Egyéb

10/10-es orcátlan válasz az MTVA-tól Ungár Péternek Putyintévé-ügyben

 

Nem értem, kérlek, pontosíts. Ja, mégis értem, de másodjára nem kérheted ugyanazt, coki. Nagyjából így foglalható össze Ungár Péter LMP-s politikus és a közmédia-alap levelezése. Ungár arra lett volna kíváncsi, bérel-e irodát az orosz propagandatévé az MTVA központi épületében.

„Az adatigénylésnek az adatot kezelő közfeladatot ellátó szerv nem köteles eleget tenni abban a részben, amelyben az azonos igénylő által egy éven belül benyújtott, azonos adatkörre irányuló adatigényléssel megegyezik, feltéve, hogy az azonos adatkörbe tartozó adatokban változás nem állt be” – idézi az Infótörvényt az MTVA Ungár Péternek, az LMP elnökségi tagjának válaszolva.

Ungár közérdekű adatigénylésben kérte a közmédia-alapot, adja ki neki az MTVA Kunigunda utcai épülete bérlőinek listáját 2012-től.

Előzmények:

Hol lehet az RT magyar stúdiója? – az LMP kérdezne, az MTVA nem érti

Kétségtelenül a második adatigényt utasította el a napokban az MTVA. Csakhogy éppen a közmédia-alap kérte őt, hogy pontosítsa kérését.

Ungár eredetileg kifejezetten az egy ideje RT néven futó Russia Today orosz állami propaganda-televízióra volt kíváncsi – hogy tudniillik bérel-e irodát Putyin tévéje a Kunigunda utcában, érkeztek ugyanis ezt sejtető információk a zöldpárthoz. Erre válaszolta az MTVA, hogy

„az Ön által feltett kérdések pontos tartalmát tekintve olyan értelmezési kérdések és nehézségek merültek fel, melyet pusztán az Ön által megfogalmazott kérdések nyelvtani értelmezésével illetve a köznapi szóhasználatot alapul vevő egyszerű értelmezésével nem állt módunkban kétséget kizáróan eloszlatni. Minderre tekintettel indokoltnak mutatkozik az Info. törvény 28. § (3) bekezdésében foglaltak alapján az igény pontosítására kérni Önt”.

Az LMP-s politikus pontosított is, második beadványában már valamennyi bérlő listáját kérte. Erre válaszolta az MTVA, hogy ugyanabban a témában nem ér kérdezni egy éven belül. Ungár az Átlátszónak elmondta, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordul a kért adatokért.

Ráadásul még csak nem is az MTVA-t illeti az elsőség a pofátlanadatgazda-érvelésben.

Hogy még abszurdabb legyen a történet: Ungár édesanyja, Schmidt Mária éppen így utasította vissza az Átlátszó adatigénylését. Mi akkor a Schmidt által vezetett közalapítvány szerződéseit kértük:

Schmidt Mária a legpofátlanabb adatgazda díj első helyezettje

Rádi Antónia

Megosztás