Egyéb

Tanuszodát finanszíroz a magyar kormány egy beregszászi főiskolán

 

Magyar költségvetési forrásokból épülhet tanuszoda a „helyi fideszhez” ezer szállal kötődő II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán.

 

A magyar kormány egyetért azzal, hogy a költségvetés fedezze azt a sportberuházást, amelynek alapján a beregszászi úgynevezett Mebelcsik stadion helyén tanuszoda és tornaterem épüljön – ez derül ki a kormány november végi határozatából. A pénzt az úgynevezett Tisza Korlátolt Felelősségű Európai Társulás kapja majd meg támogatási szerződésben.

A társulást 11 nappal a kormányhatározat megszületése előtt hozta létre Kisvárda és Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye önkormányzata, illetve az ukrajnai Kárpátalja Megyei Tanács. Elnöke Seszták Oszkár, a szabolcsi közgyűlés fideszes első embere, székhelye Kisvárdán található.

Közérdekű adatigénylésben kérdeztük a társulást a támogatás pontos összegéről – ami nem szerepel a kormányhatározatban -, illetve arról is, hogy pontosan kinek a tulajdona jelenleg a stadion, illetve a tervek szerint kié lesz az ingatlan a beruházás végeztével. A kormányhatározat szerint ugyanis a kormány egyet ért azzal, hogy a társulás a beruházást „a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola javára” valósítsa meg.

Mihelyt megkapjuk a választ, közölni fogjuk. Ugyanaznapi Magyar Közlöny szerint a kormány egyébként az Országvédelmi Alap terhére 86 millió forintot csoportosított át a „nemzetpolitikai célok” megvalósulását szolgáló Bethlen Gábor Alap támogatására.

Szintén a kormányhatározatban szerepel, hogy a beruházás során a tanácsnak javallott együttműködnie a főiskolát működtető Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Alapítvánnyal. A nyíregyházi székhelyű alapítvány elnöke Orosz Ildikó, a főiskola vezetője is egyben, ezen túl választmányi tag a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségben (KMKSZ).

A KMKSZ voltaképpen „a” Fidesz-barát kárpátaljai magyar párt volt, még abból az időből, amikor létezett „balos” magyar párt is. Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség papíron ugyan nem szűnt meg, a KMKSZ azonban pár éve uralja a „centrális erőteret” Kárpátalján. Ennek egyébként lett pozitív eredménye is: míg a korábbi választásokon egymással is versenyeztek a magyar pártok a kisebbségi szavazatokért, a legutóbbi önkormányzati megmérettetésen az eddiginél több magyar képviselőnek sikerült bekerülnie a helyi képviselőtestületekbe.

A KMKSZ exelnöke, Kovács Miklós szociológiát tanított a Rákóczin. Ő legutóbb azzal került a hírekbe, hogy havi bruttó több, mint egymillió forintért adott tanácsokat ukrán ügyekben Orbán Viktor miniszterelnöknek.

A főiskolai alapítvány kurátora a magyar párt jelenlegi elnöke, Brenzovics László, aki a kijevi ukrán parlament egyetlen magyar képviselője is.

A főiskolának egyébként van versenytársa a kisebbségi oktatásban: az állami fenntartású Ungvári Egyetem magyar tannyelvű humán- és természettudományi kara.

Rádi Antónia

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás