közbeszerzés

Gyenge áprilisa volt a nemzeti tőkésosztálynak

Az Átlátszó által monitorozott tíz kormányközeli vállalkozó, illetve vállalkozás közül csak négyen nyertek közbeszerzéseket, Mészáros Lőrinc nincs is köztük.

Idén is figyelemmel követjük a nyilvános közzétételekből, hogy mennyi és milyen közbeszerzést nyert tíz Fidesz-közeli vállalkozó, illetve vállalkozás, mert ezeknek a cégeknek a bevétele jelentős részben állami megrendelésekből származik. Ahogy tavaly, most is kigyűjtjük a Közbeszerzési Értesítőből, hogy a leginkább kormányközelinek mondott tíz vállalkozó/vállalkozás mekkora értékű állami megbízást kap.

Április nehéz időszak volt a nemzeti tőkésosztálynak: mindössze négyen kaptak közpénzes megrendelést.

1, ZÁÉV

A Peresztegi Imre tulajdonában lévő zaaegerszegi építőcég 3,4 milliárd forintért sport- és kulturális központot épít Sárváron az önkormányzat megbízásából. Egy erősebb hónapban ez az összeg csak a hatodik-hetedik helyre lenne elég, de most a lista elejére röpítette a ZÁÉV-ot.

2, Market

A Garancsi István tulajdonában lévő építőipari vállalat 2,2 milliárd forinttal lett a második. Ez két tenderből tevődik össze: 644,9 millióért a Fidesz alapítványának (Szövetség a Polgári Magyarországért) megbízásából egy Stefánia úti, műemlék villa (amit 2016-ban egy offshore hátterű cégtől vettek 529 millió forint állami támogatásból) felújítása; és 1,5 milliárd forintért a Kertész Imre Intézet Benczúr utcai székházának renoválása a Schmidt Mária által vezetett Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány (KKETTK) megbízásából.

3, Varga Károly

A tiszakécskei vállalkozó fő cége, a Hódút Kft. harmadik lett 616,9 millió forinttal: ennyiből építenek utat Debrecenben. A közbeszerzést az önkormányzat írta ki, de az Európai Unió fizeti a “Debrecen déli gazdasági övezet infrastruktúrájának fejlesztése” elnevezésű projekt részeként. A teljes beruházásra a város 4,5 milliárd forint EU-s támogatást kapott, és ehhez 110 millió forint önerőt tesz hozzá.

4, Valton-Sec

A Fidesz kedvenc biztonsági cége a Sectum Security Zrt.-vel közösen nyerte meg a Szépművészeti Múzeum közbeszerzését: teremőri feladatokat fognak ellátni a Szépművészeti alá tartozó Magyar Nemzeti Galériában, Vasarely Múzeumban és Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban. A keretszerződés teljes összege 582 millió forint, ami 447 millió forintból + 30 százalék opcióból tevődik össze.

5-10, a többiek

Mészáros Lőrinc, Szíjj László, Balásy Gyula, Csetényi Csaba, Kuna Tibor érdekeltségei, valamint a WHB nem nyert közbeszerzést 2018 áprilisában.

 

 

A 2018-as közbeszerzési verseny állását követő, havonta frissülő táblázatunk itt megtekinthető. Az összegekbe beleszámoltunk a 2018 előtt kötött szerződésekhez kapcsolódó idei áremelkedéseket is.

Erdélyi Katalin

Kapcsolódó cikkeink

2018 első negyedévében is Szíjj László nyerte a nemzeti tőkésosztály közbeszerzési versenyét

2017-ben Szíjj László cégei nyerték a nemzeti tőkésosztály közbeszerzési versenyét

Megosztás