Egyéb

Ugandában nyit követséget Magyarország

 

Magyarország követséget nyit Ugandában – adta hírül az afrikai ország egyik lapja, a New Vision. A beszámoló szerint a Külgazdasági- és Külügyminisztérium államtitkára, Dancs Ferenc az ország fővárosában, Kampalában járt, és ott sikerült nyélbe ütni a megállapodást. Ugandában jelenleg nincs hivatalos magyar képviselet, az akkreditált magyar külképviselet Kenyában található.

A lap szerint minderről az ugandai külügyminiszer, Sam Kutesa közleményben számolt be. “Uganda hivatalosan is elfogadta Magyarország arra irányuló kérését, hogy diplomáciai képviseletet nyisson a közeljövőben Kampalában ügyvivői szinten.”

Kutesa közleményéből az is kiderült az ENSZ Közgyűlésén, szeptemberben találkozott a magyar külgazdasági és külügyminiszterrel, Szijjártó Péterrel.

Az MTI akkor arról adott hírt, hogy Szijjártó New Yorkban kétoldalú megállapodásokat írt alá, és hogy tárgyalt az ugandai, a tunéziai és a horvát külügyminiszterrel, valamint az Arab Liga főtitkárával.

Dancs a közlemény szerint elmondta Kutesának: Magyarország számára a fejlesztési együttműködések terén Uganda kiemelt helyet élvez, és feltérképezik a további üzleti lehetőségéket, a magánszektort pedig arra fogják biztatni, hogy vegyen részt az ugandai turizmusban, az agrártermékek feldolgozásában, a gyógyszeriparban illetve az ugandai gázszektorban.

Dancs és Kutesa arról is beszélgetett egymással, mit tanulhatnának egymástól a menekültválság kezeléséről.

Az is kiderült: az ugandai külügyminiszter még ebben a hónapban Magyarországra látogat, amikor is több bilaterális megállapodást véglegesítenek és alá is írnak.

Déli nyitás: sokmilliárd forintért kevés eredmény

A “déli nyitás” politikáját 2015 márciusában jelentette be Szijjártó Péter. Azóta követségek és kereskedőházak sora nyílt, igaz, akkor még Uganda nem is volt rajta a megnyitásra váró új követségek listáján. Azóta a kereskedőházakat be is zárták – erről az Átlátszó adott hírt.

Kapcsolódó cikkeink

Az összes afrikai kereskedőházát bezárta a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.

Kereskedőház-milliárdok: a Xénia-láztól a moszkvai informatikai elhárításig?

Félmilliárd forinttal csökkenti alaptőkéjét, és 5 milliárd forintért újabb irodákat nyit a Nemzeti Kereskedőház

Hatmilliárdos gigaveszteség a Nemzeti Kereskedőháznál – de legalább közzétették

Eközben az Együtt adatigénylésére érkezett válaszból kiderült: új követségekre világszerte 5,3 milliárd forintot költött Magyarország, illetve még ennyit tervezünk elkölteni. A Népszavának pedig Hajdu Nóra, az Együtt alelnöke elmondta: a kikért adatokból az is kitűnik, hogy 2014-hez képest, amikor még nem volt szó a déli nyitásról mostanáig összesen alig 4 százalékkal növekedett Magyarország kereskedelmi forgalma az afrikai, dél-amerikai, ázsiai térségben.

A 444 cikke szerint az új afrikai követségek vagy nem működnek még, vagy technikai problémákkal küzdenek, és nem volt sok értelme minderre hárommilliárd forintot költeni.

Májusban a mezőgazdaságról tárgyaltunk Ugandával

Az egyik téma, ahol megállapodás születhet, a mezőgazdaság: májusban a kormany.hu oldalon található közlemény szerint hazánkban tárgyalt Kitutu Kimono Mary Goretti ugandai víz- és környezetügyi államminiszter.

Tóth Katalin, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára volt a tárgyalópartnere, és felmerült, hogy Magyarország segítene Ugandának korszerűsíteni a génmódosított termékekről szóló jogszabályiat, és ugandai agrárszakos hallgatók érkezhetnének tanulni hazánkba. Erdőgazdálkodásban is segítenénk Kampalának.

Uganda: korrupt ország, de a menekültek még földet is kapnak

A negyvenilliós ország Kelet-Afrikában található, lakossága gyorsan növekszik, ám a születéskor várható élettartam csupán 55 év körül van a nők és a férfiak esetében is.

Az egykori brit gyarmat 1962-ben nyerte el függetlenségét, ám utána polgárháborúk és felkelések tépázták. Elnöke 1986 óta az egykori lázadóvezér, Yoweri Museveni. A BBC összefoglalója szerint Museveni érdeme, hogy relatív biztonságot hozott az ország életébe, kritikusai azonban felróják neki, hogy beavatkozik a szomszédos Kongói Demokratikus Köztársaság belügyeibe, egyes hírek szerint ott felkelőket támogat.

Kérdés, hogy menekültkérdésben Uganda mely tanácsait fogadja majd meg a magyar kormány: Uganda a közelmúltban egymillió dél-szudáni menekültet fogadott be. Az ENSZ emiatt dícséretben részesítette Kampalát és reményét fejezte ki, hogy más országok is követni fogják Uganda példáját és befogadják majd a rászorulókat.  

Az ENSZ szerint “Uganda az egyik legjobb hely a menekültek számára.” Az ugandai kormány minden menekültnek ad egy kis földet, hogy ott gazdálkodjon.

Vannak konfliktusok a helyiek és az újonnan érkezők között, ám az ugandai kormány szerint ezen segít, hogy a nemzetközi segély 30 százalékát arra fordítják, hogy a helyiek életén javítsanak (például utakkal, kórházakkal).

Ám eközben Ugandát rendszeresen kritizálják a nem teljesen átlátható és tiszta választások miatt, és amiatt is, hogy az LMBTQ-közösség jogai csorbulnak. Utóbbira egyébként még a magyar külügyminisztérium honlapja is felhívja az Ugandába utazók figyelmét: “az LMBTQ közösséget esetenként továbbra is diszkriminálják és külföldieket is érhetnek atrocitások, letartóztatások.”

A Transparency International elemzése szerint pedig Uganda a világ egyik legkorruptabb országa.

A 2016-os listán a 176 ország közül Uganda a 151. helyen áll, az elmúlt öt évben pedig pontszáma még romlott is. A TI rendszerében a 100 pont a legtisztább, a 0 pedig a teljesen korrupt ország pontszáma. Uganda 2012-ben még 29, 2016-ban viszint már csak 25 pontot kapott.

Kőműves Anita

Megosztás