Kis Oligarchatározó: Demján Sándor

demjanf

Demján Sándor végigkíséri Kádár Jánost a Skála Budapest Nagyáruházban. Demján Sándor Grósz Károly pártfőtitkár mellett az MSZMP XIII. kongresszusán. Demján Sándor karácsonyi üdvözlőlapot küld Antall Józsefnek a Magyar Hitelbankból. Demján Sándor és az általa létrehozott Pólus Center együttműködik a Xénia-láz egyesülettel a Horn-kormány ideje alatt. Demján Sándor támogatásáról biztosítja az első Orbán-kormány vállalkozásbarát politikáját, majd megépíti a Nemzeti Színházat. Gyurcsány Ferenc oldalán felavatja a Művészetek Palotáját, az ellenzéki vezető, Orbán Viktor oldalán részt vesz a Gazdasági Konzultáción, majd végigkíséri Orbán Viktor kormányfőt a gazdasági unortodoxián (igaz, belülről kritizálja). Demján Sándor, a második számú retrooligarcha végigvonul Magyarország elmúlt harmincéves történelmén: ő egyre feljebb, Magyarország egyre lejjebb (amiről persze nem csak ő tehet).

Ő egyre feljebb: tízévesen (figyelem, ez az 1950-es évek!) üzleti alapon, “beszállítókat” alkalmazva, nyúltartásba fog, a profitot légpuskába fekteti, majd pénzt szed azoktól, akik lőni szeretnének (igaz kedvezményes árat számít fel azoknak, akik több lövésre vállalkoznak). Alig 25 évesen (1968) a sárszentmihályi (későbbi Gorsium) Áfész elnöke lesz, rendbeszedi a csőd szélén táncoló szövetkezetet, 1973-ban pedig a fővárosi szövetkezeti nagyáruház, a Skála vezérigazgatói posztját ajánlják fel a feltörekvő ifjú kádernek. Az 1980-as évekre a Skálát, egy nagykereskedelmi vállalat bekebelezésével valóságos birodalommá fejleszti, amely a kiskereskedelemtől, ITT-tévék gyártásától a külkereskedelemig sok mindennel fogalkozott.

A Kádár-korszak végnapjaiban, a kétszintű bankrendszer bevezetését kihasználva bankot gründol, a Magyar Hitelbank 1992-re a legnagyobb hazai pénzintézetté fejlődött, kiterjedt sajtóportfólióval (Mai Nap, Reform) és részben a megörökölt rossz kinnlevőségek, részben a gyakran kalandor üzletpolitika eredményeképpen az állami bankkonszolidáció egyik legnagyobb haszonélvezője is lett.

A kommunizmus tanította meg arra, hogy ne csak túléljen, ne csak megéljen, hanem a mindenkori rendszer hibáit kihasználva, trükkök és csavarok árán ugyan, de mégiscsak egyre jobban éljen és gazdagodjon: szövetkezeti elnökként például még előzetes letartóztatásba is helyezték tiltott ipari tevékenységért, és a Skála élén is ezerféle kiskaput kellett felfedeznie, hogy talpon maradjon, de ez a képessége a kapitalizmus viszonyai között is a sikerének záloga lett.

Mi ez a Kis Oligarchatározó?

Tudjuk persze, hogy az oligarcha fogalma kicsit homályos, kultúránként, országonként és koronként mást és mást lehet rajta érteni. Alapesetben mi kicsit leegyszerűsítő módon olyan üzletembert értünk majd a fogalmon, akinek vagyona az állammal folytatott vitatott üzleteknek hála gyarapodott és/vagy a vagyonát politikai befolyás kiépítésére is felhasználja, akár a további meggazdagodás, akár a hatalom irányítása céljából. Tovább a részletes definíciókra.

Az egykori szocialista menedzser a Magyarországon megszerzett know-how-t kelet-európai terjeszkedésre használja az 1990-es években: a tőkét tengerentúli magyar származású üzletemberek kínálják (Andrew Sarlos, Peter Munk), a kapcsolatrendszert és a know-how-t ő adja. Ő tudja tehát azt, hogy Varsótól Szófiáig hogyan kell tárgyalni a régió régi-új üzleti elitjével, az immár üzletemberré alakult egykori káderekkel. Előbb a Közép-Európai Fejlesztési (majd Befektetési) Társaság, 1996-tól a Trigránit élén bevásárlóközpontokat, sportcsarnokokat, irodaházakat épít az egész térségben, de olyan egzotikus befektetések sem állnak tőle messze, mint filmgyár Etyek határában, börtönszigetből üdülőpark a Seychelles-szigeteken, vagy részesedés az orosz állami lottóban.

Utóbbihoz ugyan csöppent neki némi MFB-s hitel is, de az államot a rendszerváltás után is csak annyira használta amennyire feltétlenül kellett – politizálni soha nem akart, de mindig sikeresen elérte azt, hogy Antalltól Orbánig vele szembe senki sem mert menni. “Nem szabad politikailag odakozmálni” – vallotta erről. PR-jának fontos része a Prima Primissima díj, amelyet oligarchatársával Csányi Sándorral közösen hozott létre, a díj  alkalmat ad neki arra, hogy évente egyszer kórusban énekelje neki a magyar elit, köszönet mindenért. (Egyébként többi oligarchatársával is igyekszik jó viszonyt ápolni, akik aztán nem engedik, hogy lesuttyózzák, vagy tahózzák nagy nyilvánosság előtt.)

A felívelő karrier közben interjúk sokaságában vall arról, mennyire fáj neki, hogy édes hazája egyre lejjebb süllyedt, leginkább azért, mert sosem fogadta meg a többnyire radikális megoldást sürgető tanácsait: egyik kormány sem hajtott végre 200 ezres leépítést a közszférában, nem tiltotta be a művészeti oktatást, és az euróárfolyamot is csak ritkán lökte 315 forint fölé.

Oligarchafok: 4,3

– vagyonfok: 5

– politikai befolyás: 4

– médiabefolyás: 4

Jele: Kigombolt ing

Legjobb mondata: Legyen 310 forint az euró! (vagy 315?)

Legjobb oligarchatársa: Csányi Sándor

(Fotó: innen.)

 

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on Tumblr0
 • Ady Márta

  kiskapuk, amiket vizsgálhattak volna, de senkinek nem jutott eszébe fővállalkozóként az épitőiparban mennyi azon alvállalkozók száma, akiket nem fizetett ki, vagy garancia szimszóval milliókkal röviditett meg. Csányi Sándor mellett kedvenc oligarhatársa még Széles Gábor, akivel azonos pályát futott be, szintén lenyúlva állami pénzeket, kihasználva a rendszer hiányosságait, aminek kb 4 millió magyar fizette meg az árát.

  neki köszönhető orbán fantazmagóriája, hogy nem kellenek egyetemet végzett emberek, demjánnak kulimunkásokra van szüksége, nem gondolkodó emberekre, még esetleg emberére akadna……

 • Ady Márta

  pontosan ezért kell valódi rendszerváltás, visszamenőleg kivizsgálva ezeket az anomáliákat, ahol a kádárista rendszert is kiszolgáló, ma bayer féle fröcsögő fasisztákat, balogokat tévén megszólaltató a rendszer hibáit kihasználó embereket vonnak felelősségre állam elleni büncselekmény cimén…… nekem ez a véleményem, és ez is a szabad vélemény nyilvánitás lehetősége
  legyen végre magyarországon valódi rendszerváltás, ahol nem pártok, és önmaguk jövedelmét meghatározó képviselők, kötelező kamarai tagságból dőzsölő ( parragh és társai) határozzák meg a rendszer működését, hanem a népkéviselet……….a képviselők, kormánytagok saját és családjuk ( tágabb értelmű, mint amit vörösorrú, szintén előző rendszert kiszolgáló kdmp-s politika képvisel) hanem valóban az őket megválasztó képviselők képviselnek…..

  minden pártot,egyházat, civil szervezetet tartson el a tagsága, és hivői, az ország elszegényedett az ilyen húsán gazdagodó emberek, hát nekik bayer az elfogadható, akkor állatok által…..

  le azokkal a párthű katonákkal, akiket beépitettek az egyetemekre, és  megrontják  politikai meggyőződésük által az ifjuságot………

  • sutyi227

    100% ig igazat adok Ady Mártának . Múltkor én is feszegettem az egyik fórumon, hogy jó lenne szemmel tartani az egész társaságot, mert ők akartak olyan törvényt hozni hogy minden kormány vezetői anyagilag feleljenek az ország vagyoni állapotáért. Erről akkor volt szó  mikor a 98% vissza menőleges adóztatást foglalták törvénybe. Nem tudom hogy ezt is törv. foglalták-e.? Azóta amit lehetett a magánnyugdíjtól kezdve mindent lenyúltak. Lesz utánuk olyan kupi, hogy senki nem fogja magát kiismerni. Attól tartok hogy O.V. körül valamivel mindenki zsarolható, mint Schmitt is volt és azért senki nem mer megszólalni.

 • Ady Márta

  lehet cigányozni, és egyéb, de azért nevetséges az a hisztéria, amit a fidesz romániából idetelepitett miskolci polgármestere művel, aki hogy ne értsék a magyar képviselők , képviselői gyűlésen a beépitett romániából telepitett embereivel románul társalog…….

  a kanadai kormány közölte, hogy magyarországot nem sorolja olyan országok közé, ahonnan menekültügyi okokból le lehet ott telepedni, ezt népcsoport, és egyéb meghatározás nélkül óriásplakátokon közli, bár tehetné ezt a simicska művek is, hiszen fontos információ, és mit tesz miskolc polgármestere? tiltakozik…….

  értjük, tehát egyetért velünk, hogy itt az ellenvéleményt valóban üldözik, tehát vándorolhatnak ki valódi megélhetést, és nem rabszolgasorra vágyó magyarokat kereső réteg is………

  önmagukat teszik nevetségessé, csak nem saját bolsevista rendszert kiépitő pártjuk rendszere ellen tiltakoznak? hiszen a kanadaiak véleménye, bár nem értek vele egyet, de éppen őket segiti……

  mit ne mondjak, jellemző:-)))))) az értelmi, és szövegértelmezési szinvonalra

 • Ady Márta

  demján, akinek csak ilyen műveletlen, nem gondolkodó emberekre van szüksége, hiszen ha értik hogy mit művel akkor, amikor magyar kisvállalkozásokat tett tönkre az épitőiparban, amikor romániából áttelepült embereket ültetett a fejükre…………. és bizony jattolni kell…    tetszik nem tetszik, ez a rendszer magyarországon…….. egy megbizás, 10-20 % visszaosztás, lézerjani szerint, ennyit is érünk…………..
  zushlag, vagyhogyhivják ült, bár visszafizette azt az ötven, vagy akárhány milliót, mikor ülnek a többiek? mikor vizsgálják ki hogy egy 48 évesen 38 ezer forinttal visszavonult belügyér, akinek saját bevallása szerint a megélhetéséért kell a mások , szolgálati idejüket letöltött rendvédelmisekkel szemben jogos a nyögdij, a milliárdjai mellett miből is lett milliárdos? érdemes lenne megnézni……………. a csányi, demján, széles, mol, és egyéb művek munka nélkül kifizetett juttatásait….

  valódi rendszerváltást, és vonjuk felelősségre, büntetőjog által kérjük ki a hosszú bájtok éjszakája által elfedett tetteseket…….

  • Ilona Pfeiffer

   szégyellje magát, szegénységi bizonyítvány és a sárga irigység, hogy maga valoszinüleg nem ért el semmit az életben.Aki ilyen, nem is érdemelte meg…

 • Ady Márta

  nekem elég jelzés volt, hogy egyetemistáinkat morvai krisztinák oktathatják, igy már érthető a jobbik térnyerése, és a fideszé is, ki a közoktatásból a politikával…………….. a hülye mszp nem figyelt erre, meg is szivta…….  tele lehetett ojtani az ifjuság agyát…………. ma egy magyar tudományos akadémiai tag, hivatalosan kijelenti, hogy a donkanyarban meghalt magyarok tehetnek horthy bűneiről, ők akartak oda menni, halálra fagyni, szibáriába kerülni hadifogolyként………… és ez az ember, magas jövedelmet felvevő akadémiai tag lehet………. alapjaiban van valami gond kishazánkban….

  tegyük helyre

 • Ady Márta

  byer cikkét folytató vitában egy miskolci egyetemi tanár, aki állitólag felelős vezető a cigánykérdésben, azt mondta, tekintsünk el a stilisztikai dolgoktól, és védte ennek a kormánynak az intézkedéseit……..

  hogy tehet ilyet, egy egyetemi tanár? hogy lehet eltekinteni attól a stilisztikai hibától, ami több millió ember halálát okozta? ez a stilisztikai hiba gyűlöletkeltés, egy embercsoport csoportos bűnösségének kikiáltása……. és ő ettől el tud tekinteni? sajnálatos

  valóban van bűnözés, és valóban van cigány kérdés, de ha belegondol az ember abba, hogy minden lehetőséget elveszit, ami a megélhetését, és a gyerekei jövőjét illeti vajh mit csinálna?

  nem védem a gyilkosokat, őket meg kell büntetni, de azokat is, akik ezt az állapotot előidézték, akik kordont bontottak, akik páncél autón eltávozva tüzelték a tömeget……. mert ők az igazi bűnösök, nem azok, akik az ők állitólag bár valódi munkát sosem végzett munkájukat busásan megfizették családjuk jövője árán………..

  a cigányságnak kiutat kell mutatni, nem farkas flórián, még a 90-esévekben is aranynyakláncokban viribülő családtagjai által a tiszántúlon, hanem valódi alternativaként…..

  és észre kéne venni, hogy ma már ez nem cigánykérdés, egyre több nem cigány is kénytelen ezt az állapotot elviselni…….

 • Ady Márta

  én ady vagyok, dózsa györgy unokája, sokkal inkább magyar mint egy bayer, és ilyen önmagát magyarnak kikiáltó akárki, és tiltakozom ……. és követelem a kanadai kormánytól, hogy magyarországot igenis tekintse olyan övezetnek, ahol üldözik a másképpen vélekedőket, ellehetetlenitik megélehtésüket, a demjánok, szélesek, orbánok, rabszolga sorba juttatják őket………… tehát vissza a menekült státuszt, nem magamért, a gyerekeimért, az unokáimért, akik esetleg ott valódi demokráciában nőhetnek fel

 • Így múlik el a világ egyesek fenn a kettesek lent helyezkedni tudni kell!!!! A magyar elit akiket ma így hívnak az mind ilyen köpönyeg forgató!!!- volt és jelenleg is ilyenek!!!

 • Virág Cserepecske

  A kapitalizmus már csak ilyen. Kérdés: Meddig tűrjük?
  http://thinkingandrioting.blogger.hu/

 • Tisztelt Ady Márta !!! Minden szavában tíz igazság van !! Az Ön IGAZ , de keserű szavait, más oldalakon is szívesen olvasnám !!Ha teheti , olvassa az Együtt 2014 oldalait és értelmes szavaival segítsen a legnagyobb igazságokat megértetni több kommentelővel  ,és gondolatokat cserélni ,hasonló gondolkodásúakkal . Az Ön gondolataiban az értelem , és a dús érzelem benne van ! Minden benne van, amire ma minden  tisztességes magyar állampolgár gondol , hallani – olvasni vágyik !!!Köszönet

 • “Tisztelt Ady Márta !!! Minden szavában tíz igazság van !!….” Folytatom! Ajánlom még a Kalózpárt-ot , továbbá ” Megbántam , hogy a fideszre szavaztam ” , Szívesen olvasnék Öntől bármit !! Ha nem veszi tolakodásnak , szeretném véleményét kérni Kocsis István : ” A Szent Korona -Tan , a Magyar Történelmi  Alkotmány Alaptételei”  című kb.3 oldalas írásáról ! Továbbá , miért nem lehet olyan rövid alkotmányunk , mint USA -Függetlenségi Nyilatkozat , vagy 1848.-1849. ” A Magyar Nemzet Függetelenségi Nyilatkozata ” ?? Szíves fáradságát előre is köszönöm ! Fekete Sándor

 • Anikó Szabó

  Ady Márta méltó a (nick) nevéhez.

 • “Demján Sándor, a második számú retrooligarcha végigvonul Magyarország elmúlt harmincéves történelmén: ő egyre feljebb, Magyarország egyre lejjebb (amiről persze nem csak ő tehet).”

  Hitel nem vész el, csak átalakul milliókon szétterített államadóssággá és keveseknél összegyűlő  magánvagyonná!