Egyéb

Az első hét hónap bűnügyi adatai nem tükrözik az erzsébetvárosi bulinegyedben kialakult áldatlan állapotokat

 

Az idei év első hét hónapjában csak a testi sértések miatt regisztrált rendőrségi eljárások száma volt valamivel magasabb a bulinegyedet is magába foglaló VII. kerületben a három budapesti belvárosi kerület (V., VI. és VII. kerület) közül. A kábítószerrel kapcsolatos nyomozások számában nem volt nagy különbség a városrészek között, alig néhány ügyet regisztráltak csak a szeptemberi drograzziák előtt. A gépjárműfeltörések és a lakásbetörések számát tekintve toronymagasan vezet az V. kerület. Adatokat kértünk és kaptunk a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól.

Előzmények

Kurvák, dílerek, randalírozás – állandósult a káosz a bulinegyedben, menesztették a rendőrkapitányt

Egy hónapja számoltunk be arról, hogy a főváros közepén, a bulinegyedben eluralkodott áldatlan állapotok miatt a VII. kerületi kapitánynak, Kiss Szabolcsnak mennie kellett. Annak ellenére menesztették a rendőri vezetőt, hogy a nyár elején a helyi képviselő-testület még elégedett volt a munkájával, és elfogadta a kapitányság 2016-ra vonatkozó beszámolóját.

Azt ugyan több VII. kerületi önkormányzati politikus jelezte, hogy a lakosság folyamatosan panaszkodik bulinegyedben eluralkodott droghelyzet és randalírozás miatt, de akkor még ennek ellenére bizalmat szavaztak a rendőri vezetőnek.

 

Kurvák, dílerek, randalírozás – állandósult a káosz a bulinegyedben from atlatszo.hu on Vimeo.

 

Most kikértük az idei év januártól július végéig tartó időszakára vonatkozó bűnügyi adatokat a BRFK-tól: Megkérdeztük, hogy mennyi eljárás indult autólopás, gépjárműfeltörés, lakásbetörés, rablás, kifosztás, testi sértés, garázdaság, rongálás és kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt.

A BRFK először nem akarta elárulni ezeket arra hivatkozva, hogy csak a befejezett eljárásokra vonatkozóan tudnak tájékoztatással szolgálni. Kitartó érdeklődésünkre azonban végül elküldték a kért számokat.

A BRFK-tól kapott adatok szerint Budapesten a VII. kerület vezet a testi sértések számában. Ebből 87 történt Erzsébetvárosban, 73 az V. kerületben, a VI. kerületben pedig 50 testi sértést regisztráltak.

Garázdaságból 102 esetet regisztráltak a VII. kerületben. 106 ilyen típusú bűntett jutott a hatóság tudomására Belváros-Lipótvárosban, míg a VI. kerületi rendőröknek 96 garázdasági ügy adott munkát.

A kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények terén hivatalosan csak 4-4 eset adódott az V. és a VII. kerületben, a Terézvárosban pedig 5 ilyen ügyből lett nyomozás.

Belváros-Lipótváros területén kiugróan magas volt a zárt személygépkocsik feltörésének száma. A 63 V. kerületi ügyhöz képest ugyanis a Terézvárosban csak 8, Erzsébetvárosban pedig csupán 9 ilyen eljárás indult a helyi kapitányságokon.

Kifosztások tekintetében a legkevesebb eset – pontosan 14 – éppen a VII. kerületben fordult elő, míg a rongálások tekintetében a három városrész közül Erzsébetváros 96 üggyel a középmezőnybe került.

 

 

Augusztus óta mintha a rendőrség is jobban rámozdult volna a bulinegyed közbiztonságának javítására: kiemelt akciókat tartottak, illetve a Zsaru magazinban megszólaltatták az új erzsébetvárosi kapitányt, Csintalan Pál alezredest.

A kiemelt akciókról szóló rendőrségi közlemények, és az új parancsnokkal készült interjú is hangsúlyozzák, hogy a közbiztonság romlása és a lakossági panaszok miatt rendőri erőket öszpontosítottak a „vigalmi” részre.

Csikász Brigitta

Megosztás