PODCAST

Az Index drámájáról beszélgettünk a Tilos Rádió Csonkamagyarország című műsorában

Rényi Pál Dániel (444) és Bodoky Tamás (Átlátszó) az Indexnél játszódó drámáról beszélgetett a műsorvezetőkkel (Barotányi Zoltánnal, Tálos Lőrinccel és Oroszi Ivánnal) a Tilos Rádió Csonkamagyarország című műsorának kedd délelőtti adásában. Rényi szerint a történet előre el volt tervezve: csak idő kérdése volt hogy a szabad sajtó eltiprására irányuló kormányzati szándék tönkretegye az Indexet – tényfeltáró cikkét itt lehet elolvasni. Bodoky szerint viszont a Spéder Zoltán és Simicska Lajos által hátrahagyott alapítványi konstrukció védelmet biztosított a szerkesztőségnek, és Bodolai László évekig sikeresen fenntartotta a lap függetlenségét. Az adást itt meg lehet hallgatni.

A beszélgetés itt meghallgatható

Oroszi Iván felvételei

A múlt héten a tulajdonos felmondott a főszerkesztőnek az Indexnél, mert szerinte ok nélkül hirdette meg, hogy veszélyben van a lap függetlensége. A szerkesztőség előbb a menesztett főszerkesztő visszahelyezését kérte, majd miután ezt a kiadó megtagadta, két nap alatt felmondott az újságírók nagy része. A Momentum tüntetést hirdetett péntekre: több ezer ember vonult az Index óbudai szerkesztőségétől a miniszterelnök irodájához a Várba. A tüntetést élőben közvetítettük a Facebookon.

Így tüntettek az Indexért és a sajtószabadságért, miután a szerkesztőség nagy része felmondott

A múlt héten a tulajdonos felmondott a főszerkesztőnek az Indexnél, mert szerinte ok nélkül hirdette meg, hogy veszélyben van a lap függetlensége. A szerkesztőség előbb a menesztett főszerkesztő visszahelyezését kérte, majd miután ezt a kiadó megtagadta, két nap alatt felmondott az újságírók nagy része.

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás