Átláthatóság

Névtelen adományozás: csapataink harcban állnak, a kormány hülyén van

Egy hete jelent meg az a rendelet, amely előrevetíti, hogy a továbbiakban nem lesz lehetőség civilszervezeteknek anonim módon támogatást juttatni. A helyzet nem egyértelmű, ugyanakkor az Átlátszó teljes mellszélességgel támogatja Orbán Balázs államtitkár kormányon belüli küzdelmét.

Múlt hét szerdán látott napvilágot, és csütörtökön már hatályba is lépett az a rendelet, amely a civil szervezeteknek juttatott támogatásokról készült beszámolót szabályozza. A rendelet értelmében a civil szervezet köteles a közhasznúsági mellékletében feltüntetni a részére támogatást, adományt nyújtó személyeket és a nem természetes személy esetében az úgynevezett végső adományozót, azaz azt, aki a szervezetben „a szavazati jogok vagy a tulajdoni hányad legalább huszonöt százalékával rendelkezik, vagy egyéb módon tényleges irányítást, ellenőrzést gyakorol az adományozó felett”.

Valódi újdonságnak ez a fordulat számít, mivel a fantasztikus magyar jogszabályok értelmében a kettős könyvelést végző szervezeteknek eddig is föl kellett tüntetniük értékhatártól függetlenül az adományozókat. Már amennyiben ez lehetséges. Ugyanis azt eddig sem tudtuk ellenőrizni, hogy sárga csekken valaki valódi adatokat tüntet-e fel.

Jóindulatúan feltételeztük, hogy Szijjártó Péter nevű kedves adományozónk valóban a külügyminisztert takarja, aki ily módon akarja háláját kifejezni nyaralási élményeinek gondos dokumentálásáért és a családi fotóalbum meghitt emlékekkel való gazdagításáért.

Továbbá a különféle elektronikus fizetési módok sem teremtenek lehetőséget arra, hogy a címzett (jelen esetben az Átlátszó) értesüljön a támogató kilétéről. Mindenesetre felkészültünk arra, hogy közhasznúsági jelentésünkben legaktívabb adományozóként a továbbiakban PayPal Pált jelöljük meg. Adatokat az arra illetékteleneknek viszont továbbra sem fogunk kiadni.

Ugyanakkor a fenti anomáliákkal és természetellenességekkel az állam bizonyos szervei és vezetői is tisztában vannak. Nem titok, hogy rendszerektől és kormányoktól függetlenül a budapesti bürokraták képesek életidegen rendelkezések sorát kiötölni. Bizonyos minisztériumi főosztályokon még nem láttak embert vagy emberi élethelyzeteket, csak humánerőforrást, adóalanyokat és a számviteli eljárások területére tartozó folyamatokat. Ezért sok esetben más rendelkezésekkel igyekeznek a regulákat a valósághoz igazítani.

Például a jogszabályok által is elismert egyetlen anonim támogatási forma, az ún. adománygyűjtő doboz kérdését egy NAV-állásfoglalás rendezi. Vagy ott van a pártalapítványok ügye, amely szervezetek csak magyar állampolgároktól fogadhatnának el támogatását, melynek ellenőrzésére viszont annyi esélyük van, mint nekünk megtekinteni külügyminiszter bankszámlakivonatát. Így több párt által alkalmazott és az Állami Számvevőszék által nem kifogásolt eljárási rend alapján belföldről „magyar hangzású” névvel utalt támogatásokat elfogadnak.

Az senkinek nem érdeke, hogy merev és életképtelen jogszabályok rigorózus betartatásával nehezítse meg a legkülönfélébb szervezetek életét, illetve az állam működését. Karitatív szervezetek, egyházi alapítványok körmölhetnék innentől szorgosan a mikroadományozók nevét beszámolójukban Éppen ezért nem meglepő, hogy nem sokkal a rendelet megjelenése után a miniszterelnökség államtitkára már posztolt is a Facebookra, hogy az egészet nem is így kell érteni, és módosítják majd a rendeletet, hogy 500 ezer forint alatt biztosított legyen a névtelen adományozás.

Addig is, amíg a Facebook jogforrásnak nem minősül, kíváncsian várjuk, hogy mire jut Orbán Balázs a rendeletmódosítással, és ha jól értjük Péterfalvi Attila mai nyilatkozatát, úgy az adatvédelmi biztos is ugyanilyen kíváncsisággal tekint a jogszabály-módosítás elé.

Az óvatosság mindazonáltal indokolt. Egy olyan országban, ahol rúgtak már ki munkavállalót közösségi médiában való tetszésnyilvánításért, és vontak törvénytelen eljárás alá civil szervezeteket, nem árt az elővigyázatosság. Úgyhogy továbbra is tartjuk azt, hogy Alkotmánybírósághoz fordulunk annak érdekében, hogy e téren végre egyértelműen jelölje ki az állam illetékességének határát.

Az Átlátszó továbbra sem adja ki a támogatók adatait, az Alkotmánybírósághoz fordulunk

Bodoky Tamás, az Átlátszó főszerkesztője az RTL Klub Híradójának adott nyilatkozatában bejelentette, hogy a múlt héten hozott törvény ellenére lapunk továbbra sem adja ki vagy teszi közzé a kisadományozóink nevét, és az Alkotmánybírósághoz fordul a törvénymódosítás miatt.

Azzal az elvvel viszont maradéktalanul egyetértünk, hogy nagy adományozókat föl kelljen tüntetni, így átláthatóvá tenni az esetleges összefonódásokat, befolyásolási lehetőségeket. Az Átlátszó eleve arra törekszik, hogy csak akkor forduljon nagyobb támogatóhoz – például pályázat útján –, ha a saját magunk által kitalált projektek megvalósításához szükség van erre. Igyekszünk elkerülni, hogy mások által elgondolt tervek közreműködői legyünk, és a jelentős intézményi donoraink nevét a kezdetektől közzétettük a honlapon, vállalva azt is, hogy emiatt a kormánysajtó minket is csak Soros-blogként emleget.

Ezen a ponton azonban tartozunk egy töredelmes vallomással, mert mindaz roppant fontos, amiről eddig szó volt, de, ami ennél is fontosabb, az

a háttérben meghúzódó Kétfarkú-szál

Az a helyzet, hogy már az Átlátszó környékén is megjelentek a politikai szereplők, akik ki tudja milyen hátsó szándékkal juttatnak nekünk jelentősebb összegeket. Ezért az Átlátszó tízéves születésnapjára a hétvégén a Magyar Kétfarkú Kutyapárttól kapott támogatásnak nem csupán az összegét tüntetjük föl, de a pénzt a maga fizikai valójában is megmutatjuk. Íme.

Ennyivel támogatta az MKKP az Átlátszót

Hont András

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás