sajtószabadság

Sajtószabadság és illiberalizmus – esettanulmány készült az Átlátszóról és az Átlátszó Erdélyről

A demokráciákat és a jogállamiságot világszerte, így Európában is támadások érik. Mindez együtt jár a polgári tér szűkülésének tendenciájával, ami veszélyezteti a független médiát, és ezzel együtt a sokszínű médiakörnyezetet is. Hogyan küzdhetünk ez ellen? A Free Press Unlimited szerdán közzétett egy tanulmányt, amely azokat a stratégiákat vizsgálta, ahogyan egyes független, európai műhelyek ellenállnak az illiberális tendenciáknak. Az esettanulmányok elemzéseiben a KRIK (Szerbia), az Oštro (Szlovénia) és a Liber in Teleorman (Románia) mellett az Átlátszó és az Átlátszó Erdély is szerepel.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak!

Ott, ahol az illiberális politikai szereplők egyre nagyobb hatalmat szereznek, egyre nehezebb a független média dolga, ugyanakkor fontosabbá is válik, mint valaha. Szükség van rájuk az információk feltárásához és megosztásához, a széles közönség eléréséhez és a hatalom birtokosainak felelősségre vonásához. A sajtószabadság veszélyeztetettsége esetén a független médiának a megoldás részévé kell válnia.

Öt példa az európai ellenállásra

A most megjelent tanulmányban (PDF) az európai polgári tér szűkülését tapasztaló független sajtó kihívásait és stratégiáit vizsgálták. Öt esettanulmányt mutat be konkrét médiumokról Szlovéniában, Szerbiában, Romániában és Magyarországon. Ezek leírják a média általános politikai környezetét, azokat a konkrét kihívásokat, amelyekkel az adott médiumnak szembe kellett néznie, valamint a különböző stratégiákat, amelyeket e kihívások leküzdésére alkalmaztak.

(null)

(null)

A tanulmány rávilágít arra, hogy ezek a médiumok milyen stratégiákat alkalmaztak, mennyire voltak ezek sikeresek, illetve mi a hátrányuk. Tim Schoot Uiterkamp vezető tudásmenedzser és kutató szerkesztő az elemzésből néhány fontos tanulságot vont le a független média számára:

Általában fontos, hogy a független média helyi tartalmakat építsen be, az országos média számára is fontos, hogy más demográfiai csoportokat érjen el. Ezután meg kell védeniük a hitelességüket, tudniuk kell, hogy kerüljék el a csapdákat, és mindig nagyon szigorúan ellenőrizzenek mindent, amit közzétesznek. Egyetlen hibát is fel lehet használni arra, hogy lejárassák őket. Végül pedig fontos, hogy bevonják a közönséget. Ha a média beágyazza magát egy adott közösségbe, az hasznos lehet az információkhoz való hozzáféréshez, de a hatás biztosításához is.

A tanulmány ismerteti azokat a főbb stratégiákat, amelyeket a független sajtó e célok elérése érdekében alkalmazhat, például bizonyos ellenőrzési folyamatokat és a határokon átnyúló együttműködést.

A tanulmány megjelenése alkalmából szerdán webináriumot tartottak a Free Press Unlimited szervezésében, melynek címe A médiapluralizmus védelme. A videókonferencián a tanulmányban tárgyalt sajtóorgánumok közül az Átlátszó és az Ostro képviselői is részt vettek, megvitatták a médiapluralizmus védelmére irányuló stratégiákat azokban az európai országokban, ahol a jogállamiságot támadások érik, Tim Schoot Uiterkamp pedig bemutatta a tanulmányt az EU Bizottság és a Parlament több résztvevő tagjának.

Forrás: a Free Press Unlimited közleménye

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás