adatigénylés

Öt évig titok, hogy svájci nagykövetként kikkel tárgyalt Orbán kedvenc hírszerzője

Nem tudhatjuk meg, mely cégekkel tárgyalt Magyarország jelenlegi svájci nagykövete, Czukor József, akiről a Direkt36 írta meg, hogy a magyarországi Pegasus-megfigyelések kezdete előtt,  2018 februárjában Izraelben járt. Akkor Orbán Viktor külpolitikai tanácsadójaként találkozott Netanjahu miniszterelnökkel, és az izraeli nemzetbiztonsági tanács vezetője is fogadta őt. Mint nemrégiben kiderült, nem sokkal ezután lett „Pegasus-fertőzött” több magyarországi megfigyelt újságíró és ellenzéki mobiltelefonja.

Társadalmi célú hirdetés

Szerettük volna megtudni, hogy Czukor mely cégekkel egyeztetett berni kinevezése óta, de a Külgazdasági és Külügyminisztérium szerint a hatályos törvények szerint diplomáciai vagy gazdasági kapcsolatok jövőbeni alakítására vonatkozó adat öt évig titkolható.

A külügyi tárcához közérdekű adatigénylésben elküldött kérdéseinkre kapott válaszból annyi derült csak ki, hogy a hírszerzői hátterű Czukor nem találkozott a Pegasus-kémprogramhoz hasonló megfigyelésekre használt, és a Torontói Egyetemen működő CitizenLab kutatása szerint magyarországi megfigyelésekre is használt másik programot (Candiru) gyártó cég (Saito Tech Ltd., korábban Candiru Ltd, DF Asociates Ltd., majd Grindavik Solutions Ltd.) képviselőjével. Ez a kémprogram a Pegasushoz a gyártó cég alapítóján keresztül kapcsolható.

Azt nem árulta el a külügy, hogy mely más cégekkel tárgyalt a nagykövet, mert ha a diplomáciai vagy gazdasági kapcsolatok jövőbeli kialakítására, módosítására vagy megszüntetésére irányuló, az erre vonatkozó döntés előtt keletkezett, a diplomáciai érintkezés formalizált és nem formalizált dokumentumaiban foglalt adatok megismerése Magyarország külpolitikai, külgazdasági érdekeinek illetéktelen külső befolyástól mentes érvényesítését vagy nemzetbiztonsági érdekeit veszélyezteti, azok megismerése iránti igény teljesítését az e bekezdésben foglalt feltételeknek megfelelő adat tekintetében, annak keletkezésétől számított öt évig meg kell tagadni”.

 

A közérdekű adatigénylésre legtöbbször, így ennek a cikknek az elkészítése során is, az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő weboldalt használtuk. A KiMitTud segítségével azonban nem csak mi, hanem bárki könnyen és átláthatóan tud közérdekű adatot igényelni minden olyan állami, önkormányzati vagy más közfeladatot ellátó intézménytől, amely részt vesz az állam működtetésében, vagy közpénzt költ.

1982-ben lett belügyes

Czukor még a rendszerváltás előtt, a Kádár-rendszer idején, 1982-ben került a Belügyminisztérium állományába és kapott hírszerzői kiképzést. Később kétszer is az Információs Hivatal főigazgatója volt (20022004 és 20182020 között), jelenleg a svájci nagyköveti pozíciója mellett a Liechtensteini Fejedelemségben is képviseli Magyarországot.

A Direkt36 cikke szerint az Orbán Viktor külpolitikai tanácsadójaként is működött, jogot végzett Czukor 2018 februári izraeli látogatása után kezdtek tömegesen célba venni magyarországi telefonszámokat a Pegasus-programmal. A  444.hu kérdésére a külügy korábban azt írta, hogy a svájci nagykövet 2018 elején a miniszterelnök külpolitikai tanácsadójaként utazott Izraelbe, de ott nem tárgyalt a szolgálatok működésével kapcsolatban.

A sajtóban többek között Orbán kedvenc hírszerzője-ként is hivatkozott Czukor korábban volt többek között a Külügyminisztérium EU kétoldalú kapcsolatokért és külpolitikai tervezésért felelős szakállamtitkára, valamint ljubljanai, bonni, berlini nagykövet, az Információs Hivatal főigazgatója, továbbá főosztályvezető a Miniszterelnöki Hivatalban és a Külügyminisztérium német referense is.

Világszerte bevetették a Pegasus kémprogramot, újságírókat és jogvédőket is lehallgattak

Magyarországon Panyi Szabolcs, a Direkt36 újságírója sötét fegyverüzleteket leplezett le; Indiában Paranjoy Guha Thakurta az üzleti és politikai összefonódásokat vizsgálta;…

Horn Gabriella

Címlapkép: Czukor József volt berlini nagykövet, miniszterelnöki főtanácsadó (b) és Bogdan Aurescu román diplomata, volt külügyminiszter a dél-lengyelországi Krynica-Zdrójban megrendezett nemzetközi gazdasági fórumon 2017. szeptember 6-án. (MTI/EPA/Grzegorz Momot)

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás