koronavírus

Sorra hívják vissza a közbeszerzéseket a koronavírus miatt kialakult helyzetre hivatkozva

Míg a kormány a veszélyhelyzetben is szívesen áldoz a számára fontosnak vélt beruházásokra, addig több településen is lemondani kényszerülnek az olykor évek óta várt fejlesztésekről. Így nem épül most sportcsarnok Környén, nem lesz országismertető stand egy nemzetközi vásáron, vagy épp lakásberuházás Jászberényben.


Támogasd az Átlátszót szja 1% felajánlásával! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány

A kormány március 11-én jelentette be a koronavírus okozta veszélyhelyzetet, a fertőzés és kordában tartására hozott döntések világszerte megrengették a gazdaságot. Úgy tűnik, Magyarország sem marad ki a válságból, a megváltozott helyzet a közbeszerzési értesítőkben is nyomonkövethető.

Itt van például a környei sportcsarnok ügye.

“Az elmúlt évben majdnem 4 milliárdos főösszeggel fogadták el a büdzsét, a megvalósított beruházások és a felújítások eredményeként 985 millió forinttal lett gazdagabb Környe” – így tudósított március másodikán Környe önkormányzati portálja a falugyűlésről. Azt is írták, hogy az idei évre tervezett beruházások és felújítások összege 1,7 milliárd forint, amelynek majdnem a felét a sportcsarnok építésének idei költségei teszik ki. Ám a közel 900 milliós sportcsarnokból egyelőre mégsem lesz semmi – a kiírást ugyanis visszavonták.

A közbeszerzési értesítőben megjelent magyarázat szerint „az ajánlatkérő a kialakult járványhelyzet és az elrendelt veszélyhelyzet pontosan előre nem látható pénzügyi és egyéb következményeire figyelemmel úgy döntött, hogy az ajánlati felhívást visszavonja, figyelemmel arra is, hogy nincs olyan külső kötelező körülmény, miszerint a közbeszerzést és a beruházást most kellene feltétlenül megvalósítani. A közbeszerzés előreláthatólag egy későbbi időpontban újra kiírásra kerül majd.”

Hogy mikor, azt még nem tudni, pedig a településen már öt éve a csarnokra várnak. Környét egyébként 2006 óta a független Beke László vezeti.

A koronavírus, mint indok

De nemcsak Környe járt pórul a járvány miatt. A közbeszerzési adatbázis szerint március 11-e óta 45 értesítőben jelent meg a (korona)vírus szó. Ezekben már szerepelnek a Semmelweis egyetem 3 milliárdos beszerzései is.

Tizenhárom közbeszerzésnél a koronavírusra hivatkozva vonták vissza a közbeszerzést. Így a pandémia miatt csúszik a jászberényi önkormányzat 15 lakásos beruházása, amelyben egy meglévő többlakásos társasházat újítottak és alakítottak volna át. Székesfehérváron a növények ültetése csúszik, a XV. kerületi Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzat Gazdasági Működtetési Központ pedig a Bernecebaráti Erdei Iskola és Táborba, valamint a Siófoki Nyári Táborba szállíttatást mondta vissza. A légi irányítást bonyolító HungaroControl monitorokat vett volna, de elhalasztják, “az EUR-HUF árfolyam nagymértékű” ingadozásra hivatkozva.

A HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zrt. a mostari nemzetközi vásár tervezett összesen 1000 négyzetméteres országismertető standját vonta vissza, a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. pedig „Mi változzunk, ne a környezet!” projektjén változtatott.

De nem mindenhol gondolják úgy, hogy a koronavírus miatt változtatni kellene. Az Orbán-kabinet a rendkívüli keretből 2,77 milliárdot folyósított a Miniszterelnökségnek, az egyházi épített örökség védelme és egyéb beruházások javára, és ahogy megírtuk, 4,5 milliárd forintot biztosított az Operaház beruházásaira.

A járvány elleni védekezésre 2 milliárdot, az Operaháznak 4,5 milliárdot adott a kormány a rendkívüli keretből

A március 14-i Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatok a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból és a központi maradványalapból csoportosítottak át különböző összegeket. Az egyházi épületek védelmére és az Operaház beruházásaira is több pénzt adott a kormány szombaton, mint a koronavírus-járvány megfékezésére. [featuredbox text=

 

Segesvári Csaba

A fotó illusztráció, forrás: pixabay.com

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás