Egyéb

Korrupcióinfó: Hadházy szerint eltussolta a NAV a túlárazott beszerzést, pedig hangfelvétel is volt

 

Amnesztiát javasol feltáró vallomásukért cserébe Hadházy Ákos, az LMP társelnöke kormányváltás esetére azoknak a nyomozóknak, akik jelenleg úgymond kénytelenek kimosni a fideszes korrupció érintettjeit. Szokásos heti korrupcióinfóján a politikus egy korábban bemutatott mutyi, a túlárazott szekszárdi óvodabővítés ügyében indult nyomozás most született megszüntető határozatát ismertette.

[sharedcontent slug=”cikk-kozepi-hirdetes”]

– Azért ennyi, mert föl van árazva. És valószínűleg meg fogjuk tudni csináltatni nulla pénzből, mert annyival drágább a munka.

(…)

– De akkor olyannak kell nyerni, aki ezt támogatásként odaadja. (…)

– A pályázati rendszer ma így működik Magyarországon-

A beszélgetés – aminek részleteit az Index közölte korábbi cikkében – 2012-ben hangzott el Szekszárd fideszes vezetésű önkormányzatában. A képviselők a Wosinsky Óvoda bővítéséről döntöttek. Az uniós finanszírozású beruházás értéke nettó 102,3 millió forint volt, ami négyzetméterenként mintegy 380 ezer forintos bekerülési költséget jelent.

Hadházy 2015-ben tett feljelentést ismeretlen tettes ellen. A NAV Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága el is rendelte a nyomozást, október 10-i határozatában azonban meg is szüntette azt. Még a NAV szerint is történt túlárazás „mindösszesen 1,5 millió forint” értékben, de ez

„Feltehetően véletlen adminisztratív hiba, elírás következménye, így a bűncselekmény megállapításához szükséges szándékosság, mint tényállási elem nem bizonyítható.”

A NAV a nyomozás során meg sem hallgatta a városi képviselőket, holott feljelentéséhez Hadházy mellékelte a hangfelvételt is. A hangfelvétel meghallgatható itt.

 

 

Hivatkoznak viszont a pénzügyőrök egy saját szakvéleményre, ami rendben lévőnek mondta az árazást – akkor is, ha a lapos tetős épületek bekerülési ára a beruházás idejében nemigen haladta meg a négyzetméterenkénti 200 ezer forintot. Ilyen tartalmú tanúvallomást tett a NAV-nál az épület tervezője, és a műszaki ellenőr is a határozat szerint.

„Az eset felhívja a figyelmet azokra a hatósági dolgozókra is, akik az ügy eltussolásában, akár a város, akár a NAV nyomozói részéről kénytelenek voltak részt venni. A kormányváltás után szükség lesz ezeknek az embereknek egy nagyon pontosan körülírt amnesztiát, ha úgy tetszik, vádalkut felajánlani, amennyiben a politikus megbízók leleplezésében együttműködnek” – szögezte le az LMP országgyűlési képviselője.

Rádi Antónia

[sharedcontent slug=”cikk-vegi-hirdetes”]

Megosztás