Egyéb

Érthetetlen, miért csak most lett gyanúsított a Dózsa György úti gázoló

 

A szakértői vélemények fényében M. Richárd gyanúsítottá válásának elhúzódása érthetetlennek tűnik több, az Átlátszó által megkérdezett rendőr és volt nyomozó számára. Forrásaink szerint ennek már akkor meg kellett volna történnie, amikor kiderült, hogy a vállalkozó drogot fogyasztott. Sőt, a férfinek már a baleset után őrizetbe kellett volna kerülnie, hiszen jogosítvány nélkül vezetett. Érthetetlen, hogy mégsem így jártak el M. Richárddal szemben.

M. Richárd nevére ma valószínűleg senki nem kapná fel a fejét, ha a férfi idén május 15-én, a Dózsa György úton fehér Mercedesével haladva nem ütközik össze egy Citroënnel, amelynek két utasa életét vesztette. A férfi akkor vétlennek tartotta magát a balesetben.

Korábbi cikkeink a témáról

A Dózsa György úti baleset idején sem vezethetett volna M. Richárd, mert már korábban összegyűlt a 18 büntetőpontja

A kazah konzul cégcsoportjának alvállalkozójaként kapott rendőrségi megbízást a csepeli Fidesz kedvenc biztonsági cége

Az RTL Klub Híradójának adott interjújában a baleset után M. Richárd azt mondta, boszorkányüldözés zajlik vele szemben. Hozzátette még, hogy a szerencsétlenségben eltört a bokája és több ujja – mintha ez a történtek miatti esetleges felelősségét kisebbítené.

Az egyebek mellett éttermet működtető, és autókereskedésben is érdekelt vállalkozó azért érezhette úgy, hogy kipécézték, mert a balesetet követően napvilágra került az előélete: 2007-ben, a kecskeméti maffiaperben börtönbüntetésre ítélték.

Az is kiderült róla, hogy a kecskeméti maffiaperben, és a kilencvenes évek legnagyobb olajügyében elítélt, és jelenleg is börtönben ülő Radnai Lászlónak az üzlettársa volt. Radnai azt követően szabadult egy időre a rácsok mögül, hogy rávallott a több ember meggyilkolására megbízást adó Portik Tamásra.

M. Richárd szerepet játszott egy, a 444 által nyilvánosságra hozott titkos nyomozásban is: az autólopási és –visszaszerzési ügyben a társa egy bizonyos K. Konrád volt, annak a biztonsági cégnek az ügyvezetője, amelyről kiderült: Rogán Antal és Németh Szilárd csepeli lakossági fórumának biztosítását végezte.

Nyílt titok volt, hogy kokainozik

Szerkesztőségünkkel már a balesetet követően több olvasó, köztük M. Richárd ismeretségi körébe tartozó személy is megosztotta azt a véleményét, hogy a férfi kokainozhatott, mielőtt a luxusautó volánja mögé ült. Akadt olyan, aki tudni vélte azt is, hogy a vállalkozó a balesetben összetört, több tízmillió forintos csodajárgányt engesztelésnek szánta a barátnőjének, akivel állítólag éppen mosolyszünetet tartottak. A pár azonban a balesetet követő napokban – a facebookos bejegyzéseik alapján – kibékült.

Nem csak magánélete rendeződésének örülhetett M. Richárd, hanem annak is, hogy a szerencsétlenség után nem került őrizetbe. Pedig lett volna rá jogalap, mivel a férfi jogsi nélkül vezetett a tragédia idején, ez pedig a rendőrök számára már a helyszíni igazoltatás során ki kellett, hogy derüljön. Hogy nem rendelkezik vezetői engedéllyel, nem nagyon zavarta a férfit, hiszen a baleset után ismét volán mögé ült. Amikor lebukott, egy évre eltiltották a járművezetéstől.

Az őrizetbe vételre végül csak augusztus 19-én került sor: M. Richárdot a Seychelle-szigeteki nyaralásáról való visszaérkezése után „elfogták”, és a Fővárosi Főügyészség a Budai Központi Kerületi Bíróságnál kezdeményezte a férfi előzetes letartóztatásának elrendelését. Hiába hivatkozott az ügyészség bűnismétlésre, a vállalkozót mégsem tartóztatták le, így ha csak az ügyészségi fellebbezés eredménye más nem lesz, egyelőre házi őrizetben várhatja a baleset körülményeinek  kivizsgálását.

