paksi atomerőmű

Jávor Benedek feljelentésére nyomoz a rendőrség a paksi atomerőmű hűtővizének ügyében

Erről a Párbeszéd EP-képviselője írt Facebook-oldalán. Jávor Benedek szerint a hatóság először feljelentés-kiegészítést rendelt el, majd miután csapata begyűjtötte a bizonyítékokat, a rendőrség elrendelte a nyomozást az idén nyáron az erőművi hűtővízzel feltehetően 30 foknál melegebbre hevített folyóvíz ügyében.



Társadalmi célú hirdetés

Korábban az Átlátszó is foglalkozott a témával. Csapatunk a nyári kánikula idején nem hivatalos méréseket végzett Pakson, mert valószínűsíthető volt, hogy a víz hőmérséklete meghaladta a 30 fokot, amelynél már le kell állítani az erőművet a folyó élővilágának védelme érdekében.

A mi hőmérőink 30 feletti hőmérsékletet mértek, Paks a botrány hatására nyilvánosságra hozott hivatalos mérései szerint viszont a legmagasabb folyóhőmérséklet „csak” 29,88 fok volt. Jávor Benedek szeptemberben tett feljelentést, a rendőrség most rendelte el a nyomozást környezetkárosítás gyanújával:

Miután az Energiaklub hiába kérte a hivatalos mérési adatokat, augusztus végén az Átlátszó több ponton is 30 fok feletti vízhőmérsékleteket mért a Paksi Atomerőmű hűtővizének kifolyócsatornája alatt a Dunában. Az atomerőműtől feljebb északra néhány kilométerrel 25-26 fokos volt a folyó vize ugyanebben az időpontban.

Bár a ma is érvényben lévő minisztériumi rendelet rögzíti, hogy a kibocsátási ponttól folyásirányban számított 500 méteren lévő szelvény bármely pontján a befogadó víz hőmérséklete nem haladhatja meg a 30 °C-ot, ez helyszíni méréseink szerint sehol nem teljesült a kérdéses folyószakaszon:

30 fok feletti vízhőmérsékleteket mértünk a Dunában Paksnál – a hivatalos hőmérő „elromlott” from atlatszo.hu on Vimeo.

Miután az Átlátszó és az Energiaklub stábja megmérte a Duna hőmérsékletét Paksnál, és tapasztalatainkat – melyek szerint a folyó vize a hűtővíz kifolyásától számított 500 méteren akár 30 fok feletti hőmérsékletű is lehetett – publikáltuk, az addig hallgatásba burkolózó MVM Paksi Atomerőmű Zrt. megküldte a hivatalos mérési adatokat az Energiaklubnak.

Aznap, amikor mi mértünk, a kérdéses folyószakaszon 50 centiméter mélyen a hivatalos adatok szerint 28,42 fokos volt a Duna, az általunk kimutatott 30 fok feletti értékkel szemben. A hivatalosan mért legmagasabb hőmérséklet 29,88 fokos volt, ezt augusztus elején regisztrálták.

Azóta az is kiderült, hogy Pakson trükközhettek a hivatalos méréssel, aminek a módszertanát nem hozták nyilvánosságra. Az Energiaklub a környezetvédelmi hatósághoz fordult, Jávor Benedek EP-képviselő pedig rendőrségi feljelentést tett az ügyben.

Megosztás