Egyéb

Simicskó István Facebook-oldalából szerkesztik az újbudai önkormányzati lapot

 

Az ma már egészen hétköznapi jelenség, hogy az önkormányzati médiumok nettó politikai propagandaeszközként működnek. Az azonban mindenképp új szintet jelent, hogy a választókerületben a szavazatokért küzdő kormánypárti képviselő Facebook-hírfolyama és az önkormányzati magazin közt olyan mértékű a tartalmi átfedés, hogy a politikus fb-fotói jelennek meg a kerületi újság lapjain. A kiskorúakkal mindig szívesen fényképezkedő Simicskó Istvánnak és az Újbuda-magazinnak ez is sikerült.

[sharedcontent slug=”cikk-kozepi-hirdetes”]

Ahogy közeledik az áprilisi parlamenti választás, egyre gátlástalanabbul használják ki a választókerületért küzdő kormánypárti politikusok az önkormányzati és más köztulajdonban lévő erőforrásokat, hogy népszerűsítsék magukat; legyen szó Bajkai István választókerületi elnök tojásairól, Rétvári államtitkár krumplijáról, vagy a politikai termékelhelyezésben mindenkit verő Hoppál államtitkárról, akit a pécsi közkarácsonyfán karácsonyfadíszként láthattak viszont a város lakói.

Simicskó István képviselő-miniszter hagyományosabb megoldásokkal kísérletezik, ő kerületi újságot szállta meg.

Simicskó a budapesti 2. választókerületben, azaz a 11. kerületben szerzett három éve mandátumot, itt kellene majd újráznia négy hónap múlva. A 2014-es választást Simicskó a leadott szavazatok 45 százalékával hozta, a baloldali pártok jelöltje 37 százalékkal lett a második. Pontos mérésekkel a miniszter választókerületi megítéléséről valószínűleg csak a Fidesz rendelkezik, az országos minták alapján viszont az egyébként nem túl aktív politikus az egyik legelutasítottabb kormánytag.

Nemcsak Pintér Sándornál, de Rogán Antalnál is népszerűtlenebb, a tetszési indexét a kutatások rendre Bokros Lajos és Gyurcsány Ferenc közelében mérik.

Nem alaptalan tehát a feltételezés, hogy Simicskó nem biztos befutó a kerületben. De akármit is mutatnak a belső közvélemény-kutatások adatai, a miniszter párját ritkítóan nyomul a kerületben: nincs olyan helyi protokollesemény, amin ne tűnne fel Hoffmann polgármester társaságában – legyen az faültetés, szalagátvágás vagy más, alapvetően helyi esemény.

Természetesen a kerületi önkormányzati újság sem jelenhet meg úgy, hogy a címlapon ne szerepeljen a miniszter, amint éppen jót tesz a kerületi lakossággal – az viszont még a mai mezőnyben is kiemelkedőnek számít, hogy az önkormányzat lapja a miniszter Facebook-oldalával azonos tartalmakkal jelenjen meg.

A kerületi hírmondó legutóbbi száma például 5 olyan anyagot közöl, amelyek tisztán a miniszter politikai PR-jának tekinthetők – meglepő módon ezek közül három “tudósítás” ugyanazokkal a képekkel szerepel Simicskó István politikusi oldalán, mint az Újbuda Újságban, és a megjelenések időpontja is egyértelművé teszi az átvétel irányát.

A december 13-i dátummal megjelent  lap egész oldalas beszámolót közöl mindjárt a második oldalon a miniszter óvodai kampánylátogatásáról a Mikulás apropóján – ugyanazokkal a képekkel, amelyekkel Simicskó képviselő a Facebookon próbálja kiaknázni a vizitben rejlő népszerűség-potenciált:

 

simics_ovi_montazs

 

Fitnesz-termet adnak át a Hoffmann polgármesterrel december 5-én:

 

simics_fb_montázs

 

Kerületi katonanyugdíjasokat köszönt a miniszter december 7-én:

 

simics_montazs_katonas

 

A dátumok alapján egyértelmű, hogy a képek előbb jelentek meg a képviselő-miniszter Facebook-hírfolyamában, mint az Újbuda újságban.

A lap kéthetente 80 000 példányban jelenik meg, az önkormányzattól kapott tájékoztatás szerint tavaly 81 milliónyi kiadással szemben 31 milliónyi bevételt produkált, vagyis a kerület vezetése 2016-ban 50 milliót költött erre a kerületi polgárok pénzéből, a számok feltehetőleg nagyon nem fognak eltérni ettől idén sem.

Ehhez képest nagyon úgy néz ki, hogy a kerületi (közszolgálati) önkormányzati lap már most, négy hónappal a választások előtt Simicskó miniszter facebook-oldalának kéthetenként jelentkező nyomtatott változatává vált.

Becker András

[sharedcontent slug=”cikk-vegi-hirdetes”]

Megosztás