Egyéb

Adócsalásért felelhet Drávapiski polgármestere

 

Adócsalás vádjával állították bíróság elé Mali Zoltánt: az ügyészség szerint Drávapiski polgármestere 2010-ben és 2011-ben fiktív számlákat állított ki, amelyekről az áfát visszaigényelték.

Adóbevételt jelenetős mértékben csökkentő, folytatólagosan elkövetett adócsalás vádja miatt állt a Tatabányai Járásbíróság előtt október 13-án Mali Zoltán, Drávapiski polgármestere.

A váddal kapcsolatban a Tatabányai Törvényszék az Átlátszót arról tájékoztatta, hogy a felszámolás alatt álló, drávapiski székhelyű Kelet-Ormánság Innovációs Kft. ugyan semmilyen gazdasági kapcsolatban nem állt a fémmegmunkálással és fémfelület kezeléssel foglalkozó, esztergomi Silverfourral, Mali Zoltán 2010-ben és 2011-ben több alkalommal megbízási szerződést kötött a Kelet-Ormánság Innovációs Kft. nevében különböző csomagolási és felületkezelési bérmunkálatokra, anélkül, hogy arról az ügyvezetőnek tudomása lett volna.

A vádlott ráadásul a megbízási szerződéseken a cég megbízottként feltüntetett képviselőjének aláírását is aláhamisította.

Ezeket, a Kelet-Ormánság Innovációs Kft. nevében jogosulatlanul kiállított valótlan számlákat a Silverfour Kft. befogadta, s azok áfa tartalmát a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Adóigazgatóságához benyújtott adóbevallásaiban levonásba helyezte. Ily módon az állami adóbevételt áfa adónemben összesen 8,98 millió forinttal csökkentette.

Az első tárgyalási napon tanúkat hallgattak meg.

Drávapiski polgármesterének több ügyéről is beszámolt a sajtó az elmúlt években. Így például 2015 februárjában arról jelentek meg cikkek, hogy Mali Zoltánt két rendbeli rágalmazás miatt 260 ezer forint pénzbírságra ítélte a Pécsi Törvényszék. A polgármestert azért vonták felelősségre, mert a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőire nézve sértő bejegyzéseket tett közzé.

A következő évben Mali azért került a nyilvánosság kereszttüzébe, mert egy akkor 15 éves lányt állítólag arra kényszerített, hogy orálisan kielégítse. Nyomozás nem indult az ügyben, az áldozat pedig csak 2016 áprilisában fordult a hatóságokhoz. A polgármester tagadta a vádat és az általa leváltott volt alpolgármester koholmányának minősítette a történetet.

Mali Zoltán újabb ügye már 2017 nyarára esik: a településvezetőt megverték. Az eset Alsószentmártonban történt, és a sajtóban megjelentek szerint azért, mert Mali Zoltán sérelmezte a mozgó boltok beengedését a faluba, ahol kocsmát és trafikot is üzemeltet.

Csikász Brigitta 

Megosztás