közbeszerzés

160 millióért mondja meg egy tanácsadó cég, mit kezdjen a kormány a trieszti kikötővel

160 millió forintért készül a trieszti kikötő megvalósíthatósági tanulmánya. A munkával a Mátrai Erőművet beárazó PwC Magyarország Kft. tanácsadó céget bízták meg. A 300 méter hosszú partszakasszal rendelkező 32 hektáros területet idén januárban vette meg az állam.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak!

445 ezer euróért (160,2 millió forintért) készítheti el az Adria Port Zrt. számára a PricewaterhouseCoopers Magyarország Kft. (PwC) a trieszti kikötő megvalósíthatósági tanulmányát – derült ki a hétfői uniós közbeszerzési közlönyből. A tender eredményéről a napi.hu is beszámolt.

A nyertes cég feladata, hogy komplex üzleti és műszaki megvalósíthatósági tanulmányt készítsen a Trieszti Kikötő Projekthez.

A megvalósíthatósági tanulmány célja, hogy egy műszakilag megvalósítható és kereskedelmi szempontból előnyös fejlesztési tervet és üzleti modellt mutasson be az ajánlatkérő számára, amely alkalmas a projekt stratégiai céljai elérésére.

Az első és a második tanulmány elkészítésére 3-3 hónap áll rendelkezésre. Az első tanulmánynak legalább három üzleti tervet kell tartalmaznia a kikötő fejlesztésére vonatkozóan. A másodiknak az ajánlatkérő által kiválasztott üzleti tervre összpontosító, részletes megvalósíthatósági tanulmányt, üzleti modellt és fejlesztési tervet kell bemutatnia.

A munka eredetileg becsült ára 548 500 euró (197,5 millió forint) volt, de a budapesti székhelyű PricewaterhouseCoopers (PwC) Magyarország Kft.  a tanulmányt ennél bő 100 ezer euróval (36 millió forinttal) olcsóbban készíti el.

A nyílt eljáráson hat másik cég is pályázott, a BDO Magyarország Pénzügyi és Ingatlan Tanácsadó Kft., a Deloitte Üzletviteli és Vezetési Tanácsadó Zrt., az Ex Ante Tanácsadó Iroda Kft., a Trenecon Tanácsadó és Tervező Kft., a Technical Supervision and Planning Consulting Hungary Kft., valamint az az Ernst & Young Tanácsadó Kft., de ez utóbbi ajánlatát érvénytelennek nyilvánította a kiíró. A szerződést 2021. április 26-án kötötték meg a nyertes PwC-vel.

A PwC árazta be a Mátrai Erőművet

A tanácsadó cég a PricewaterhouseCoopers International Limited hálózatának tagja, ami 155 országban van jelen. A PwC Magyarország vezérigazgatója Lőcsei Tamás. A cég nettó árbevétele 2019-ben 11,7 milliárd forint, 2018-ban közel 9 milliárd forint volt. A PwC Magyarország adózott eredménye 2019-ben 2,4 milliárd, 2018-ban 1,1 milliárd forint volt.

Az Átlátszó 2016-ban vette észre, hogy a PwC kapott 240 milliót a budapesti olimpia megvalósíthatósági tanulmányára, amit már egyszer megírtak 480 millióért.

Újabb 240 millió a PwC-nek a budapesti olimpia megvalósíthatósági tanulmányára

Amit már egyszer megírtak 480 millióért. Január 19-én jelent meg az európai uniós közbeszerzési értesítőben, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tavaly november 19-én megbízta a PricewaterhouseCoopers tanácsadó céget


Emellett a magyar állami tulajdonban lévő MVM által a Mátrai Erőmű többségi részesedéséért

Mészáros Lőrinc érdekeltségeinek kifizetett, túlárazás-gyanús 17,44 milliárdos vételárat a PwC Magyarország Kft. javaslata alapján állapították meg.

Szintén a PwC készítette azt a 2017-es átvilágítási jelentést, amit hosszas pereskedés után megkaptunk a Miniszterelnökségtől a Várgondnokság Kft.-ről és a Budavári Ingatlankezelő Kft.-ről. A PwC súlyos hiányosságokat talált az állami cégnél.

100 millió eurós kikötőt terveznek

A HVG idén januárban számolt be arról, hogy hosszú idő után lezárult a trieszti kikötő állami átvétele.

Másfél évvel azután, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter kész tényként bejelentette, a magyar állam kikötői területet és üzemeltetési koncessziót vásárolt az olaszországi Triesztben.

Az Aquila nevű olasz cég december 17-én került a kikötői projektre létrehozott magyar állami vállalat, az Adria Port Zrt. 100%-os tulajdonába. A magyar cégközlönyből pedig az derül ki, hogy ezen a napon az Adria Port tőkéjét 1,8 millióról 16,8 millió euróra emelte a tulajdonosi jogokat gyakorló külügyi tárca – írta a lap.

2019-ben Szijjártó Péter Matteo Salvinivel közösen tartott sajtótájékoztatóján elmondta, Magyarország egy 300 méter hosszú partszakasszal rendelkező, 32 hektáros területet vásárolt meg Trieszt kikötőjében 31 millió euróért (közel 10 milliárd forintért), 60 éves koncessziós szerződés keretében. A vámszabad-kikötőben majdnem 100 millió eurós infrastrukturális beruházást is terveznek, hogy a magyar vállalkozások innen bonyolíthassák le exporttevékenységüket.

Az ingatlan jelenleg kihasználatlanul áll, korábban olajfinomító működött rajta. A sajtóban már egy ideje találgatják, hogy mi értelme volt megvenni a kikötőt, és most nagyon úgy tűnik, hogy a kormány a vásárlás után akarja kitalálni, hogy pontosan mit kezdjen a területtel.

Zsilák Szilvia

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: A trieszti magyar kikötő látványterve (forrás: adriaports.com)

 

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás