Egyéb

Elindítottuk a Legyél te is álhírvadász! játékunkat

 

Újabb közszolgálati projektet indítunk el az Átlátszónál a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületével közösen, ezúttal az inkább iskolások, középiskolások, egyetemisták, illetve a kevésbé tudatos médiafogyasztók számára készült Legyél te is álhírvadász!-t. A játék egy teszt, amely során összesen 25 olyan kérdésre kell válaszolni, amely az álhíroldalak, összeesküvés-elméletek, propagandakampányok, dezinformációk jellegzetességeire vonatkoznak.

A teszt teljesítéséhez négy szintet kell teljesíteni. Az első, Beugró-szinten a játékosnak tíz eldöntendő kérdésre kell válaszolnia, amelyek az álhíroldalak jellegzetességeire vonatkoznak. Utána három, egyre nehezedő szinten kell a játékosnak túljutnia a teszt teljesítéséhez. A szintekről úgy lehet csak továbblépni, ha minden kérdésre válaszolni tudunk.

Ha valaki egy teljesít egy szintet, de nincsen ideje vagy kedve tovább folytatni, akkor a játék megjegyzi, hogy hol tartott a játékos, így a következő alkalommal nem kell a játékot elölről kezdenie. A szintek sikeres teljesítése Facebookon és Twitteren is megosztható.

 

Screen Shot 2017-08-31 at 23.13.15

A tesztben szereplő kérdések a való életből vett példák, vagyis ezeket az álhíreket, dezinformációkat, becsapásokat a magyar nyelvű média produkálta. Igyekeztünk ezek közül is a legjellegzetesebbeket, legismertebbeket felhasználni. Találni a kérdések között olyat is, amely nem szándékosan tájékoztat félre, egyszerűen csak olyan példák, amelyek a legnagyobb szerkesztőségekben a legnagyobb odafigyelés mellett is előfordulnak. Minden egyes jó, vagy rossz válasz után egy felugró ablakban elmagyarázzuk, hogy az adott kérdésnél mire érdemes odafigyelni, és mi a háttere a kérdésnek.

 

Screen Shot 2017-08-31 at 23.17.12

Screen Shot 2017-08-31 at 23.27.50

 

Az egyre nehezedő szintek bizonyos utánajárás, illetve eszközhasználattal könnyebben teljesíthetőek. Célunk volt az is, hogy a játékosokat megismertessük ezekkel az eszközökkel és használatukkal, illetve arra buzdítsuk a használókat, hogy ne fogadjanak el kritikátlanul minden információt, és járjanak utána az egyes híradások tényszerűségének.

Az oldalon a Tudásbázisban az álhírekkel, dezinformációkkal, összeesküvés-elméletekkel foglalkozó legjobb magyar nyelvű cikkeket, továbbá a szerintünk messziről kerülendő vagy gyanús oldalakat gyűjtöttük egybe. A Szószedetben pedig néhány olyan szóval, fogalommal ismerkedhet meg az olvasó, amelyek a témában gyakran előkerülnek. Mind a Tudásbázis, mind a Szószedet folyamatosan bővül majd.

Az Álhírvadásszal az is célunk volt, hogy médiaismeret órákon, osztályfőnökiken, újságíráskurzusokon is használható legyen. Így az Átlátszó és a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének a projekten dolgozó tagjaival kérés esetén szívesen be is mutatjuk a tesztet az iskolákban, felsőoktatási intézményekben, ahol a diákokkal közösen végigmegyünk a kérdéseken. Ehhez elég egy okostelefon is.

Az Álhírvadász játékot itt lehet kipróbálni: alhirvadasz.hu

Bátorfy Attila

Megosztás