Egyéb

Részt vettek-e kormánytagok a Háda munkahelyteremtő trükkje körüli ügyeskedésben?

Az utolsó mozaik hiányzott csak ahhoz, hogy egyértelmű legyen: a Háda-cégcsoporthoz kötődő tulajdonosi kör egyik cége visszaélésszerűen vett igénybe 338 millió forint munkahelyteremtő támogatást. A munkaügyi központ most megkapott adatai szerint a sikeres munkahelyteremtés nyomán felvett 115 regisztrált munkanélküli kétharmada két héttel korábban még a Háda-1 Kft-nél dolgozott.

 

tamogatoi_banner_cikkbe

 

2014 áprilisában hirdetett eredményt a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat a kis-és közepes vállalatoknak kiírt munkahelyteremtő pályázat ügyében. Meglepetést keltett, hogy a legnagyobb összeget, 338 millió forintot egy olyan mikrovállalkozás nyerte, melynek előző évi árbevétele nem érte el a támogatási összeg tizedét sem, dolgozó létszáma pedig 0 fő volt.

A Maxx Pont Kft-t az előző év nyarán vette meg az ismert használtruha-nagykereskedő Háda György, az országos üzlethálózattal rendelkező Háda-cégek tulajdonosa. A Maxx Pontban kisebbségi tulajdonos lett Háda veje és állandó üzlettársa, Lakatos Roland, Háda pedig néhány hónappal később kiszállt a kft-ből. Több ok is indokolhatta a cég felvásárlását, az eredmény mindenesetre az lett, hogy a Maxx Pont elindult, és nyert is 338 millió vissza nem térítendő támogatást a kkv-knak kiírt pályázaton.

Az érintettek nem nagyon rejtették véka alá, hogy a támogatás tényleges címzettje nem a Maxx Pont, hanem a Háda-cégcsoport: maga a cégvezető is arról beszélt, hogy a támogatásból épülő új üzemcsarnok a cég egy másik egységét fogj kiváltani, és a kormánynak az új üzemcsarnok avatásakor kiadott közleménye is a Háda-cégcsoport sikeréről beszélt.

Az elmaradhatatlan szalagátvágást Czomba Sándor államtitkár és Seszták Miklós miniszter abszolválták.

Cápa a kismedencében: így tett szert a Háda-cégcsoport 338 millió forint munkahelyteremtő támogatásra

Az ország egyik legnagyobb használtruha-kereskedő cége a kisvállalkozásoknak kiírt munkahelyteremtési támogatásból épített magának új üzemcsarnokot. Úgy tűnik, az ügylethez asszisztált Seszták Miklós fejlesztési miniszter és Czomba Sándor államtitkár is. Tovább a teljes cikkre.

Seszták miniszter ismeretsége a milliárdosként emlegetett Háda Györggyel nem ekkor kezdődött: Háda a maga eszközeivel kampányolt Seszták mellett az országgyűlési választások előtt, a miniszter pedig Háda polgármesteri ambícióit segített megvalósítani az önkormányzati választási kampány idején tett tiszakanyári látogatásaival.

A kisvárdai csarnokot annak rendje módja szerint felavatták, a felhőtlen ünnepi hangulatot egyáltalán nem zavarta meg a támogatás nem rendeltetésszerű felhasználásának gyanúja.

Pedig két mozzanat is arra utalt, hogy a felvett támogatást egyáltalán nem a kiírói szándék szerint használták fel: egyrészt a pályázó Maxx Pont, bár formálisan kisvállalkozás, és nem kapcsolt vállalkozása Hádáéknak, erősen kötődik a Háda családhoz: a nagy Háda-cégekben többségi tulajdonos Háda György ugyan már nem tulajdonos, viszont a Maxx Pont egyetlen tulajdonosa Lakatos Roland egyrészt Háda veje, másrészt kisebbségi tulajdonos a többi Háda-cégben is.

Az az elszólásszerű nyilatkozat pedig, miszerint a támogatásból épülő csarnok majd a Háda-cég tiszakanyári üzemét váltja ki, egyértelművé tette, hogy összességében itt nem lesz semmiféle érdemi létszámbővülés. A legjobb esetben is arra lehetett számítani, hogy a leépítésre ítélt régi üzem dolgozóit majd felveszik a támogatásból épült újba. Vagyis a kkv-szektor munkahelyteremtő beruházásaira szánt támogatásból egy nagyvállalkozó érdekkörébe tartozó projekt valósul meg, érdemi foglalkoztatásbővítés nélkül.

