rendőrség

Ilyen adományokkal segítik a rendőröket: pénz a túlmunka díjazására, autók, kondigépek

Miközben a hírek arról szólnak, hogy forrong a hangulat a rendőrségen amiatt, hogy jövő évtől megszűnik a túlórák kifizetése, már most rászorul a rendőrség arra, hogy az önkormányzatok ezen a téren is támogassák a helyi kapitányságokat. Erről a testület honlapja tanúskodik, ahol az adományok között szerepelnek olyanok is, amelyeket túlszolgálat kifizetésére nyújtottak. Akadnak egyébként érdekes tételek is, mint például 3 millió forint a kerületi kapitányság állománygyűlésére, illetve vezetői fotel vásárlása.

Semmi újdonság nincs abban, hogy az önkormányzatok lehetőségeikhez mérten segítik a helyi rendőrség munkáját. Így például támogatják a körzeti megbízottakat, mint tette azt Berhida, amely nettó 393 ezer forintot nyújtott személyi és dologi kiadásokra. Sopron bruttó 12 millió forinttal szállt be a „rendőri túlóra pénzügyi ellentételezésébe”. Ezen a téren a legbőkezűbbnek a miskolci önkormányzat bizonyult: 65 millió forintot adott „a túlmunka díjazására” a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányságnak.

Van olyan önkormányzat, amely támogatja a rendőrök jutalmazását. A ferencvárosi önkormányzat is nyújtott ilyen célú, bruttó 3 millió forintos adományt nyújtott a helyi kapitányságnak. Emellett akad olyan település, amely a rendőrséggel közös programra áldoz, vagy éppen baleseti emlékhely kialakítását finanszírozza, vagy a baleset-megelőzési tevékenységhez, esetleg oktatáshoz, képzéshez járul hozzá.

Autók támogatásként

A gépjárműves adományok között előfordulnak Suzuki Vitarák. Göd egy 4,3 millió forintos autót adott a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságnak. A Budapest Hegyvidék Közrendvédelmi Alapítvány pedig egy bruttó 4,9 millió forint értékű Suzuki Vitarát adományozott a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak, és ugyanilyen típusú három, 3,8-3,7 millió forintos autót juttatott Dunaújváros a kapitányságának. Székesfehérvár pedig négy Suzuki Vitarával járult hozzá a helyi rendőrök munkájához.

Zsámbék egy 7,3 milliós Nissan Leafot, az I. kerületi önkormányzat pedig egy bruttó 4 millió forintos Ford Focust adományozott idén, míg Jászkarajenő egy Dacia Dustert juttatott a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságnak.

Persze jól jön a rendőröknek, ha az autóval menni is tudnak; a Győr-Moson-Sopron megyei Újrónafő bruttó 240 ezer forintot adott üzemanyag-vásárlásra. Nem sajnálják a támogatást az önkormányzatok térfigyelő-rendszer működtetésére sem. Erre többek között a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság 10 millió forintot költhet majd Debrecen jóvoltából.

Fontos a jó kondi is

Kondícionáló eszközöket adott a kerületi rendőröknek bruttó 1,9 millió forintért az óbudai önkormányzat. Ehhez hasonló összegben a Kispest Közbiztonságáért Alapítvány a XIX. kerületi kapitányságot segítette kondícionáló eszközökkel, pluszban 900 ezer forintot ajánlott fel a meglévő kondigépek felújítására.

A Kőbánya Közbiztonságáért Közalapítvány bruttó 250 ezer forint értékű Toorx SRX-95 Spin bike szobakerékpárt és Toorx WBX-60 fekvenyomó padot adott a kerületi kapitányságnak, de a pásztói rendőrök is erősíthetnek. Ezek mellett előfordul, hogy az önkormányzat uszodabelépőket biztosít, mint tette azt Szentendre.

Egyéb érdekes adományok

Az adományok között van még telefonálásra adott havi 10 ezer forint, Év rendőre gyűrűk, Samsung Galaxy S7, forgószékek, vezetői fotel, különleges meghallgató szoba 1,28 millió forintért, vadkamera, étkező asztal székekkel. Ezeknél azonban gyakoribbak a számítógép-adományok vagy fényképezőgép juttatások.

A XI. kerületi rendőrök viszont egészen meglepő támogatásban részesültek: akár 3 millió forintot is elkölthetnek állománygyűlés megtartására az újbudai önkormányzat jóvoltából. Ez is a police.hu-ra kitett adományok listájából derült ki.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) és a XI. kerületi (Újbuda) önkormányzat között meglévő támogatási szerződés keretében az önkormányzat bruttó 23 millió forint, vissza nem térítendő támogatást adott a helyi kapitányságnak működés, eszközfejlesztés és felújítás céljára.

Az utóbbi két dologra legfeljebb 18 milliót adhatnak ki az újbudai rendőrök. Emellett a támogatás összegéből „legfeljebb bruttó (járulékokkal együtt) 3 millió forint kihelyezett állománygyűlés reprezentációs kiadásaira fordítható”.

Ebből pedig nem csak egy szendvicsparti futja, akár egy exkluzív helyre is megszervezhetik a munkahelyi rendezvényt. Emlékezetes, a Magyar Paralimpiai Bizottság több millió forintért tartott gálavacsorát az Iparművészeti Múzeumban 2012-ben, amelyen csak a menü 2 millió forintot tett ki. Erre is telne a XI. kerületi rendőröknek az önkormányzati adományból.

Idén egyébként három alkalommal, március 1-jén, május 2-án és május 15-én tartottak állománygyűlést a XI. kerületi kapitányságon a szolgálatban lévő emberek részvételével – derült ki az Átlátszó megkeresésére küldött rendőrségi válaszból. Ezek egy forintba sem kerültek.

Egy volt rendőri vezető – neve elhallgatását kérve – elmondta, furcsállja ugyan az adományt és az összegét is, de semmi baja azzal, ha akár ilyen módon akarja elismerni az önkormányzat a rendőrök munkáját, és lehetővé tesz egy nívósabb fogadást vagy eszem-iszomot.

„Akkor viszont semmi értelme állománygyűlésnek nevezni a dolgot, ahol a dolgozók előtt a kapitány elmondja a direktívákat és a célkitűzéseket, valamint feladatokat határoz meg. Megjegyzem, a házon belüli rendezvényre költeni sem kell.”

Ehhez az egykori parancsnok hozzátette még azt, hogy ezek a támogatások azért jöhetnek jól a rendőröknek, mert így olyan dolgokat is megvehetnek, amire a központ nem ad pénzt.

„Előfordult, hogy egy kapitányságon olyan számítógépet szerettek volna, amilyet a központi beszerzésen nem vettek, valamint emlékszem arra, hogy az egyik kerületi kapitánynak úgy lett iPhonje-a, hogy azt egy alapítványtól kapta meg. Sőt volt olyan eset is, hogy a szolgálati kutyák szállítására alkalmas autó is adományként érkezett.”

A XI. kerületi önkormányzat a jelek szerint nem sajnálja a pénzt a közbiztonság és a rend fenntartására: a 23 millió forintos adomány mellett további bruttó 15 milliót utal a kapitányságnak jutalmazásra, bruttó 20 milliót pedig gépjármű- és eszközbeszerzésre.

Megosztás