műbalhé

Így kényszerítették elvtelen politikai háttéralkura az Index főszerkesztőjét

Másodfokon félig megnyert egy sajtópert Bodolai László ügyvéd a 444 hírportál ellen: az elsőfokú bíróság ítéletét részben megváltoztatva a Fővárosi Ítélőtábla a két kifogásolt mondás közül az egyikben helyreigazítás közzétételére kötelezte a 444-et egy, az Index tulajdonosváltásáról szóló, tavaly novemberi cikk miatt. Ennél is érdekesebb viszont a sérelmezett cikkben interjúalanyként, a sajtóperben pedig tanúként idézett Dull Szabolcs egykori Index-főszerkesztő, jelenlegi Telex-társfőszerkesztő perbeli nyilatkozata, amiből kiderült, hogy korábbi munkáltatója milyen elvtelen politikai háttéralkura kényszerítette a színfalak mögött.

Társadalmi célú hirdetés

Az Index tulajdonosváltása kapcsán elhíresült Bodolai László ügyvéd, a piacvezető hírportált korábban kiadó Magyar Fejlődésért Alapítvány elnöke (és az Átlátszó felügyelő bizottságának egykori elnöke – a szerk.) azért perelte be a 444-et, mert a 2020. november 23-án megjelent cikkükben azt írták, hogy

„Dull Szabolcs, az Index kirúgott főszerkesztője egyébként éppen pár napja mesélte el a Szabad Pécsnek, hogy »volt bizony olyan fideszes politikus, akihez maga Bodolai vitt el engem személyesen, hogy beszéljünk vele. És volt olyan kormányzati ember, akivel kapcsolatban éppen Bodolai kérte azt, hogy beszéljek vele telefonon«. Az Index.hu-t eddig tulajdonló alapítványt vezető Bodolai László 2017 óta hangoztatta, hogy az ő személye a garancia a lap függetlenségére, de most, 3 hónappal a szerkesztőség felállása után mégis átengedte az anyagilag teljesen kivérzett kiadó részvényeit az Indamediának”.

Bodolai a helyreigazítási kérelmében két mondást kifogásolt: egyrészt hogy személyesen vitte volna el a főszerkesztőt egy fideszes politikushoz, másrészt pedig, hogy átengedte volna a kiadó részvényeit az Indamedia csoportnak.

A 444 nem tett eleget a helyreigazítási kérelmének, ezért Bodolai a bíróságra vitte az ügyet, ahol első fokon mindkét pontban elutasították a keresetét, mert a per során bebizonyosodott, hogy valóban megszervezett egy találkozót Dull Szabolcsnak Kovács Zoltán államtitkárral, és hogy bár „nem a tevőleges magatartásával valósult meg az Index részvényeknek az Indamedia tulajdonába kerülése”, de tudott az opciós jogról, és az az ő kérésére került a szerződésbe az Index fizetőképtelensége esetére.

Bodolai mindkét pontban megfellebbezte az elsőfokú ítéletet, amit a Fővárosi Ítélőtábla a 2021. július 1-én kelt másodfokú ítéletében részben megváltoztatott.

Az első pontban, a fideszes politikussal szervezett találkozó ügyében az Ítélőtábla helybenhagyta az elsőfokú ítéletet, az indokás szerint „a találkozó megtörténtét a felperes sem vitatta, az, hogy ebből a tényből az újságíró vagy az olvasó milyen következtetést von le, a helyreigazítás jogintézményén túlmutató kérdés”. A második pont esetében azonban úgy ítélte meg a másodfokú bíróság, hogy a tulajdonjog átszállása tekintetében köztudomásúnak tekinthető tényeket az alperes hamis színben tüntette fel.

Bodolai vs 444 másodfokú ítélet by atlatszo on Scribd

Ennél is érdekesebb viszont a kifogásolt cikkben interjúalanyként, a sajtóperben pedig tanúként idézett Dull Szabolcs egykori Index-főszerkesztő, jelenlegi Telex-társfőszerkesztő perbeli nyilatkozata a helyreigazításra végül nem kötelezett első pont, a fideszes politikussal történt találkozó ügyében.

A főszerkesztő tanúvallomásából ugyanis kiderült, hogy akkori munkáltatója azért szervezett neki találkozót Kovács Zoltán államtitkárral Bodolai szerint az akkor indexes, ma már szintén telexes Pusztay András lapigazgató javaslatára , mert korábban az Index járványügyi újságírói megkeresései nem vezettek eredményre, „kizárólag az Indexen megjelenő íráshoz volt szükség erre a találkozóra, az tisztán szakmai volt”, és Dull Szabolcs azt segítségként, „egy pozitív eseményként” fogta fel, amiért szerinte Bodolait köszönet illeti”.

Bodolai vs 444 tanúmeghallgatás by atlatszo on Scribd

Dull Szabolcs meghallgatása során az is kiderült, hogy „az Index sorsával, illetve ezzel kapcsolatosan a felperes semmilyen politikushoz nem vitte el, sem fideszeshez, sem baloldalihoz”, sőt,

„azon kérdésre, hogy beleszólt-e a felperes bármilyen szinten is a szerkesztőség munkájába, azt tudom mondani, hogy nem”.

A fideszes politikussal való találkozót a sajtónyilatkozatában csak azért hozta fel a kirúgott főszerkesztő, mert Bodolai László az elbocsátása kapcsán egy bejegyzésben arra célzott, hogy ő baloldali politikusokkal beszélt – ahogy abban, ebben sem lát kivetni valót.

Az Index drámájáról beszélgettünk a Tilos Rádió Csonkamagyarország című műsorában

Rényi Pál Dániel (444) és Bodoky Tamás (Átlátszó) az Indexnél játszódó drámáról beszélgetett a műsorvezetőkkel (Barotányi Zoltánnal, Tálos Lőrinccel és Oroszi Ivánnal) a Tilos Rádió Csonkamagyarország című műsorának kedd délelőtti adásában.

Bodoky Tamás

Címlapkép: Bodolai László és Dull Szabolcs, innen

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás