, ő azonban végül nem tudott eljönni az eseményre. Magyar oldalról pedig a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálaton és az Információs Hivatalon kívül az Alkotmányvédelmi Hivatal és a Terrorelhárítási Központ is a meghívottak listáján szerepelt (az utóbbi kettő azonban végül nem képviseltette magát a konferencián).

Dezső Tamás, a Migrációkutató Intézet főigazgatója előadást tart a konferencián a budapesti Marriott Hotelben (forrás: Migrációkutató Intézet/Facebook)

„A terrorelhárítás jelentős része a homályba vész – magyarázta el nekünk Marsai. – „[A titkosszolgák] viszont teljesen más információkhoz férnek hozzá és látnak rá, mint egy átlagember.” Ráadásul szerinte „a közönség sem feltétlen arra kíváncsi, amit amúgy is el tud olvasni tanulmányokban, hanem, hogy mi az, amit ezek az emberek esetleg elmondanak”.

Ferihegytől a Kempinskiig és vissza 

Moniquet úgy emlékszik, a Migrációkutató Intézet egy hivatalos e-mailben kérte fel őt a konferencián való részvételre. A konferencia előestéjén, december 4-én hajnali kettő óra körül érkezett meg a Budapestre. Mint a konferencia minden külföldi vendégét, őt is az ötcsillagos, Deák Ferenc téri Kempinski Hotelben szállásolták el.

Emlékei szerint a konferencia vendégein kívül nem találkozott senkivel, és nem vett részt semmilyen „tête-à-tête” (négyszemközti) különtalálkozón. A konferencia vendégeivel viszont — mint azt Marsai is megfigyelte — sokat beszélt. „Minden nap volt egy ebéd és egy vacsora” – mesélte el nekünk. – És minden étkezés alkalmával más asztaltársasághoz ültettek minket.”

Habár a szervezők elmondása alapján mi összesen egy gálavacsoráról és két étkezésről tudunk, ez a három esemény is számos alkalmat szolgáltathatott arra, hogy a kétes hírű francia a magyar stratégiai vezetés közelében zsizsegjen: a Honvédelmi Minisztérium helyettes államtitkárán és a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat igazgatóján kívül ugyanis részt vett még (így vélhetőleg az ebédre valamint a gálavacsorára is hivatalos volt) a belföldi hírszerzésért felelős Információs Hivatal osztályvezetője, valamint a nemzetbiztonsági oktatásért és képzésért felelős Nemzetbiztonsági Intézet igazgatója is.

Arról, hogy Moniquet budapesti tartózkodása során egyéb találkozókra sor került-e, nem sikerült többet megtudnunk. A Migrációkutató Intézet operatív igazgatója csupán annyit árult el nekünk: úgy emlékszik, budapesti tartózkodása során – mint ahogy ez minden külföldi vendég esetében lenni szokott – egy, a feladatra kijelölt munkatársuk segítette Moniquet-t. „Minden kedves külföldi vendégünk magyarországi mozgását segíteni szoktuk, ezért feltételezem – és 99%-ban valószinűleg így volt –, hogy [Moniquet-t] ezúttal is valaki gardírozta.”

Azt azonban többszöri kérésünkre sem volt hajlandó elárulni, hogy ki volt ez a munkatárs.

Rédl Boglárka

Címlapképünk jobb oldalán Claude Moniquet látható

Megosztás