médiaszereplés

Az Átlátszó továbbra sem adja ki a támogatók adatait, az Alkotmánybírósághoz fordulunk

Bodoky Tamás, az Átlátszó főszerkesztője az RTL Klub Híradójának adott nyilatkozatában bejelentette, hogy a múlt héten hozott törvény ellenére lapunk továbbra sem adja ki, vagy teszi közzé kisadományozóink nevét, és az Alkotmánybírósághoz fordul a törvénymódosítás miatt.

Múlt szerdán megjelent, és másnaptól már hatályba is lépett egy kormányrendelet, ami megszünteti a névtelen adományozás lehetőségét civil szervezetek részére – vette észre a 444, ami ismertette a rendelet lényegét is: az egyesületeknek és alapítványoknak ezentúl név szerint fel kell tüntetniük, hogy kitől mennyi pénzt kaptak, és az adatokat évente el kell küldeniük a kormánynak.

Az új szabályozás több médium mellett az Átlátszót is érintheti, oknyomozó portálunk ugyanis a kezdetektől kisadományokat gyűjt az olvasóktól. Támogatási elveinkben olvasható, hogy kisadományozóink nevét az ő védelmükben nem tesszük közzé:

„A kis összegű, magánszemélyektől származó adományok esetében méltányolhatónak látjuk azokat az igényeket, hogy az adományozás ténye – az adományozó személyes élethelyzetére vagy más körülményeire tekintettel – ne kerüljön közzétételre, ezért az egy naptári évben összesen az előző év összbevételének 5%-át el nem érő összeget adományozók adatait csak külön ezirányú kérésük esetén tesszük közzé.

Bodoky Tamás, az Átlátszó főszerkesztője az új rendelettel kacsolatban azt mondta péntek reggel a Media1 érdeklődésére, hogy az Átlátszó ellenáll, az Alkotmánybírósághoz fordul az új rendelet kapcsán, és semmilyen körülmények között sem adjuk át, nem tesszük közzé a kis összegű támogatóink listáját ezután sem.

https://media1.hu/2021/07/02/atlatszo-alkotmanybirosag-nevtelen-adomanyozas-megszunes/

Főszerkesztőnk ugyanerről beszélt az RTL Klub Híradójának is, ami szombat este szentelt egy riportot a témának. Bodoky az összeállításban elmondta, hogy

A kisadományozóknak, azoknak, akik havi 1-2000 forinttal segítik a munkánkat, anonimitást ígértünk, és ezt be is fogjuk tartani”.

Az intézményi támogatóink kilétét például a Soros György nevéhez köthető Nyílt Társadalom Alapítványokat –, eddig is nyilvánosságra hoztuk honlapunkon és beszámolóinkban, emiatt is váltunk a kormányközeli sajtó céltáblájává, de úgy éreztük korrektnek, ha az intézményi és nagyobb támogatókat megnevezzük, bár nekik nincs befolyásuk a tartalomra, amit támogatói szerződésben is kikötünk.

A kisadományozóink nevét azonban ahogy eddig, ezután sem adjuk ki és nem tesszük közzé, és több civil szervezettel közösen Alkotmánybírósághoz fordulunk az új törvény miatt, mert az álláspontunk szerint alapjogokat sért.

 

 

Megosztás