korrupcióinfó

Hadházy: elmutyizhatta a BME a Pető Intézet speciális bútorainak kifejlesztésére kapott állami támogatást

Fiktív szerződéssel kapott 3,6 millió forintot a Pető András Főiskola egyik korábbi vezetője a BME akkori kancellárjától, a májusban lemondott Barta-Eke Gyulától. A pénz a Pető intézetes gyerekek bútorainak árából való, Palkovics László emberminiszter még államtitkárként tudott az utalásról – ezt írták BME-s oktatók Hadházy Ákos országgyűlési képviselőnek. Hadházy megpróbált utána járni az esetnek, amit megtudott, Korrupcióinfón ismertette.

A BME gépészmérnöki kara dolgozói azon háborodtak fel, hogy 2016-ban felkérte néhányukat az egyetem, fejlesszenek ki és gyártsanak le speciális, fejlesztő kisbútorokat a Nemzetközi Pető Intézet (jelenleg a Semmelweis Egyetem egyik kara) részére. Ezt, a levelükben leírtak szerint el is végezték társadalmi munkában, hallgatókat is bevonva, a nemes cél érdekében nem is reméltek ellenszolgáltatást.

Csakhogy utóbb a tudomásukra jutott, hogy az EMMI a munkáért 10 millió forintot utalt a BME-nek a feladatra, amiből ők semmit sem láttak. Sőt, azt is megtudták, hogy ebben az időben egy obskúrus szerződéssel 3,6 millió forintot kapott a BME-től a Pető Intézet egyik volt prominense.

Hadházy a BME-t hiába kérdezte, az EMMI azonban válaszolt az érdeklődésére. E szerint 2015. dec. 31.-én (azaz Szilveszterkor) valóban született „támogatói döntés”, amiben ilyen célra pénzt adtak, és 2016. március 9.-én ki is fizették az egyetemnek 10 milliót. Csakhogy az egyetem fél évvel később, 2016. augusztus 26.-án valamiért visszautalta a pénzt, mondván, hogy „meghiúsult a projekt”. Ezt az Oktatási Államtitkárság – azaz maga Palkovics – tudomásul vette. Ez a hivatalos válasz, a Hadházynak írt BME-s levél szerint pedig az akkori államtitkár, jelenlegi miniszter minimum tudott a 3,6 milliós utalásról a Pető Intézetes fejesnek.

Mi pedig a Pető Intézetet kerestük kérdéseinkkel, miszerint kaptak-e végül bútorokat, mekkora értékben, azokat ki fizette ki, illetve hogy létezett-e szerződés korábbi vezető munkatársuk és a BME között, s ha igen, mik ennek a részletei. Ha érkezik válasz, ismertetjük.

Hadházynak küldött levelük szerint első körben a BME oktatói is a „szolgálati utat” választották: a Miniszterelnökségtől kérték esetük kivizsgálását. Választ azonban nem kaptak, ellenben valaki értesítette a BME vezérkarát a bejelentésről. Barta-Eke Gyula kancellár ugyanis rájuk rontott egy vezetői értekezleten, és állítólag fenyegető hangnemben kérdezte, ki az, aki úgy érzi, hogy ellenszolgáltatás járna neki minisztériumi forrásból.

Barta-Eke ma már nem kancellár, a Magyar Közlöny június 18-i száma tette közzé, hogy Orbán Viktor miniszterelnök májusi hatállyal elfogadta a lemondását. Mi mindenesetre a kancellária email-címére küldtünk kérdést „bútorügyben”, külön kitérve a Hadházynak a BME-ből küldött levélben foglaltakra, így a tanszéki értekezleten állítólag lezajlott inzultusra is, ha érkezik válasz, ismertetjük.

Rádi Antónia

Fotó: Szakál Szebáld/Átlátszó

Megosztás