szolgálati közlemény

Minőségi Újságírásért Díjat kapott az Átlátszó magánrepülőgépes-luxusjachtos nyomozása

Az Átlátszó újságírói kapták a szeptemberi Minőségi Újságírásért Díjat a magánrepülőgépes-luxusjachtos cikkért, amitől azóta is hangos a hazai sajtó és politika. A cikket nagy nemzetközi hírügynökségek is átvették, külföldön is jelentős visszhangja volt, és szórakoztató támadássorozattal reagált rá a magyar kormány propagandagépezete.



Társadalmi célú hirdetés

„Erdélyi Katalin, Németh Dániel és Bátorfy Attila Orbán Viktor, a magánrepülőgép, a luxusjacht, és a Mészáros-klán – tudjuk, hol nyaraltak idén nyáron című oknyomozó cikkükben dolgozták fel, hogyan követték végig egy magánrepülőgép és egy luxusjacht útját Európában. A zsűri hangsúlyozta a cikk jelentőségét, és azt, hogy a szerzők egyedülállóan komoly, több szálon folyó oknyomozó munkát végeztek.” – áll a Főszerkesztők Fóruma közleményében.

A rangos díjat havonta kiadó Főszerkesztők Fóruma önmeghatározása szerint „Főszerkesztők, szerkesztők és egyéb szerkesztőségi vezetők egyesülete az etikus, felelős, önszabályozó, minőségi, szabad, bátor, innovatív, fenntartható (és még sorolhatnám) újságírásért”.

A Minőségi Újságírásért Díj zsűrijének tagjai: Both Vilmos, Dudás Gergely, Nyáry Krisztián, Pistyur Veronika, Sonnevend Júlia, Veiszer Alinda és Weyer Balázs.

A zsűri kiemelésre érdemesnek talált három másik munkát is. Egyrészt Brückner Gergely (Index) alapos, több részből álló sorozatát az MVM könyvvizsgáló botrányáról (I. rész, II. rész), Erdélyi Péter, Zöldi Blanka és Roman Shleynov (444, Direkt36, Novaya Gazeta) orosz letelepedési kötvényesekről szóló cikkeit (I. rész, II. rész, III. rész), illetve Joób Sándor és Kocsis Krisztina (Index) átfogó cikkét arról, milyen problémákat okoz az állami általános iskolákra és gimnáziumra jellemző tanárhiány.

Megosztás