Elismerte a felelősségét

A szakértői véleményekből nyilvánosságra került, hogy M. Richárd legalább 135-140 km/órás sebességgel ment neki autójával a Citroën Picassónak. „A balesetet követő vizsgálat megállapította, hogy a gyanúsított az esetet megelőzően kokaint fogyasztott. A cselekmény halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége és kábítószer fogyasztásával elkövetett kábítószer birtoklása vétsége megállapítására lehet alkalmas” – írta közleményében a Fővárosi Törvényszék sajtóosztálya.

Emellett nyilvánosságra került az is, hogy M. Richárd vérében sem kokaint, sem bomlásterméket nem mutattak ki, csak a vizeletében bukkantak a kábítószer bomlástermékére, vagyis a kokaint a közlekedési baleset előtt 2-3 nappal fogyaszthatta.

A Pestisrácoknak M. Richárd saját maga számolt be arról, hogy a gyanúsítotti meghallgatásán elismerte a kábítószerezést, és részben felelősnek mondta magát a történtekért. A nyilatkozatát megtoldotta azzal is, hogy kártérítést fizet a szerencsétlenségben meghaltak hozzátartozóinak, és a balesetet túlélt sérültek részére is.

M. Richárd terheltté válását az is elősegíthette, hogy a balesetet követően belvárosi vendéglátóhelyének előző tulajdonosa azt állította, hogy szervezett bűnözők életveszélyesen megfenyegették, ráadásul a saját éttermében mérgezték, míg el nem vették tőle az éttermet, és elüldözték az országból. Az Átlátszó információi szerint ebben az ügyben ugyan nyomoznak, de M. Richárd abban nem gyanúsított.

A Dózsa György úti baleset nyilvános megítélésére rátett egy lapáttal M. Richárd barátnőjének viselkedése is, még rosszabb színben tüntetve fel a férfit. A hölgy ugyanis féltékenységi rohamában rátámadt egy vetélytársának gondolt nőre. Erről videó is készült, ami felkerült a netre, s gyorsan elterjedt. Nem meglepő, hogy a barátnő a cicaharc miatt súlyos testi sértéssel lett megkínálva.

Kesztyűs kézzel bánt vele a hatóság

A szakértői vélemények fényében M. Richárd gyanúsítottá válásának elhúzódása érthetetlennek tűnik több, az Átlátszó által megkérdezett rendőr és volt nyomozó számára is. Akadt, aki szerint ennek már akkor meg kellett volna történnie, amikor kiderült, hogy a vállalkozó drogot fogyasztott. Volt, aki annak adott hangot, hogy a férfinek már a baleset után őrizetbe kellett volna kerülnie, hiszen jogosítvány nélkül vezetett. Érthetetlen, hogy mégsem így jártak el M. Richárddal szemben.

Egy neve elhallgatását kérő volt rendőri vezető azt mondta az Átlátszónak, hogy nem teketóriázott volna, hanem már a baleset helyszínelésénél azonnal őrizetbe vetette volna M. Richárdot.

„A rendelkezésre álló 72 óra alatt elkészíttettem volna az előzetes szakvéleményeket – az orvosit, közlekedésit és a műszakit is –, illetve tanúkat kutattattam volna fel, aztán a vizeletvizsgálat eredménye alapján a teljes vérképre kiterjedően újabb elemzést kértem volna. Szerintem ugyanis azért fordulhatott elő hogy M. Richárd vérében nem mutatták ki a kokain nyomát, mert a vizsgálat elvégzését csak az alkoholra vonatkozóan kérték meg.”

Ehhez egy fővárosi, kábítószeres ügyekben eljáró volt nyomozó azt fűzte hozzá, hogy a protokoll szerint egy személyes sérüléses vagy halálos kimenetelű közúti balesetnél alapvető a vizelet vizsgálata mellett a vér elemzését is elvégeztetni mind a véralkoholra, mind a tudatmódosító szerekre.

„Ha ez nem történt meg, akkor annak vélhetően oka volt: vagy szakmai hanyagság, vagy szándékosság. Ezzel együtt az eljárás elhúzódását az ügyészség hibájának is tartom, hiszen a nyomozás felügyeletének ellátása közben számon kérhette volna a rendőrséget a szakértői vélemények elkészítésének elhúzódása miatt, és utasításba adhatta volna számukra azok mielőbbi beszerzését.”

A Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint az ügyben a nyomozás határideje szeptember 15., további kérdéseinkre a nyomozás érdekeire való hivatkozással nem válaszoltak.

Csikász Brigitta

Megosztás