A ravasznak sem nevezhető trükközést egyébként a helyiek mint magától értetődőt kezelték: nemcsak a névtelenül nyilatkozó tiszakanyáriak, de még a cég alkalmazottai is a Háda-cég új részlegeként emlegették a Kisvárdán felépített új csarnokot. (A pályázat elbírálóinak egyébként azt sem sikerült észre venni, hogy a támogatott projekt éppen a Háda telkén valósul meg.)

A nagy Háda-trükköt leleplező cikkünk megjelenésének következménye csak annyiban lett, hogy Hádáék büntetőfeljelentést tettek ellenünk, és jóhírnév megsértése miatt 1 millió forint sérelemdíjra polgári peres eljárást is indítottak. A rágalmazás miatt indított büntetőeljárás az első tárgyalás után meg is szűnt, a polgári perben viszont a cikk pontatlan címadása miatt 250 ezer forintot megítélt Hádának a bíróság.

A történetnek azonban mégsem ez lett a vége. Egyrészt az LMP-s Széll Bernadett még a tavasszal kérdezte írásban, majd interpellálta Varga Mihály minisztert az ügyben. Mindkét esetben a klasszikus semmitmondó válasszal reagált a minisztérium illetékese, mintha meg sem értették volna, mit kérdez a képviselő – lényegében ismertették a pályázat nyilvánosan is hozzáférhető adatait.

„Én azt kérdeztem, hogy ha önök szerint a Maxx Pont kapta ezt a támogatást, akkor miért küldték oda a minisztert meg az államtitkárt egy Háda által szervezett avatóra? Erre miért nem válaszolt? Most önöket vagy átverték, vagy tudták, hogy ez zajlik (..)” – replikázott a képviselő, kilátásba helyezve, hogy feljelentést tesznek költségvetési csalás gyanúja miatt.

Hogy egyértelmű bizonyosságot kapjunk a trükközésről, megpróbáltuk kideríteni, tényleg a Hádától mentek-e át a dolgozók a Maxx Ponthoz. A helyi tapasztalataink egyértelműen alátámasztották ezt, és a Háda létszámadatai is azt mutatták, hogy mintegy 130 fővel csökkent a Hádánál dolgozók létszáma.

Ezzel párhuzamosan adatigénylésekkel próbáltuk kideríteni, honnét érkeztek a Maxx Ponthoz felvett dolgozók. (A Maxx Pont a pályázatban azt vállalta, hogy legkevesebb 100 regisztrált munkanélkülit vesz fel – ez lesz a munkahelyteremtés.)

A hónap elején aztán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kormányhivataltól az alábbi tájékoztatást kaptuk:

„ A [Maxx Ponthoz felvett] 115 munkavállalóból korábban 72 fő dolgozott a Háda Kft. [helyesen: a Háda-1 kft.] munkáltató alkalmazásában (…) Azon munkavállalók, akik a Háda Kft. alkalmazását követően váltak álláskeresőkké, 3-14 nap regisztrációs idő elteltével kerültek a Maxx Pont Kft. alkalmazásába.”

Vagyis most már számok igazolják a gyanút: a Maxx Ponthoz felvett regisztrált munkanélküliek kétharmada két héttel korábban még a Háda dolgozója volt.

Mindezek után adja magát a kérdés, amit az LMP képviselője is feltett a Parlamentben: vajon tudták-e a színjátékban résztvevő kormánytagok, hogy mi is történik valójában, vagy valamilyen fondorlattal őket is becsapta a dörzsölt használtruha-nagykereskedő?

És mielőtt ezt a nem túl bonyolult, ámde nagyon egyértelmű ügyet is sikerülne a szokásos politikai ködbe borítani, csodálkozzunk rá arra az egyszerű tényre, hogy egy munkanélküliség sújtotta térségnek szánt 340 milliós támogatásból döntően nem új munkahelyek létesültek – ebből az összegből a KSH átlagkeresetével számolva közel száz ember egy éves bérköltségét lehetett volna fedezni-, hanem új üzemcsarnok épült a miniszter egyik helyi támogatójának.

Becker András

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás