Egyéb

Heti nyertes: uniós pénzből fizetett béremelés az egészségügyben, és milliárdokkal kistafírozott gazellák

 

6 milliárd forinttal száll be Brüsszel a magyar egészségügyi dolgozók béremelésébe; hiába a sorozatos botrányok, tovább öntik a pénzt a kvázi-piaci alapú roma felzárkózási projektekbe; az igazi gazellák 15 évi nyereségüket is megkaphatják GINOP-os támogatásként. Az 50. hét nyertesei az uniós pénzesőben.

[sharedcontent slug=”cikk-kozepi-hirdetes”]

Előzmények

Heti nyertes: 1370 pályázat és 237 milliárd sorsa dőlt el a múlt héten

Heti nyertes: indul az Átlátszó uniósforrás-elosztás figyelő rovata

Jó hírek az egészségügyből: 1,2 milliárd forintot osztottak ki közel harminc egészségügyi intézménynek az „Egészségügyi humánerőforrás-fejlesztés”-című kiírás keretében (EFOP-1.10.2-17) A teljes keret 6 milliárd forint, a cél „az egészségügyi humán erőforrás hiányának enyhítése és motivációjának fokozása”. Magyarul: kevés az orvos/szakápoló, megállíthatatlan az elvándorlás – ez a jelenség szokott drámai hírekben megjelenni a sajtóban. Kellene tehát egy kis motiválás, konkrétan pénz, tessék, itt van: projektenként, vagyis intézményenként maximum 150 milliót lehetett erre nyerni, a 28 nyertes pályázatból 20 legalább 130 milliót kapott is. Hogy mire?

A pályázati felhívásból egyértelműen kiderül, hogy a humánerőforrás-fejlesztésnek eladott projekt célja nem más, más, mint pótlólagos (ESZA) források pumpálása az egészségügybe, konkrétan az orvosi és szakdolgozói jövedelmek emelésére, illetve a kapacitáshiány csökkentésére új dolgozók alkalmazásával.

Ha megnézzük a konkrét, támogatott pályázatokat, azokból egyértelműen kiderül, hogy itt bizony uniós forrásokat csatornáznak be az állami egészségügyi alapfeladatok finanszírozásába, bár a kiíró nyilván elmagyarázta az Irányító Hatóságnak, miért nem az a dolog, aminek látszik. Az egyik csongrádi pályázatban például ezt olvassuk: „A projekt célcsoportjai: 1 fő orvos és 6 fő egészségügyi szakdolgozó (…), továbbá 36 fő többletteljesítményt végző egészségügyi szakdolgozó.” – írja a kisváros intézmény pályázata, konkrét összegeket is megjelölve: „34 fő teljes munkaidős többletteljesítményt végző szakdolgozó 30.000 Ft/hó (…) anyagi elismerést kap 48 hónapon keresztül (…) elvégzett többletmunkájáért.”

Vagyis két éven keresztül havi 30 ezer forint többletjövedelmet kapnak a projektbe bevont dolgozók, addig az unió állja a béremelést, 2020 után pedig, amikortól két évig a magyar költségvetésnek kell majd állnia a kvázi béremelést, ki tudja, mi lesz.

De itt még nem áll meg ez az okosba megoldott egészségügy-finanszírozás. Egy másik EFOP-kiírás (Képzési programok az egészségügyi ágazat szolgáltatás-fejlesztése érdekében – EFOP-1.10.3-17) további 5 milliárdnyi többletforrást biztosít az egészségügynek – igaz, itt a dolgozók át- és továbbképzésével kapcsolatos költségeket finanszírozza Brüsszel: „motivációs ösztöndíj”-tól a dolgozó helyettesítésének költségeiig mindent az utolsó forintig. De hiába Brüsszel pénze, azért a „Felhívás” ezzel a mondattal kezdődik: „Hazánk egyik fő politikai és társadalmi célja a munkaalapú társadalom kialakítása.”

Újszerű szociális megoldásokkal fogja elkápráztatni a világot a püspökladányi Hosszú út Országos Hátrányos Helyzetű Foglalkoztatási Egyesület( HúOHHF). A program neve „Kísérleti programok a szociális gazdaság erősítése és a leghátrányosabb helyzetű csoportok elhelyezkedése érdekében non-profit szervezetek és vállalkozások együttműködése révén”.

Ha ehhez még hozzávesszük, amit a HúOHHF pályázata kínál a projektleírás szerint – szemléletformálás, hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelem, munkaerőpiaci beilleszkedés a képzések révén -, akkor

nagyjából beazonosítottuk azt a területet, ahol a legmagasabb a kockázata a források elherdálásának.

Emlékezetes, hogy a hasonló karakterű, gyakran nettó lopásnak tűnő roma felzárkózási projektek mögött szinte mindig a kormány favoritja, a Lungo Drom tagjai álltak. Különös, de talán nem véletlenszerű együttállás, hogy a HúOHHF elnöke, bizonyos Kapitány Nagy Béla maga is a Lungo Drom tagja, 2014-ben indult is a kisebbségi önkormányzati pozícióért, de nem nyert. A kapcsolatot nagyon nem titkolják, hiszen a kedvezményezett (Hosszú út Országos Hátrányos Helyzetű Foglalkoztatási Egyesület) még a nevében is hordja a Lungo Drom (Hosszú út) márkanevet.

Hogy mennyire nem járunk messze a valóságtól a projekttel kapcsolatos gyanúval, azt a cégadatokban való rövid kutakodás is igazolja. A projektet a HúOHHF az Amáro Láso Kft-vel konzorciumban fogja abszolválni, mindkét szervezetet Kapitány Nagy Béla irányítja. A konzorcium piaci tagja, a tavaly nyáron alapított Amáro Laso Kft. eddig semmilyen gazdasági tevékenységet nem folytatott, viszont ő fogja biztosítani a piaci szakértelmet és a szerszámokat a sikeres megvalósításhoz.  A projektmegvalósítás helyszíne a HúOHHF székhelye lesz, a pontos cím Püspökladány, Iskola köz 4. lesz.

Itt ugyan se szék-, se telephelye nincs az Amáro Láso Kft-nek, de itt van bejegyezve Kapitány egy frissen alapított cége, a Kapitány B-50 Panzió Kft. Meg még néhány más szervezet: a mára megszűnt Hazánk Hátrányos Helyzetű Romáinak Országos Érdekvédelmi Egyesülete; a semmilyen életjelet nem mutató Megoldás Hátrányos Helyzetű Szolgáltató Szociális Szövetkezet, és négy felszámolás alatt álló cég, melyek így vagy úgy, de kötődnek a Hosszú út Országos Hátrányos Helyzetű Egyesület vezetőjéhez.

A projektleírás persze erről nem beszél, de a valóság mégis csak az, hogy ezzel a háttérrel futnak most neki Püspökladányban 47 millióért a szociális és a piacgazdaság ötvözésének

Az irigyek szokták mondogatni, hogy ugyan minek egy versenypiaci cégnek az államtól támogatás, hiszen ha életképes, akkor fölösleges támogatni, ha pedig nem, akkor még inkább. Csattanós válasz a derpegésre a kunszentmártoni UniTurn Kft. esete:

a cég egyetlen napon két GINOP-kiírásban is kapott támogatást, néhány millió híján 1 milliárd forintot. A cég ebből egyrészt a termelési folyamatok hatékonyságát fogja növelni (494 MFt), másrészt a kibocsájtásának megduplázását készíti elő (493 MFt). A cég tavalyi nettó árbevétele 1,5 milliárd forint volt, nyeresége 58 millió, vagyis

a magyar illetékesek egy kockázati tőkealap-kezelőt megszégyenítő merészséggel 9 hónapnyi bevételét és 15 évi nyereségét odaadták az UniTurm-nak támogatásként.

Ezen a héten két GINOP-os konstrukcióban összesen 13 milliárddal lettek kistafírozva a szerencsés kis- és középvállalatok, és a boldogult emlékezetű pannon puma után a zoológia is újra megjelent a gazdaságpolitikában: a GINOP-1.2.7-17 konstrukciót ugyanis a gazella (=gyors növekedésű) KKV-k komplex fejlesztéseit támogatja.

Kereshető adatbázis és térképes vizualizáció az uniós projektekről

Széchenyi 2020 térképen megyei, kistérségi és településszintű adatokat láthatunk havi átlagos és egy főre jutó havi átlagos bontásban. A térkép adatait a Széchenyi 2020 adatbázis szolgáltatja, aminek a palyazat.gov.hu a forrása. Az adatbázisunk gyorsabb, könnyebben kereshető, és letölthető lett, új funkcióként néhány adatot grafikus formában is megjelenítünk. A Széchenyi 2020 programból finanszírozott projektek hetente frissülő adatbázisát letöltheted vagy keresgélhetsz benne az adat.atlatszo.hu/szechenyi2020/ címen. A térképes vizualizációt az adat.atlatszo.hu/eu-terkep/szechenyi címen lehet elérni.

Becker András

[sharedcontent slug=”cikk-vegi-hirdetes”]

Megosztás