büntetőeljárás

M. Richárd rosszul tudja, még nem fejezték be a nyomozást a Dózsa György úti baleset ügyében

Nem zárta még le a nyomozást a rendőrség a Dózsa György úton 2017 májusában történt, két halálos áldozatot követelő baleset ügyében, mint ahogy az egy hete a sajtóban megjelent. Ezt a Fővárosi Főügyészség szóvivője közölte az Átlátszó megkeresésére.

„Tájékoztatom, hogy az ügy iratait a nyomozó hatóság megküldte a kerületi ügyészségre, jelenleg az iratok felülvizsgálata folyik” – írta szerkesztőségünknek a Fővárosi Főügyészség szóvivője, Bagoly Bettina. Hozzátette: a felülvizsgálat alapján „dönt majd az ügyészség a nyomozás során esetlegesen még elvégzendő eljárási cselekményekről.”

M. Richárd egy hete nyilatkozott az RTL Klub Fókusz című műsorának, hogy reagáljon az egyik áldozat édesapja által elmondottakra, valamint arra, hogy miért nem kereste a családot és nem tudott bocsánatot kérni az elhunytak hozzátartozóitól. Pedig M. Richárd  a szerencsétlenség után nem csak ezt ígérte, hanem azt is, hogy kártérítést fizet nekik.

Ismert, M. Richárd vezette azt a Mercedest, amely 2017 májusában Budapesten, a Kassák Lajos utca és a Dózsa György út kereszteződésénél összeütközött  a belső forgalmi sávban szabályosan közlekedő, onnan balra kanyarodó Citroënnel. Az ütközéstől a két autó az út jobb oldalára sodródva elütött három embert a trolimegállóban. A balesetben a Citroën két utasa meghalt, a sofőrje és egy várakozó súlyos, további két ember pedig könnyebb sérüléseket szenvedett.

M. Richárd a Fókusznak nem csak azt állította, hogy az 50 km/órás sebességet legfeljebb minimálisan léphette túl, hanem azt is, hogy a szerencsétlenség során a KRESZ szabályait ő tartotta be. „És az átlagembernek minősülő citroënes nem tartotta be, és ettől lett ez a borzalmas baleset. És ennek ellenére én vagyok kikiáltva az ördögnek” – mondta a férfi.

Ugyanakkor az elsődleges szakértői vélemények szerint M. Richárd akár 135 km/órás sebességgel is hajthatott. És még ha a Citroën vezetője le is vágta a kanyart, akkor is elkerülhető lett volna a tragédia, amennyiben M. Richárd az autójával az előírt sebességgel halad.

A történtek után hamar nyilvánosságra került – és az Átlátszó is megírta –, hogy M. Richárdnak a baleset idején nem volt jogosítványa, és hogy a szerencsétlenség előtt kokaint is fogyasztott.

A gyanúsított megemlítette azt is, hogy az áldozatok hozzátartozóit azért nem tudta felkeresni eddig, mert házi őrizetben van, és ha ennek ellenére megtette volna, akkor szerinte tanúk befolyásolása miatt rúgták volna fenékbe. Azonban most már lehetőség lesz arra, hogy lépjen – tette hozzá M. Richárd –, mivel „az ügy most kerül majd lezárásra”.

Ez azonban nincs így, mint írtuk fentebb a Fővárosi Főügyészség tájékoztatása alapján. A vádhatóság szóvivője pedig azt közölte még, hogy „a baleset ügyében jelenleg is két terhelt van, közülük M. R. az egyik gyanúsított”. A közúti baleset gondatlan okozásának gyanúja miatt folyó eljárás másik terheltje a Citroën sofőrje.

M. Richárdot egyébként idén februárban 200 ezer forintra bírságolták, mert megszegte a házi őrizet szabályait, nem sokkal a szerencsétlenség után pedig ismét érvényes jogosítvány nélkül vezetett.

Csikász Brigitta

Címlapfotó: MTI/Mihádák Zoltán

Megosztás