Egyéb

Eurómilliós uniós projektben vesz részt Sallai Róbert Benedek természetvédelmi egyesülete

 

2,81 millió eurós, azaz 875 millió forintos uniós finanszírozású, határokon átívelő program részese a Sallai Róbert Benedek által vezetett túrkevei Nimfea Természetvédelmi Egyesület. Sallai közlése szerint a Nimfea projektjére mintegy 240 ezer euró jut. Sallai az LMP országos elnökségének titkára, Hadházy Ákos lemondott társelnök mások mellett őt okolta, hogy ellenállt a koordinációs elképzeléseknek a választások előtt.

Az EU Interreg Central Europe programja kilenc közép-európai ország régióinak szól, a cél az erősebb európai integráció, ennek érdekében a résztvevők közös projekteket dolgoznak ki számos gazdasági területen uniós forrásokból. Az Interreg-CE ügyeit egy bécsi iroda intézni, a pályázatokról pedig egy olyan bizottság dönt, amelyikben valamennyi érintett állam delegál tagot.

Az Interreg-CE egyik nyertes projektje, az úgynevezett CEETO a fenntartható turizmust szolgálja védett természeti területeken Olaszországban, Ausztriában, Németországban, Szlovéniában, Horvátországban és Magyarországon, a projekt vezetője az olasz Emilia-Romagna régió. A CEETO büdzséje 2,8 millió euró.

A projekt hivatalos oldala a partnerek között felsorol számos kormányzati és nem-kormányzati szervezetet az érintett országokból. Magyarországról egy partnert említ, a Nimfea Természetvédelmi Egyesületet.

„Végre nem Mészáros és köre húz” – válaszolta érdeklődésünkre egy környezetvédelmi szakember, akit arra kértünk, magyarázza el az Interreg-projektek lényegét, illetve véleményezze, szerinte hogyan lehetséges, hogy a viszonylag kicsi túrkevei egyesület esett bele a nagy nemzetközi összeborulásba, szokásos-e az ilyesmi az ágazatban.

Forrásunknak az Interregről nem volt különösebben jó véleménye – „nevet adnak a gyereknek, hogy lehessen uniós pénzt költeni” -, a Nimfeáról azonban igen: „valódi szakmai szervezet, nem egy frissen, egy adott projektpénz lenyúlására alapított fidesznyik aranyásó. Persze, én a régi emlékeimre támaszkodom a Nimfeával kapcsolatban, amikor Sallai még vékony civil aktivista srác volt”.

Mi viszont azért vállalkoztunk az ördög ügyvédje szerepére, mert az interreges büdzsé feltűnően nagy a Nimfea költségvetéséhez képest. Az elérhető legfrissebb mérlegük például támogatási bevétel címen 3,7 millió forintot tart számon – ennek szép hányada, 2,1 millió költségvetési forrás egyébként -, igaz, egy évvel korábban ezen a soron még 32,5 millió szerepelt.

A tárgyévben elsősorban a Fekete István Természetvédelmi Oktatóközpont fenntartásán és programjain, a 2014-ben kialakított pásztó-pusztai szikes gyep fenntartásán, illetve a kerecsensólyom, valamint a parlagi sas tápláléklánca megőrzésén dolgoztak.

Az átszámolva több mint 875 millió forintos Interreg-projekt tehát mindenképpen szintlépés. A pénzköltést első fokon az érintett partnerek tagországaiban ellenőrzik, a Nimfea esetében a Miniszterelnökség Széchenyi Programirodája.

A forrásunk által említett „Sallai” pedig nem más, mint Sallai Róbert Benedek, a Nimfea elnöke, az LMP volt országgyűlési képviselője. Sallai jelenleg az országos pártelnökség titkára, ami forrásaink szerint meglehetősen nagyhatalmú pozíció. Abba körbe tartozik, amelyet pártberkekben Schiffer Andráshoz szokás kötni.

Hadházy Ákos, a választások éjszakáján leköszönt pártelnök kifejezetten őt és Schiffert nevezte meg, mint annak kerékkötőjét, hogy az LMP érdemben koordináljon az egyes választókörzetekben a többi ellenzéki párttal. Hadházy szerint Sallai és Schiffer milliós perekkel fenyegette a visszalépni szándékozó jelölteket.

Schiffer ezt szemenszedett hazugságnak nevezte, Sallai azonban árnyaltabban fogalmazott a 444 megkeresésére. A választás előtt felvett párthitelekkel érvelt, s arra figyelmeztetett, minden visszalépő mínusz 2 millió forint párttámogatás.

Hogy jön mindez az Interreg-sztorihoz? Úgy például mindenképpen, hogy maga Sallai is, akit februárban, vagyis jóval a Hadházy-féle nyilatkozat előtt kérdeztünk, a forrásunk felől érdeklődött, illetve attól óvta munkatársunkat, nehogy akaratán kívül „valami pártvita” eszköze legyen.

Válaszolt viszont a politikus az Interreg-projekttel kapcsolatos kérdésekre is, előre bocsájtva, hogy évek óta nem vesz részt az általa elnökölt Nimfea operatív ügyeiben. Levelezésünk majdnem teljesen szerkesztetlenül:

Átlátszó: Hogyan állt össze a nyertes csapat? Kik választották ki a Nimfeát? A partnerek?

SRB: Több szervezettel kb. évtizede együttműködünk nemzetközi programokban,most is egyik korábbi partnerünktől érkezett a felkérés. A „Regione Emilia-Roma gna – Servizio Aree Protette, Foreste e Sviluppo della Montagna” nevű olasz szervezet és két korábbi partner (WWF Adria és a Federazione Italiana dei Parchi e delle Riserve Naturali – Europarc Italia) támogatásával kértek fel bennünket, miután 2013-ban zártunk egy két olasz partnerrel érintett másik nemzetközi programot, aminek leadpartnerei voltunk.

Átlátszó: Mindösszesen mennyi forrás jut a Nimfeának?

SRB: Ha mindent le tudunk hívni a program évei alatt, kb. 240 e €. A program tavaly indult, és 2020-ban záródik.

Átlátszó: Konkrétan mit vállalt megvalósítani és mikorra a Nimfea?

SRB: Tudtommal a programon belüli előkészítő kutatásokat vállalta, annak elemzését, egy kézikönyv összeállítását és pilot programokban szakértői munkát. A Nimfea a 9 akcióból 4-ben vesz részt, azok többnyire konkrét feladatokkal járó munkák.

Átlátszó: Jól értem, hogy az egyesület nem magyarországi projektrészt vállalt?

SRB: Sajnos, nagy szomorúságunkra nem lett a programban magyarországi projektrész. Még azért is küzdenek a kollégák, hogy a EU irányelvek előmozdításának szakmai tartalmáról készülhessen magyar nyelvű fordítás.

Rádi Antónia

Megosztás