Egyéb

Korrupcióinfó: az EMMI-államtitkár volt cégtársának cége közel 5 milliárd forint értékben kapott állami megrendeléseket

 

Palkovics László oktatási államtitkár 14 éven keresztül az üzlettársa volt az oktatási szoftvereket a közintézményeknek milliárdos értékben szállító Fauszt Zoltán vállalkozónak – derült ki Hadházy Ákos (LMP) országgyűlési képviselő szokásos heti korrupcióinfóján. Fauszt informatikai cégcsoportjában évekig strómanolt egy nincstelen dzsesszmuzsikus, a különös körülmények között elhunyt Farkas Mihály.

Facebook-csoportban is keresték ismerősei Farkas Mihály dzsessz-zongoristát: 2015 novemberében, váratlanul, legfontosabb személyes tárgyait is hátrahagyva elhagyta otthonát, és soha többé nem került elő élve. A hvg.hu cikksorozatban számolt be a különös esetről (fontosabb részletek itt és itt olvashatóak), a lényeg: barátai kizárták az öngyilkosságot, mondván, remek közérzete volt ebben az időben, a próbáit tervezte társaival.

 

keres

 

Legfeljebb anyagi nehézségei nyomaszthatták – fűzték hozzá ismerői, mondván, „inkább neki fizettek, mint ő fizetett volna”. Csakhogy Farkas ebben az időben több százmillió forintos állami megrendeléseket elnyert informatikai cégcsoport közvetett tulajdonosa volt. Az érdekeltségében álló RC Invest Zrt. révén azé az SDA-csoportté, amely évek óta tarol a köz- és felsőoktatási informatikai tendereken.

Kapcsolódó cikkünk

Újabb milliárdos megbízást nyert el a cég, amelynek a tulajdonosából eltűnt egy részvényes

Fauszt Zoltán üzletember, akihez a cégeket már ekkor is kötötte a piac, annak idején a hvg.hu-nak csak annyit nyilatkozott: „nagyon sokféleképpen élnek emberek. Példaként említette, hogy annak idején az iskolában is kötelező olvasmány volt a Zsugori uram”.

A történet tragikus véget ért. Tavaly nyárra derült ki, hogy egy hónapokkal korábban a Dunában talált holttest DNS-e azonos volt Farkaséval, erről a rokonokat augusztusban értesítette a rendőrség. Az SDA-cégcsoport mégsem lett Farkas örököseié. Fauszt Zoltán ugyanis 2016. május 26-i keltezésű levélben értesítette a cégbíróságot, hogy minősített befolyást szerzett az RC Investben.

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke szokásos csütörtöki korrupcióinfóján az SDA-csoport beszerzéseit szedte csokorba. A politikus által készített táblázat szerint az SDA összesen 4,8 milliárd forint értékben zsákolt közmegbízást 2011 óta, egy részüket nyílt pályázaton kívül.

A politikus emlékeztetett, hogy a KRÉTA elektronikus naplórendszerrel, illetve a felsőoktatásban használatos NEPTUN-nal a felhasználók finoman szólva sem elégedettek – ezen rendszerek jogtulajdonosa és állandó fejlesztője az SDA.

Hadházy rábukkant a Fauszttal kapcsolatban már korábban is pedzegetett remek kormányzati kapcsolatra is. Az üzletember 2000-2014-ben mások mellett Palkovics Lászlóval együtt volt tulajdonos az Informin’ Informatikai Tanácsadó Kft.-ben. Fauszt jelenleg is érdekelt a cégben, Palkovics azonban több mint három éve kiszállt.

Palkovics 2014 óta az EMMI államtitkára, kezdetben felsőoktatásért, 2016 óta a teljes oktatási ágazatért felelős, illetve kormánybiztosként hozzá tartoznak az elektromos hajtású járművekkel kapcsolatos kutatások, és az ELI Science Park gazdaságfejlesztési koncepciójának kidolgozása.

Rádi Antónia

Megosztás