Egyéb

Korrupcióinfó: összeér a Tiborcz-Elios és az Öveges-ügy

Az áttétel az új megszüntetés – a nyomozó hatóságok jogtörténetet írtak, amennyiben ez az új trükkjük. Legalábbis nagyon úgy fest: ha már nagyon kilógna a lóláb kikukázni az aktákat, akkor egyszerűen tologatni kezdik az iratokat különféle hivatalok között, nehogy tettest kelljen fogni. Ez történt például a 14 milliárdos uniós forrás nagy részének kitalacsikázásáról szóló Öveges-program nyomozásában is, ami a napokban harmadjára kapott új gazdát. Hadházy Ákos, az LMP társelnöke szokásos heti korrupcióinfóján azt is bemutatta, hol van az a szál, ahol bizonyíthatóan összeér a kémiaszertár-mutyi Tiborcz István Elios-botrányával.

Visszaélésszerű túlárazások, szükségtelen beszerzések, többszörös túlfizetések, összeférhetetlen ajánlattevők – ez nem a feljelentés szövege, hanem maga a NAV Bűnügyi Főigazgatósága határozatában olvasható az Öveges program „egyes projektjeinek” jellemzéseként.

A program lényege: 48 iskola kapott pénzt kémiatantermek kialakítására 2010-2014-ben. Az ellenőrző hatóság 2014-ben minden kifizetést és felhasználást rendben lévőnek talált. Hadházy 2015-ös feljelentése alapján ugyanakkor különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben vagy üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás gyanújával nyomoznak.

Hogy pontosan kik, az hosszú lista: a képviselő a feljelentést az ügyészségen tette, az eljárást a Nemzeti Nyomozó Iroda kezdte, amely 2016-ban tette át az ügyet a NAV Közép-magyarországi Igazgatóságára. Onnan vándorolt a procedúra a NAV Központi Nyomozó Irodájához, ahol a minap meghozták a határozatot: az esetet áthelyezik a NAV Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságához.

Az ügyben kutakodik az OLAF is, Hadházy írásban kérdezte Polt Péter legfőbb ügyészt, tudni-e már az uniós ellenőrző hatóság eljárásáról valamit.

Nem az OLAF az egyetlen közös pont a Tiborcz István-féle Elios-ügy és az Öveges Program között. Az időközben zrt-vé alakult Tender-Network Kft. mindkét projektben tanácsadóként szerepel, hívta fel a figyelmet az LMP-s politikus.

Kapcsolódó cikkeink

Korrupcióinfó: titkolózik az EMMI, ha a Lázár felesége-féle alapítvány támogatásáról kérdezik

Korrupcióinfó: a Közbeszerzési Döntőbizottság megfúrta a WHB-Opera-mutyit

Korrupcióinfó: Hadházy feljelentést tesz Kósáék cégügyében

Korrupcióinfó: ukrán migráns-nyugdíjasokért lobbizik Kósa Lajos

Korrupcióinfó: a legdrágább beszállítótól vett takarítószereket a Debreceni Egyetem

Rádi Antónia

Megosztás