Egyéb

71 országba küldte ki a kormány a 10 ezer forintos karácsonyi Erzsébet-utalványokat

 

Ahogy tavaly, úgy idén is kapnak a külföldön élő nyugdíjasok Erzsébet-utalványokat. Elkölteni nem tudják kint az utalványt, ennek ellenére csak a kézbesítésükre 50 millió forint közpénzt költött a kormány. 

“Nagyon várjuk” – információink szerint így reagáltak Ausztráliában élő nyugdíjasok arra, hogy a kormány idén is kiküldi küföldre a nyugdíjasoknak karácsonyra szábt 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványokat. A reakció természetesen ironikus volt, hiszen a papírral semmit nem tudnak csinálni.

Tavaly kavart vihart, hogy a kormány nem aprózza el, és a világ minden pontjára postázza a kint használhatatlan papírokat.

Az Átlátszó közérdekű adatigénylést nyújtott be a Postához, hogy ez idén is így lesz-e. Az erre adott válaszból derült ki, hogy a gyakorlat mit sem változott: 2017-ben összesen 71 országba küldik ki az utalványokat, ebből 34 Európán kívüli országba.

A Magyar Posta tájékoztatása szerint a külföldi kézbesítés 50,6 millió forintba kerül.

Ez már csak amiatt is érdekes, mert az utalványokat csak Magyarországon lehet felhasználni. Így például, aki Ausztráliában él, annak az utalvány csak egy darab papírfecni, nem több.

Tavaly Rétvári Bence arra a kérdésre, hogy mihez kezd egy Amerikában élő nyugdíjas az Erzsébet-utalvánnyal, azt közölte:

“A külföldön élő személyek – saját célra – a magyarországi tartózkodásuk idején tudják az egyszeri juttatásként biztosított Étkezési Erzsébet-utalványt felhasználni.”

Magyarul, majd ha hazajönnek, beváltják. Arról nincs informàció, hogy végül hányan éltel ezzel a lehetőséggel.

Oroszi Babett

Megosztás