rendőrség

15 millió forint kártérítést kaptak a februárban, balesetben elhunyt rendőr hozzátartozói

A szolgálat halottjának nyilvánított Mátyás Balázs Tamás családjának júniusban kifizetett kártérítés a police.hu-n található adatközlésből derült ki.

A rendőrség gazdálkodási adatai között található az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) második negyedévre vonatkozó szerződések listája. Ezek között tüntették fel a testület részéről azt a határozatot, amely szerint Mátyás Balázs Tamás posztumusz rendőr törzsőrmester hozzátartozójának 15 millió forint kártérítést fizetett ki az ORFK.

Az Átlátszó szerette volna megtudni, hogy ez közös megállapodás alapján történt-e, de megkeresésünkre az ORFK arra hivatkozva nem adott tájékoztatást, hogy nem rendelkeznek a hozzátartozók hozzájárulásával.

Ismert, Mátyás Balázs Tamás akkor vesztette életét idén február 15-én, nem sokkal éjfél előtt, amikor a IV. kerületben, a Fóti út és a Leiningen Károly utca kereszteződésében összeütközött két rendőrautó. A balesetben három rendőr meg is sérült.

Mátyás Balázs Tamás rendőr őrmestert, aki a Budapesti Rendőr-főkapitányság káposztásmegyeri rendőrőrsének volt a járőre, Pintér Sándor belügyminiszter, Papp Károly országos rendőrfőkapitány előterjesztésére, a „Szolgálat halottjává nyilvánította”, továbbá az elhunyt rendőrt a belügyminiszter soron kívül posztumusz rendőr törzsőrmesterré léptette elő.

Mátyás Balázs Temetését március 5-én egyházi szertartás szerint, katonai tiszteletadás mellett tartották a Megyeri úti temetőben, a fiatalon elhunyt járőrt a kollégái is elbúcsúztatták.

A történtek miatt, mivel mindkét járművezető rendőr szolgálatban volt, a katonai büntetőeljárás hatálya alá tartozó nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) folytatja halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt. A KNYF részéről az Átlátszóval azt közölték, hogy a nyomozás szakértő közreműködésével folyamatban van, az ügyben pedig még senkit nem gyanúsítottak meg.

Csikász Brigitta

 

Megosztás