Egyéb

Szentendre kicselezte az átláthatóságot

 

Az önkormányzat 2015-ben úgy döntött, hogy a közpénzek hatékony és átlátható felhasználásának jegyében kiteszik honlapjukra az 500 ezer forintot elérő megbízási szerződéseket is, ami a jogszabályok szerint nem lenne kötelességük. Azóta valóban közzétettek 18 ilyen szerződést, de 7-ben kitakarták a szerződéses partnerük nevét.

A szentendrei önkormányzat 2015. április 6-án a 90/2015. (IV.16.) számú határozatával módosította Szentendre Város Önkormányzat és a Szentendrei Közös Önkormányzati Hivatal Közbeszerzési és beszerzési szabályzatát. A módosítás értelmében a nettó 500 ezer forintot elérő megbízási szerződéseknél

– a beszerzést végző köteles a közpénzek hatékony és átlátható felhasználását megvalósítani, a szerződés vagy megrendelés előtt köteles legalább egy írásos ajánlatot bekérni (kivéve vis maior helyzetek esetében)

– a jegyző a szerződések elektronikus másolatát a szerződéskötést követően haladéktalanul elhelyezi a város honlapján

Eddig nagyon szép és példamutató a dolog, de sajnos a megvalósítás nem sikerült tökéletesen.

Az ominózus határozat óta Szentendre honlapjára 18 ilyen szerződést töltöttek fel: tízet a szentendrei önkormányzat, hatot a a Szentendrei Közös Önkormányzati Hivatal kötött. A 18 szerződésből 7 olyan van, amiben kitakarták a szerződéses partner nevét, vagyis nem tudni, kinek fizetnek. Átláthatóság is, meg nem is.

A szentendrei önkormányzatnak 3 ilyen titokzatos szerződése van:

városmarketing 2016, bruttó 270 ezer Ft/hó

városmarketing 2017, bruttó 270 ezer Ft/hó

fegyveres külterületi őrködés, 80 ezer Ft/hó + vadászjegy 15 ezer forintért

A Szentendrei Közös Önkormányzati Hivatal 4 rejtélyes megbízási szerződést kötött:

adminisztratív feladatok, bruttó 203 ezer Ft/hó

takarítás, bruttó 50 ezer Ft/hó

kommunikációs feladatok, bruttó 150 ezer Ft/hó

fotózás és videózás a városi és önkormányzati rendezvényeken, nettó 1.000 Ft/óra

Kővári Attila, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt egyik szimpatizánsa a KiMitTud-on közadatigénylésben kérte ki a kitakart szerződéses partnerek nevét, és kitakarásuk okát. Remélhetőleg tehát hamarosan kiderül, hogy kiket bízott meg ezekkel a feladatokkal a szentendrei önkormányzat, és miért titkolja a nevüket.

Erdélyi Katalin

Megosztás